ÅK17 – Råvare: Ishavsrøye

//ÅK17 – Råvare: Ishavsrøye

Ishavsrøye
– Mild smak, hendig størrelse og delikat fiskekjøtt.

007Konkurrentene skal presentere to tallerkenretter i konkurransen, en med kjøtt og en med sjømat. Sjømatrettens hovedråvare skal være norsk ishavsrøye med en eller flere av disse skalldyrene: råreker, kongekrabbe eller sjøkreps. Retten skal også ha en distinkt smak av trøffeltang.

Ishavsrøye er en delikat og anvendelig fisk med mange tilberedningsmuligheter, da den egner seg godt til både steking, koking og grilling.

Det finnes to typer røye, den som lever hele livet i ferskvann og den som foretar næringsvandringer til sjø. Utseendet og forskjellene har gitt fisken ulike navn, deriblant sjøblink, røyr, røe, rør, bleike, gautefisk, gib og kolmunn.

I dag blir laksefisken Ishavsrøye oppdrettet på små anlegg flere steder i Norge, hvor man har god tilgang på rent, kaldt ferskvann. Stamfisken til Ishavsrøye kommer hovedsakelig fra Hammerfest og Svalbard, og fisk som oppdrettes lenger sør, baserer seg ofte på stamfisk fra lokale stammer.

Kjøttet til Ishavsrøye har en god og fast konsistens. Fettinnholdet er lavere enn hos andre laksefisker, og nesten 80% av fettet er sunne én- og flerumettede fettsyrer. Mye av dette er omega-3 fettsyrer. Fisken er også rik på vitaminene A, D og B12.

Foto: Norges Sjømatråd

2017-09-11T09:21:42+00:00 mai 3rd, 2017|