Hvordan er kandidatens arbeidsmetoder og hygiene? Er det mye matsvinn? Følges de strenge konkurransereglene? Kjøkkendommerens arbeid består i å følge og bedømme kandidatenes arbeid på konkurransekjøkkenet.  

Kjøkkendommerne skal vurdere kandidatenes håndverk, kjøkkenteknikk, arbeidsmetoder, hygiene, utnyttelse av råvarene og minimering av svinn. I tillegg sjekker de at teamene følger tidsskjema og regler.  

Vi har vært heldig å få Jens Peter Kolbeck og Kjetil Gundersen til å være kjøkkendommere under kvalikkonkurransen Årets kokk, og til Årets unge kokk har vi fått med oss Gunnar Jensen og Christopher W. Davidsen som kjøkkendommere, sier Arne Sørvig, daglig leder i Stiftelsen Årets kokk. – Kjøkkendommerne har en veldig viktig rolle i vurderingen av teamenes arbeid og det endelige resultatet. Over 10% av poengene hver kandidat kan få, gis av kjøkkendommerne.  

Reglene under Årets kokk og Årets unge kokk speiler regelverket i Lyon. Det betyr blant annet at det er forbudt å ta med seg råvarer og ingredienser som er ferdig formet, oppskåret, innkokt eller ferdigblandet. Reglene sier også noe om størrelser på fat og tallerkener, hvor maten ferdigstilles, og hvem som kan bevege seg på kjøkkenområdet.  

Hvis dommerne oppdager brudd på reglene, har de fysiske sanksjonsmuligheter, og kan for eksempel fjerne ikke-godkjente produkter og gi poengtrekk for regelbrudd, tidsoverskridelser og svakt håndverk.  

Kjøkkendommere Årets kokk 2019:

Jens Peter Kolbeck
Etter endt utdannelse ved Hotel Dagmar i Danmark i 1966, reiste Kolbeck til Frankrike, hvor han i perioden 1970-74 arbeidet på noen av verdens beste restauranter, deriblant Haeberlin, Guérard, Vergé, Troisgros, Bocuse og Point. Han ble headhuntet tilbake til Danmark og til Det Kongelige Slott, som kjøkkensjef hos Dronning Margrethe. I 1988 åpnet han restauranten Christies sør i Jylland, som i 1993 ble kåret til Danmarks beste. Samme år vant Kolbeck sølv i Bocuse d´Or Lyon, året der Bent Stiansen kom hjem med gullet. Kolbeck har siden vært coach for en rekke danske kandidater i Bocuse d´Or-konkurransen. Han er i dag en av Danmarks mest kjente og kjære kokker, en svært anerkjent fagperson som villig deler av sin tid og kunnskap med den nye generasjonen kokker. Han har også en spesiell relasjon til norske kokker etter mange års samarbeid på tvers av landegrensene. 

Kolbeck ble i 2012 hedret med Æresprisen Kokkenes Kokk, året han markerte sitt 50-års jubileum som kokk. 

Kjetil Gundersen 
Gundersen gikk kokkelinja på Nes videregående skole, og hadde sin læretid ved Olavsgaard Hotel. Etter et opphold på Hos Thea, jobbet han ved De Fem Stuer i Oslo, hvor han raskt ble soussjef. Fra 1999-2006 var han rådgivende kokk ved Gastronomisk Institutt, en rolle som tok han verden rundt på inspirerende oppdrag. En periode jobbet Kjetil også for Thomas Rode på Kongens Kælder i København. Fra 2007 har Kjetil jobbet ved Augusta Arnesen og Bama Storkjøkken. 

Gundersen har mye konkurranseerfaring fra blant annet NM, og i 1998 konkurrerte han i Årets kokk. Han ledet Ungdomslandslaget for kokker, og var selv kokk på Kokkelandslaget i perioden 2001-2004. Kjetil er også en av få sertifiserte WACS-dommere på A-nivå, og har dømt i en rekke internasjonale konkurranser i perioden 2006 til i dag. Gundersen var også kjøkkendommer under Årets kokk 2013, 2015 og 2017. 

Stiftelsen Årets kokk (tidl. Bocuse d’Or Norge) har en samarbeidsavtale med Norske kokkers landsforening (NKL) knyttet til strategisk samarbeid rundt individuelle konkurranser. Gundersen er også NKLs representant i dommerkollegiet i Årets kokk. 

Kjøkkendommere Årets unge kokk 2019: 

Gunnar Jensen
Gunnar Jensen jobber for tiden som kjøkkensjef på Mathallen Tromsø, hvor han også er medeier. På fritiden er han kaptein på Det Norske Kokkelandslaget Junior, for årene 2019-2020. Gunnar har blant annet ledet Skarven Kulinariske Teater i Tromsø i en årrekke, før Mathallen ble etablert. Han har mottatt utnevnelser som Årets Kjøkkensjef i 2017 og Ingridprisen2015. Allsidig konkurransebakgrunn og -forståelse gjør han til et naturlig valg som kjøkkendommer i Årets unge kokk 2019. 

Christopher W. Davidsen 
Etter stor, målrettet innsats over mange år, tok Christopher W. Davidsen sølvet hjem etter verdensfinalen i Bocuse d’Or i Lyon 2017, noe han også gjorde i Europamesterskapet i Budapest året før. Før sølvet i Lyon, kunne han allerede skilte med verdensmestertittelen Global Chef 2014, samt en rekke titler i nasjonale kokkemesterskap.  

Davidsen jobber i dag som kjøkkensjef på den prestisjefylte restauranten Speilsalen ved det nyrestaurerte og ærverdige Hotell Britannia i Trondheim. I 2017 ga han ut sin første kokebok,Mat Hjemmefra, en reise i hans oppveksts matminner med en personlig beretning om den lange veien fra fosterhjem til Bocuse d’Or i Lyon.  

Christopher er glad i mat som kan kalles ærlig, og gjør underverker med de enkleste råvarer. For eksempel ble purreløken fra Jæren (som han serverte i Veganretten i Lyon) en snakkis blant kokkene i konkurransen, som også bidro til at kokkeverden internasjonalt fattet større interesse for saktevoksende grønnsaker fra kjølige Norge.  

 

Foto: 
Jens Petter Kolbeck, eget
Kjetil Gundersen, eget
Gunnar Jensen, tatt av Marius Fiskum
Christopher W. Davidsen, tatt av Fredrik Ringe