Som smårett eller forrett skal kandidatene til Årets kokk presentere en rett der norske beter fra Hasle gård er hovedråvare.

Norske beter er i verdensklasse og veldig anvendelige. Årets kandidater kan velge å bruke chioggiabeten, rødbete eller gulbete. Beter kan både kokes, bakes, pureres og er godt egnet til sylting, sier faglig leder i Bocuse d’Or Norge, Gunnar Hvarnes.

På Hasle gård er jordsmonnet en blanding av morene og gammel sjøbunn. Jordsmonnet, sammen med antall soldøgn og klima, gjør at området egner seg godt til dyrking av grønnsaker.

2012_ravarer_veslemoy_vraskar_07Chioggiabeter, eller polkabeter som de også kalles, ser utrolig pen ut med sin røde- og hvitstripete innside. Den passer godt i salater, som råkost eller som garnityr, forklarer Gunnar Hvarnes.

Rødbeten har også en fantastisk fargesterk og fin farge. Mange kjenner rødbet best i syltet form, men den smaker også godt når den er pannestekt, kokt, bakt, most eller gratinert.

Jordene på Hasle gård ligger tett på Årefjorden og noen steder strekker jordene seg helt ned i fjæra.

Gulbeten har også en sterk fin farge som gjør annen mat gul. Denne beten er spesielt god sammen med røkt eller salt kjøtt, eller avkjølt i grønne salater, forteller Hvarnes.


Les mer her:

Chioggiabeter
Gule beter
Rødbeter
Om Hasle gård

Foto: BAMA (øverst) og Veslemøy Vråskar