Vi er stolte over å kunne presentere et fantastisk mesterkokklag, som skal dømme årets fem kandidater og kåre Årets Kokk 2017. Konkurransevinneren blir Norges kandidat i Europa-finalen, som arrangeres i Torino i 2019.

Medlemmene i foreningen Bocuse d’Or Norge Akademiet er de 13 norske kokkene som har konkurrert i Lyon siden 1987. I år sitter åtte av dem i dommerpanelet, her sammen med æresedommer Esben Holmboe Bang fra Maaemo, franske Serge Vieira, Tommy Myllymäki fra Sverige og Jørn Lie. Under følger en presentasjon av dommerne.

Bent Stiansen
Bent Stiansen ble kokkestjerne over natten, da han i 1993 tok Norges og Skandinavias aller første gullmedalje i Bocuse d’Or. Året etter etablerte han restauranten Statholdergaarden i Oslo, hvor det siden den gang har blitt utdannet mer enn 200 kokker og servitører. Restauranten fikk en stjerne i Guide Michelin i 1998. Stiansen har gitt ut en rekke kokebøker og blir omtalt som Norges beste formidler av matbordets gleder. Stiansen er en matinspirator for det norske folk, og vi har tidligere sett han sammen med Ingrid Espelid Hovig i Fjernsynskjøkkenet på NRK, samt i Fingrene fra fatet og Top Chef, hvor han var programleder. Stiansen er styreleder i Bocuse d`Or Norge Akademiet i perioden 2017-2019, og med det dommer i internasjonale jury og President for det norske teamet til Bocuse d’Or Lyon 2019 med Årets kokk 2017 som kandidat.

Lars Erik Underthun
Oslogutten Lars Erik Underthun har vært en av Norges ledende kokker i flere tiår, og nyter i dag stor respekt i næringen. Allerede i 1988 ble han kåret av sine kolleger til Årets Kjøkkensjef. Forut for kåringen var han åtte år hos Hroar Dege på 3 Kokker i Oslo. Lars Erik var medlem på det Norske Kokkelandslaget i perioden 1987-1992, og vant med sitt lag en OL-bronse i 1988 og et OL-sølv i 1992. Et av flere høydepunkt i hans karriere er selvsagt Bocuse d’Or-sølvet i Lyon i 1991 med Trond Moi som commis. Dette var Norges første medalje i Bocuse d’Or. Han har siden 1991 drevet Restaurant Feinschmecker , og er fortsatt en drivkraft på kjøkkenet der. Feinschmecker hadde en Michelin-stjerne i hele 19 år, og står fremdeles anbefalt av denne røde boken. Underthun var styreleder for Bocuse d’Or Akademiet i perioden 2015-2017, og med det internasjonal dommer i Bocuse d’Or og president for det norske teamet da Christopher W. Davidsen vant sølv i Europafinalen i Budapest 2016 og Verdensfinalen i Lyon 2017. Han er også en habil golfer, som deltok på herrelandslaget i golf i 1985.

Charles Tjessem
Charles Tjessem vant Norges 3. gull i Bocuse d’Or i Lyon i 2003, med et knepent poeng mer enn den franske kokken Putelat som tok sølv. Den gang var han kaptein på det norske kokkelandslaget og jobbet som konsernkokk for Statoil, og gullet preget hans virksomhet her. I 2005 etablerte Tjessem Spiseriet Charles & De i Sandnes, et generøst mathus med eget bakeri og konditori, selskapslokaler og konferanserom. Han valgte deretter å selge seg delvis ut av Charles & De, for så å etablere Mondo i Sandnes og for å etablere Charles & De videre. I dag har han solgt seg ut av begge.

Tjessem har gitt ut flere kokebøker, og i dag jobber han som selvstendig næringsdrivende overfor forskjellige bedrifter, blant annet har han en undervisningsrolle ved Norsk Hotellhøgskole, Universitetet i Stavanger.

Tom Victor Gausdal
Tom Viktor Gausdal fra Nøtterøy tok en knallsterk sølvplass i Bocuse d’Or i 2005, et poeng bak Frankrikes Serge Vieira (invitert dommer til Årets kokk 2017). Tom Viktor har deltatt på Kokkelandslaget i 12 år og har konkurrert i mange land, og var med da laget vant VM-gull i 2006. Han er medeier, leder og aktiv som kokk i restaurantgruppen Lava Oslo som eier og driver restauranter som Strand i Bærum, SmalhansHitchiker ogSentralen i Oslo, samt vinbaren Brutus, cateringfirmaet Flavours og bakeriet Handwerk. Siden sølvseieren i Bocuse d’Or har han vært fast matspaltist i Dagsavisen, gitt ut syv kokebøker, deriblant Kokkelære. Vi kjenner han også fra TV-skjermen, hvor han har figurert som både programleder og deltager i blant annet  Top Chef, Masterchef, Kokkenes kamp og Til bords med fienden.

Sven Erik Renaa
Sven Erik Renaa er mesterkokken som maktet det vi lenge har snakket om i Norge, nemlig å oppnå en Michelinstjerne utenfor hovedstaden. Historisk har det å oppnå oppmerksomhet fra Michelinguide i Norden være vanskelig nok for hovedstedene, og det krever et svært høyt nivå for å ‘vende øyne og ører’ i nordisk retning. Det var Sven Erik som i 2016 til slutt brøt gjennom lydmuren med Restaurant RE-NAA. Da hadde vi her på berget snakket om umuligheten å få dette til i minst tre ti-år. Det måtte kanskje nesten bli «fagnerden» Renaa, og hans personlige RE-NAA som klarte det, for utmerkelsen krevde kokkefaglig kunnskap og innsikt på svært høyt nivå. Sven Erik gikk til topps i Årets kokk i 2005, og tok prisen for Beste Fisk i Bocuse d’Or 2007. Han har ledet Det Norske Kokkelandslaget til gull i Kokke-OL i 2008, og ble deretter kåret til Årets Kjøkkensjef og fikk André Enghs gullnål, som er Norges Kokkemesteres Landsforenings høyeste utmerkelse. I dag driver han sammen med sin kjære Toril selskapet Renaa Restauranter med ulike spisestedskonsepter for folk som er grunnleggende glad i god mat, uansett anledning. Kafé og Pizzabar Renaa Express for de som har det travelt, Bistroen Renaa Matbaren for uhøytidelig opplevelser med venner og kjente, Renaa Selskap for større feststemte selskap, og Sven Eriks personlige og faglige ‘lekegrind’ og studio RE-NAA, for de som har ønsker matopplevelser i verdensklasse

Geir Skeie
Geir Skeie tok gull i historiens første Europafinale i Bocuse d’Or Europe i 2008. Det skjedde på hjemmebane på hans 28 års dag. Året etter tok han gull i Verdensfinalen i Lyon. Seieren åpnet flere muligheter, blant annet reiste han for en periode til Singapore for Snorre Food for å starte opp en fiskeforedling og delikatessebutikk, og promotere norsk fisk i Asia. Samtidig jobbet han i DNs matavdeling. I 2010 åpnet han sammen med sin kjære Katrine sin egen fiskerestaurant, Brygga 11, Geir Skeie i Sandefjord, kort tid etter en filial i hjembyen Leirvik, og etter hvert en filial i Hemsedal på Skarsnuten i 2015 og en sushibar på Stord. Gullgutten har også et eget importselskap for vin og brennevin, Brand Wine Estate og Vinhav Geir Skeie. Skeie vant i 2013 den gjeve førsteplassen i TV-serien Kokkenes kamp på TV2. Han har gitt ut flere matbøker, de nyeste er Sausboka og Grøntboka i 2017.

Gunnar Hvarnes
Gunnar Hvarnes tok bronse i Verdensfinalen i 2011, etter å ha knallet til med sølv i Europafinalen året før og Årets kokk i 2009. Hvarnes har virket som faglig leder for Akademiet av de norske Bocusekokkene siden 2015, og stått ansvarlig for det faglige innholdet av både Veien til Årets kokk og konkurransen Årets kokk i 2015 og 2017. I 2015 aksepterte han rollen som coach for Christopher W. Davidsen, en hardtarbeidende duo som tok en knallsterk sølv både i Europafinalen 2016 og Verdensfinalen 2017. Hvarnes er en av Akademiets virkelige fagnerder, noe som kan forklare hans varierte bakgrunn som kokk og kjøkkensjef ved flere ledende restauranter i Skandinavia. På listen finner vi blant annet Hansken og Annen Etage på Hotel Continental i Oslo, Mathias Dahlgren og Bon Lloc i Stockholm og Spiseriet på Konserthuset i Stavanger. Han var også i flere år kulinarisk konsulent ved Gastronomisk Institutt i Stavanger, en jobb som tok han rundt i verden. Fra 204 til 2008 var han kaptein på Kokkelandslaget som vant OL-gull i 2008 og VM-gull i 2006. I dag er Hvarnes selvstendig næringsdrivende, og bidrar med tjenester på flere områder fra restaurantetableringer og troubleshooting i restaurantkjøkken, til produktutvikling og promosjonsoppdrag hjemme og ute i verden.

Christopher W. Davidsen
Etter stor, målrettet innsats over mange år tok Christopher W. Davidsen sølvet hjem etter Verdensfinalen i Bocuse d’Or i Lyon 2017, slik han også gjorde i Europamesterskapet i Budapest året før. Før sølvet i Lyon kunne han allerede skilte med en verdensmestertittel, nemlig i Global Chef 2014, samt flere titler i nasjonale kokkemesterskap. Til daglig jobber Davidsen som kjøkkensjef restaurantgruppenSøstrene Karlsen i Trondheim. I 2017 ga han ut sin første kokebok, Mat Hjemmefra, en reise i hans oppveksts matminner med en personlig beretning om den lange veien fra fosterhjem til Lyon. Christopher er glad i mat som kan kalles BASIC, eller ærlig, og gjør underverker med de enkleste råvarer. For eksempel ble purreløken fra Jæren som han serverte i Veganretten i Lyon en snakkis blant kokkene i Lyon, som også bidro til at kokkeverden internasjonalt fattet større interesse for saktevoksende grønnsaker fra kjølige Norge.

Esben Holmboe Bang
Esben Holmboe Bang er født og oppvokst i København, men store deler av hans kulinariske karriere er knyttet til Norge, nærmere bestemt Oslo. I dag er Esben kjøkkensjef og en av eierne av Maaemo.

Esbens mat handler om å skape en opplevelse rundt det rene. Med smaker fra Norge og ved bruk av økologiske og naturlige råvarer. Kanskje er det denne tydelige stilen som har gitt han en plass på Time Magazines liste over de 100 mest innflytelsesrike kokkene i verden? Han ble også utpekt til Elite Traveler Magazins ”Young Chef of the Year 2016”.

I 2012 ble Maaemo den første Skandinaviske restauranten som mottok to stjerner i Michelinguiden på direkten, fire måneder etter restaurantens åpning. I 2016 mottok restauranten, som Norges første, sin tredje Michelin-stjerne, og Esben var på dette tidspunktet verdens yngste kokk med 3 stjerner. Maaemo ble listet som nummer 79 (av 100) under World’s 50 Best Restaurants awards 2017, og nummer 31 i Elite Traveler Magazine‘s kåring av de 100 beste restaurantene i verden.

For norsk restaurantbransje, det norske kokkefaget og med det reiselivet, har Esben og Maaemo blitt en internasjonal referanse for norsk mat og matidentitet. Esbens fantastiske resultater som kjøkkensjef tjener alle norske kokker, og vi er stolt av å ha han med i dommerjuryen som æresdommer i Årets kokk 2017.

Serge Vieira
Til tross for en interesse for industriell og grafisk design, var det lidenskapen for matlaging som skulle trumfe igjennom for Vieira. Da han var 20 år gammel, vant han sin første viktige konkurranse, Auvergne-Quebec. I 2005, etter flere andre konkurranseseire, gikk han til topps i Bocuse d´Or. Det var dette året han slo vår egen Tom Victor Gausdal med ett fattig poeng, og gjorde Tom Viktor til «Verdens beste nest-beste kokk».

Som gullvinner i Bocuse d´Or, oppsto selvsagt muligheten for å reise rundt og lage mat i hele verden. Seieren har også ført til at han i ettertid har vært trener for både det spanske og det australske teamet. Med Vieira som trener i 2007, oppnådde Spania sin beste plassering i konkurransen noen sinne.

I 2009, etter lenge å ha drømt om å åpne sin egen restaurant, åpnet Serge og kona, Marie-Aude, Restaurant Serge Vieira i byen Chaudes-Aigues, i den historiske bygningen Château du Couffour. Restauranten ble tatt meget godt i mot, og i 2012 mottok restauranten sin andre Michelin-stjerne. Våren 2018, åpner de et tilliggende hotell med eget brasseri.

Tommy Myllymäki
Unge Myllymäki tok sin utdannelse ved Lindengymnasiet i Katrineholm, før han begynte sin karriere hos Erik Lallerstedt på blant annet Gondolenog Eriks bakficka. Han har også arbeidet med Karin Frannsson på Hotell Borgholm, som har en Michelin-stjerne, og Pontus in the Greenhouse. I 2011 tok han sølv i Bocuse d´Or, det samme året danske Rasmus Koefoed vant gull og norske Gunnar Hvarnes tok sølv. I 2015 måtte han se seg slått av vår Bocuse-kokk Ørjan Johannessen og Philip Tessier, men tok med seg bronse hjem. Tommy kan også skilte med en seier i den svenske versjonen av Master Chef Masters, Kokkenes kamp.

I 2012, samme år som han åpnet sin egen restaurant Sjön, åpnet han Restaurang Spirasammen med Magnus Saleborn og Stefan Isaksson. De er også sammen med disse to at Tommy gründet Jönköpings Matbolag. I 2013 ga han ut sin første kokebok, og har med tiden gitt ut ytterligere fire.

Tommy har vært med i en rekke TV-program med mat i fokus, deriblant Mitt Kök og Sverigeresan på Svensk morgen-TV. Tommy er en velkjent kokk i Sverige, og bare i sistnevnte program, har han deltatt i over 600 episoder.

Jørn Lie
Jørn Lie hadde sin læretid ved Grand Hotel i Oslo. Etter det har Jørn hatt en solid kokkekarriere, sammen med ledende norske kokker.  Blant annet har han vært to sesonger hos Bocuse-kokk Arne Brimi, og ti år på Lars Erik Underthuns Feinschmecker. Siden 2000 har han drevet Gamle Raadhus Restaurant, og i 2014 Vaaghals. Sistnevnte restaurant driver han sammen med Arne Brimi og de andre fra Gutta på tur.

I perioden 1993 til 2000, var Jørn både kokk og kaptein på kokkelandslaget, som innkasserte sølv sammenlagt i kokke-OL i Berlin. Fra 2017-2020 vil Jørn være manager for begge kokkelandslagene. Jørn har solid kokkefaglig erfaring, og er en av fire nordmenn med A-sertifisering som dommer.

 

 

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]