Bocuse d´Or er verdens mest prestisjefylte konkurranse i kokkekunst, som arrangeres live foran et ellevilt publikum i Lyon. Konkurransen ble arrangert for første gang i forbindelse med den store matmessen i Lyon i januar 1987, etter en idé av mesterkokken Paul Bocuse, som også har gitt navn til konkurransen.

Det er til sammen 24 land fra hele verden som konkurrerer over to dager,
12 nasjoner per dag. Hver kokk har 5 timer og 35 min på å tilberede og presentere én kjøttrett og én fiskerett for et internasjonalt dommerpanel av stjernekokker. Rettene skal tilberedes for 14 personer; 12 til antall personer i juryen og to til presentasjon og fotografering. Hovedråvarene blir bestemt av Bocuse d´Or og utover dette skal hver rett bestå av tre garnityrer og én saus som velges av den som konkurrerer. Fiskeretten skal presenteres på tallerken og kjøttretten på store, kunstferdige fat og siden legges opp på tallerken før servering til juryen.

Hvert konkurrerende land representeres i juryen av sin respektive president.
Vinnerne av verdensmesterskapet får en «Oscarstatuett» av mesterkokken Bocuse i gull, sølv eller bronse, samt en pengepremie og får plass i det prestisjefylte Bocuse d’Or vinnerakademiet.

Nasjonale konkurranser plukker ut kandidater til de internasjonale mesterskapene. Bocuse d’Or Norge arrangerer annet hvert år Årets Kokk, som er en kvalifisering for å representere Norge i Bocuse d’Or EM og VM. Deltakeren må komme blant de 12 beste i EM for å kunne delta i VM i Lyon.

Norge er verdens nest beste nasjon i VM i kokkekunst gjennom tidene og har deltatt ti ganger, vunnet fem gull, tre sølv, to bronse og to priser for beste fisk.

Klikk på bildet under for å se medaljevinnerne i Lyon fra 1987 – 2017

Medaljevinnere, Lyon 1987-1217 (hvit)

(Grunnet gullmedaljer i 1993 og 1999,
fikk ikke Norge lov til å delta i 1995 og 2001).