Årets Unge Kokk

//Årets Unge Kokk

Stiftelsen Årets Kokk lanserer en ny konkurranse for kokker under 25 år. Konkurransen vil gi kokker i ung alder en egen tittel, kunnskap og erfaring som er helt nødvendig for å hevde seg i verdens mest krevende kokkekonkurranse, Bocuse d’Or.

– Årets Unge Kokk gir inspirerte unge kokker en mulighet til å konkurrere i en krevende, men litt lettere versjon av Årets Kokk. Den skal inspirere unge mennesker til å bli bedre kjent med faget og god mat. Den skal også gi flere kokker den flotte erfaringen det er å konkurrere i denne typen individuelle konkurranser, sier Tom Victor Gausdal, leder av Akademiet Årets kokk (tidl. Bocuse Akademiet).

Gausdal vektlegger sine egne erfaringer fra tiden forut for Bocuse d’Or 2005, hvor han vant sølvet.

– Tiden jeg tilbragte med alle de vanskelige valgene og treningen, er noe av det som definerer meg som fagperson i dag. Først noen år etterpå, forstod jeg hvilken flott utdanning det er å stå i et slikt løp. At flere nå kan få denne typen erfaringer, mener vi også bidrar til å løfte hver enkelt deltaker og alle oss kokker til et høyere faglig nivå.

Årets Unge Kokk er et viktig bidrag til å bygge opp et miljø av norske kokker, som på sikt kan hevde seg i internasjonale konkurranser. Det vil bidra til å løfte faget, norske råvarer og norsk matkultur.

– Samtidig kan vi her jobbe med kjønnsbalanse i kokkemesterskap uten kompromiss på vårt strenge merittkriterium, sier faglig leder i Akademiet Gunnar Hvarnes.

Obligatorisk råvaretema: Ganefryd – Norske stillehavsøsters, tang og tare
For at en ung kokk skal kvalifisere seg, må en innsendelsesoppgave besvares. Den skal inneholde litt om bakgrunn, motivasjon og en helt unik oppskrift på ganefryd av norsk stillehavsøsters, kombinert med artene sukkertare, butare og/eller søl. Innsendelsesoppgaven vurderes av Akademiet, som består av de norske mesterkokkene som har konkurrert i Bocuse d’Or siden 1987.

Klikk her for å finne innsendelsesoppgaven. Svarfrist 1. mai kl. 20.00.

Konkurransen retter seg mot kokker fra både små og store restauranter fra hele landet. Søkerne får vite om de har passert nåløyet i andre halvdel av mai. Da offentliggjøres også råvarene og reglene for konkurransen.

– Det skal være resultatet på tallerkenen som er det aller viktigste. I praksis betyr det at det ikke blir store sølvfat, dyre råvarer og andre ting som gjør deltakelse økonomisk krevende. Vi vil se etter faglighet, kreativitet og smak. Vi skal kort og godt kåre den beste unge kokken, fortsetter Gunnar Hvarnes.

Talentutvikling
Konkurranser på så faglig krevende nivå blir også arenaer for personlig utvikling. Årets Unge Kokk er lansert som en uavhengig konkurranse, og organiseres med et langsiktig blikk for at konkurranser også fungerer som motorer for talent- og næringsutvikling.

– Her løftes de yngste kokkene frem, og vi får hilse på flere av de kokkene som vil sette spor og skape fremtidens norske gastronomi, avslutter Arne Sørvig, daglig leder i Stiftelsen Årets kokk.

Konkurransen vil arrangeres i Mathallen 24. september, samme dag som Årets Kokk avholdes. 

 

Oversiktsbilde ÅK2015: Foto Stiftelsen Årets kokk

Tom Victor Gausdal: Foto Anne Valeur

Gunnar Hvarnes: Foto Tom Haga

2019-08-22T12:13:28+00:00 april 9th, 2019|