ÅUK19: Aron Espeland

//ÅUK19: Aron Espeland

Aron Espeland (22) er vokst opp på kjøkkenet, og synes at all god mat starter med gode råvarer i bunn.

Matfilosofien min er bygget på rene, naturlige og enkle smaker, inspirert av det franske kjøkkenet. Det enkle er ofte det beste, en gulerot skal smake gulerot.

Lærlingtiden ble tilbragt på Statholdergaarden, før han gikk videre til Vaaghals, hvor han nå er soussjef.

Jeg vokste opp midt i matfatet. Besteforeldrene mine var bønder, og foreldrene mine startet “Det jærske kjøkken”, basert på gode og kortreiste råvarer.

 Norske råvarer står også i fokus i Årets unge kokk-konkurransen, hvor hovedråvarene skal være jordskokk og Aurora-laks.

Jeg synes dette er veldig spennende og absolutt en kul utfordring. Det å ha en vegetarisk forrett er veldig i tiden, og laks og skalldyr er noe av de beste råvarene vi har i Norge. Jeg gleder meg til å fordype meg i dem, og til å jobbe sammen med teamet for å finne kombinasjonene som løfter både jordskokken og laksen.

 For Aron er det viktig å kunne videreføre unik kunnskap og tradisjoner.

 – Som kokk har du en utrolig mulighet til å gjøre andre glade ved å skape gode opplevelser. På videregående åpnet det seg mange dører innen matlaging som jeg ikke visste om, og fortsatt åpner det seg nye dører.

 Tidligere har Aron deltatt i Oslocup, vært med i både OL og VM med Det norske junior kokkelandslaget, vært commisen til Øyvind Bøe Dalelv i Årets kokk 2017, deltatt i NM i yrkesfag og vunnet Global Young Chef Europa.

Jeg vil bli Årets unge kokk fordi det vil gjøre meg bedre rustet for å nå mine fremtidige mål. Det er vanskelig å svare på hva som skiller meg fra de andre kandidatene, men jeg er flink til å holde hodet kaldt og ta gode valg når det koker som mest.

Foto: Tom Haga

2019-08-20T13:37:03+00:00 august 5th, 2019|