ÅUK19: Liliana Haaland

//ÅUK19: Liliana Haaland

Liliana Haaland (22) kommer fra en familie med lange tradisjoner innen matlaging. God kunnskap om råvarer og videreføring av matkunnskap, er viktige ingredienser i hennes matfilosofi.  

 Det var et enkelt valg å utdanne seg til kokk. Min oldefar var kokk og stuert, bestemor var kokk, faren min har jobbet med mat siden 1978 og moren min driver flere restauranter i Thailand, hvor jeg bodde til jeg var ti år. Jeg ble ofte satt til kjøkkentjeneste. I tillegg har familien min et kunstnerisk gen som jeg også har arvet, og som jeg benytter meg av i kokkeyrket.  

Liliana jobber for øyeblikket som selvstendig konsulent. Tidligere har hun vært lærling og Chef de PartieRenaa Restauranter, jobbet på Tango bar & kjøkken, Rica Maritim Haugesund, To glass restaurant, Lothes mat & vinhus og Aroma Bistro Karmøy.  

 For å utvikle faget, fokuserer hun gjerne på råvarer som ikke er så mye brukt på menyene.  

 Jeg jobber spesielt med råvarer som ikke er mye brukt, men som jeg synes at har stort utviklingspotensial. Eksempler på kjøtt er geit, kje, kanin og alle typer vilt. Jeg jobber også mye med fisk, for eksempel rognkjeks og rognkall, berg-gylte, tang, skjell og bløtdyr. Jeg bruker også mye tid på å studere urter og ville vekster.  

 Å utvikle og bruke utradisjonelle råvarer, har også preget menyen ved tidligere konkurranser.  

 Retten jeg leverte til San Pellegrino Young Chefs var reinsdyrstunge med norsk tradisjonelt garnityr. I kvalifiseringen til Årets unge kokk, fokuserte jeg på enkle råvarer fra hav og sjø med strandurter 

 Liliana har deltatt i kokkekonkurranser siden hun gikk på Karmsund videregående skole, og har blant annet deltatt i Tine cup, vært Chaine des Rotisseurs Finalist, og i 2018 deltok hun i NM i kokkekunst. 

 Å utfordre meg selv, kvalifisere meg og delta i en konkurranse, er en stor inspirasjon for meg. Særlig fordi jeg kan utvikle rettene til å bli mine signaturretter. Når jeg skal forberede meg til Årets unge kokk, gjelder det å planlegge godt, teste mye og ha flere gjennomkjøringer før konkurransen. 

Foto:
Tom Haga

2019-08-05T16:43:16+00:00 august 5th, 2019|