ÅUK19: Runar Helgeland

//ÅUK19: Runar Helgeland

Rene smaker, et naturlig utseende og bærekraft, er sentrale elementer i Runar Helgelands (22) matfilosofi.

 Stilen min er å gi en moderne vri på tradisjonelle og klassiske retter. Da jeg konkurrerte i Årets sjømatkokk, var en av oppgavene å presentere fisk som «street food». Da serverte jeg «pølse i brød»: Røkt kveiterull servert i hjemmelaget potetlompe, med klassisk tilbehør som sprøstekt og sylta løk, bacon og remulade.

Til daglig er Runar soussjef på NB Sørensen Annen Etage i Stavanger. Lærlingtiden tilbrakte han på Spiseriet i Stavanger Konserthus, og han har også jobbet som kokk på Renaa Matbaren og Bevaremegvell.

Det som skiller meg fra de andre kandidatene, er vel at jeg har hatt litt andre kilder til inspirasjon, da gjennom arbeidsplassene og kokkene jeg har hatt rundt meg.

Som barn var han kresen i matveien. Pizza og taco begynte han ikke å spise før han kom i tenårene. Interessen for mat og matlaging dukket opp i mat- og helsefaget i 4. klasse, da han endelig fikk lage mat på egenhånd.

Det viktigste for å utvikle kokkefaget, er å få unge til å bli mer opptatt av gode mattradisjoner og synliggjøre hvor spennende kokkeyrket er.

På kokkelinja våknet konkurranseinstinktet, og Helgeland satte seg som mål å bli best i klassen. Siden har han deltatt i Rogalandscup for lærlinger, NM i kokkekunst, vunnet Årets Sjømatkokk og vært junior på kokkelandslaget. Neste utfordring blir Årets unge kokk i Mathallen.

En dag ønsker jeg å representere Norge i Bocuse d’Or. Å delta i Årets unge kokk vil utvikle meg som konkurransekokk og gi meg en smakebit på hvordan det løpet er. Jeg kommer til å være så godt forberedt som en kan bli.

I konkurransen skal de fem unge kandidatene bli utfordret på to tallerkenretter. Den ene retten skal være en octo-lacto-vegetar, hvor jordskokk er hovedråvare. Den andre retten skal bestå av Aurora-laks og skalldyr.

Jeg syntes oppgaven vi har fått er kjempekul, og jeg gleder meg til å begynne å jobbe med den!

Foto: Tom Haga

 

 

 

2019-08-05T16:36:02+00:00 august 5th, 2019|