Regjerende Europamester Christian André Pettersen, blir æresdommer i Bocuse d’Or Europe i Budapest 23. og 24. mars. 

– Etter å ha vunnet gull i de to siste Europafinalene som kandidat, ser jeg nå veldig frem til å være æresdommer, og å oppleve konkurransen fra dommerbordet, forteller Christian André Pettersen, som var Norges kandidat i Bocuse d’Or i 2018-2021. 

Regjerende mester inviteres alltid til å delta som æresdommer sammen med vertslandets president, og ofte en kokk av internasjonal størrelse som Bocuse d’Or ønsker å gjøre heder til. I Europafinalen i 2020, var Clare Smyth fra trestjerneren Core by Clare Smyth invitert hedersgjest. Æresdommere deltar og smaker, men setter ikke poeng.

Det er 17 kandidater som konkurrerer om til sammen ti finaleplasser i verdensfinalen i Lyon i 2023. 

– Å være dommer er en veldig givende oppgavene. Jeg er spent på hvordan kandidatene har løst oppgaven og gleder meg til maten jeg får servert.

Christian André Pettersen er oppvokst i Bodø, og ni år gammel begynte han å jobbe på restaurantkjøkkenet til faren. Han flyttet til Stavanger for å jobbe som lærling for Charles Tjessem, som vant Bocuse d´Or i 2003, og har jobbet på Charles og de, Spiseriet og Mondo. I dag er han selvstendig næringsdrivende gjennom Studio CAP, og er involvert i en rekke store og små prosjekter der god mat er involvert.

I 2017 ble Christian André Pettersen kåret til Årets kokk, og representerte Norge i Bocuse d’Or Europe i Torino i 2018, hvor han vant en overlegen seier. Året etter tok han en sterk tredjeplass i verdensfinalen i Lyon, og sørget samtidig for at Norge ble det landet med flest medaljer i konkurransen. Kort tid etter bestemte han seg for å gjøre et nytt forsøk i konkurransen, og gikk i 2019 til topps i Årets kokk for andre gang. Konkurranseløpet ble denne gangen påvirket av korona-pandemien, og etter flere utsettelser, kunne han endelig forsvare gullet i Bocuse d’Or Europe i Tallin i oktober 2020. Her gikk han nok en gang til topps, og i 2021 tok han sin andre bronsemedalje i Bocuse d’Or i Lyon. 

– Det har vært utrolig gøy og intenst å representere Norge i konkurransen to ganger, og følelsen av å komme på pallen er ubeskrivelig. Jeg ønsker Filip August Bendi, Team Norway og de andre kandidatene lykke til i konkurransen, avslutter Christian André Pettersen. 

I årets Europamesterskap, er Ana Roš (Hiša Franko i Kobarid) ærespresident og Christian André Pettersen er jurypresident.

Team Norway konkurrerer på konkurransens dag to og i kjøkken nummer syv. Bent Stiansen er Norges smaksdommer. Hele konkurransen kan ses direkte hos Nordic Food Live.

Foto:
Bocuse d´Or Europe 2018, gull til Norge, foto av Tom Haga (øverst).
Bocuse d´Or 2021, foto av Tom Haga
Bocuse d´Or Europe 2018, foto av Tom Haga
Bocuse d´Or 2019, foto av Tom Haga.
Bocuse d´Or Europe 2020, foto av Tien Norsk Gastronomi
Bocuse d´Or 2021, foto av Tom Haga