Treneren er kandidatens fremste mentor, og har som oppgave å motivere, veilede, utfordre og inspirere til at laget yter sitt beste, både under forberedelsene og på selve konkurransedagen. 

 Kandidaten velger trener basert på erfaring og kompetanse. Det er avgjørende at den utvalgte kjenner til konkurransen godt, og vet hva som kreves for å komme på pallen.

Det er den regjerende Årets kokk som forsvarer det norske flagget i Bocuse d’Or, og kort tid etter at Filip August Bendi vant konkurransen i 2021, spurte han Christopher om han ville være hans trener.

– Christopher var mitt førstevalg, og heldigvis takket han ja. Han er veldig tilgjengelig og bruker mye tid med meg og teamet. Både på treningskjøkkenet og ved tegnebrettet bidrar han stort, både med konkrete råd til løsninger på maten og også når vi diskuterer idéer. Han kjempet også som en tiger for oss under Europafinalen i Budapest. Det gir en stor trygghet å ha han med videre på laget, forklarer kandidat Filip August Bendi.

 Hjelper kandidaten til å yte bedre
Treneren skal være en støtte til kandidaten og tilpasse oppfølgingen sin til kandidatens behov. Sammen med kandidaten, er det treners oppgave å analysere råvarene, diskutere hva som fremhever smaken best og hvordan maten skal presenteres, samt sørge for at kandidaten holder seg i riktig spor under forberedelsene.

 –  Christopher er veldig kritisk, har et godt øye for detaljer, pusher meg til å tenke annerledes og hjelper meg til å yte bedre på treningskjøkkenet. Det er fint å lære av en som er så erfaren og som kan ting jeg ikke kan, fortsetter Bendi.

Med COACH i store bokstaver på ryggen, står han rett utenfor konkurransekjøkkenet og veileder på oppgaver og sekunderer på tid. Trener skal ha overordnet oversikt, kjenne teamets kjøreplan i detalj, og følge opp at oppgavene blir gjort til rett tid og med presisjon.

Det er strengt forbudt for en trener å være inne på kjøkkenet eller ta på mat under konkurransen. Fra utsiden både representerer og beskytter treneren teamet sitt, i området der alt fra kritiske dommere til nysgjerrige journalister befinner seg.

Fersk konkurranseerfaring
Christopher W. Davidsen tok selv sølv i Europafinalen i 2016 og i Verdensfinalen Lyon i 2017. Han har atskillig trenererfaring, senest for sølvvinner Håkon Solbakk, under Årets kokk 2021, og nylig for Filip August Bendi under Bocuse d’Or Europe 2022 i Budapest i mars i fjor.

–  Det er betryggende at Christopher har såpass fersk konkurranseerfaring fra Lyon, og dermed husker hva det vil si å stå på arenaen der. Samtidig er det bra at det har gått såpass med tid, slik at han har rukket å reflektere rundt sin egen konkurransedeltagelse. Begge deler hjelper oss i våre forberedelser, sier Filip August.

Team Norway består av kandidat Filip August Bendi, commis (assistent) Leon Haarberg Nilsen og trener Christopher W. Davidsen. Sven Erik Renaa er teamets president, og med det lagets fremste ambassadør og dommer i de prestisfylte Bocuse d’Or mesterskapene.

Bocuse d’Or-finalen 2023 arrangeres i Lyon 22. og 23. januar og Team Norway skal konkurrere på dag en, i kjøkken nummer en.

På bildet: Christopher W. Davidsen, foto: Stian Broch