Coachens oppgave er å veilede, inspirere og utfordre kandidaten til å yte maksimalt i både forberedelsene og på konkurransedagen. 

– Coachen skal bistå kandidaten i forberedelsene og på konkurransekjøkkenet, og det viktigste coachen gjør er å motivere, veilede og utfordre kandidaten til å yte sitt aller beste, forteller Gunnar Hvarnes, som skal være Christian André Pettersens coach under konkurransen i Tallinn og Lyon.

Det er ikke første gang Hvarnes er Pettersens coach, det var han også da han tok gull i Europafinalen i Torino 2018 og bronse i verdensfinalen i Lyon 2019. Hvarnes var for øvrig også coach for Christopher W. Davidsen i Budapest 2016 og Lyon 2017, og i februar 2020 ledet han også det norske kokkelandslaget til gull i OL i Stuttgart.

– Å være coach er veldig spennende og givende. Som coach setter jeg meg ned med kandidaten og analyserer råvarene som skal brukes i konkurransen. Vi diskuterer hvordan vi best får frem smaken, hvordan maten skal presenteres og hvilke kompromisser vi må inngå. Deretter er det viktig å følge opp kandidaten tett, komme med innspill og sørge for at kandidaten holder seg på rett spor, forklarer Hvarnes.

Kandidaten velger coachen ut ifra erfaring og kompetanse. Det er avgjørende at coachen kjenner til konkurransen teamet skal gjennom, og at de vet hva som kreves for å komme på pallen.

– Jeg liker å se andre vokse og utvikle seg, enten det er jobb eller konkurranse, og foretrekker å bistå fremfor selv å stå i ringen. I disse konkurranseprosessene skjer den personlige og faglige utviklingen utrolig fort, og det inspirerer meg noe helt vanvittig, forteller Rasmus J. Skoglund, som til daglig er faglig ansvarlig for en rekke spisesteder i Nord-Norge. Han var coach for Christian André Pettersen da han vant Årets kokk i 2019. Han stod selv på pallen etter å ha prestert en solid bronse som kandidat i Årets kokk 2017. Rasmus bidrar i dag på Team Norway på Veien til Lyon 2021, som organisator og problemløser.

– Det viktigste i forberedelsene er å være en støtte til kandidaten. Alle konkurransekokker er forskjellige med ulikt behov for støtte og oppfølging. Christian er jo svært rutinert, og er flink å lede og få utbytte av teamet sitt. Mot slutten av treningstiden dreier mye seg om tid og smak, og da er det avgjørende at coachen er til stede og får med seg alt. Dessuten er det viktig at coachen følger med på kjerneteamet, at de får god oppfølging og trener riktig på slutten av oppkjøringen, sier Skoglund.

På konkurransedagen står coachen rett utenfor konkurransekjøkkenet og veileder kandidaten og commisen. Karl Erik Pallesen er også en av landets meritterte coacher, og har blant annet gullet i Årets kokk 2015 for Bocuse-kokk Christopher W. Davidsen og i 2017 for Christian André Pettersen, da han første gang vant Årets kokk, og med det billetten til Bocuse d’Or Lyon.

– På konkurransedagen er det viktig å være godt forberedt på kandidatens og commisens kjøreplan, og være forberedt på utfordringer som kan oppstå. Mot slutten av konkurransen kan det være mye oppgaver, tider og klokker å følge med på, så jeg har alltid brukt mye tid på å lage et system som passer hele teamet, og som gir meg som coach god oversikt. Men den aller viktigste oppgaven den dagen, er uansett å holde ro i laget. Kjerneteamet er spente og nervøse, og da er det avgjørende å opptre rolig og nøyaktig, forklarer Pallesen.

Vi vil se Team Norway i aksjon neste gang i Tallinn under Bocuse d’Or Europe den 15.og 16. oktober.

Foto: Årets Kokk 2019-vinner Christian André Pettersen, coach Rasmus J. Skoglund og faglig leder i Akademiet, Tom Victor Gausdal (bildet er tatt av NTB, Trygve Inderlid).