Coach – kandidatens mentor

//Coach – kandidatens mentor

Coachens oppgave er å veilede, inspirere og utfordre kandidaten til å yte maksimalt i både forberedelsene og på konkurransedagen.  

 Coachen skal bistå kandidaten i forberedelsene og på konkurransekjøkkenet, og det viktigste coachen gjør er å motivere, veilede og utfordre kandidaten til å yte sitt aller beste, forteller Gunnar Hvarnes, Bocuse-kokk og faglig leder i Årets kokk-akademiet.  

Han var coach for Christopher W. Davidsen da han tok sølv i Europafinalen i Budapest i 2016 og i verdensfinalen i Lyon i 2017. Han var også coachen til Christian André Pettersen da han tok gull i Europafinalen i Torino 2018 og bronse i verdensfinalen i Lyon 2019.  

 Å være coach er veldig spennende og givende. Som coach setter jeg meg ned med kandidaten og analyserer råvarene som skal brukes i konkurransen. Vi diskuterer hvordan vi best får frem smaken, hvordan maten skal presenteres og hvilke kompromisser vi må inngå. Deretter er det viktig å følge opp kandidaten tett, komme med innspill og sørge for at kandidaten holder seg på rett spor, forklarer Hvarnes.  

Kandidaten velger coachen ut ifra erfaring og kompetanse. Det er avgjørende at coachen kjenner til konkurransen teamet skal gjennom, og at de vet hva som kreves for å komme på pallen.  

 Jeg liker ikke å stå i «ringen» selv, men elsker å se andre vokse og utvikle seg, enten det er jobb eller konkurranse. I konkurransen skjer denne utviklingen utrolig fort og det inspirerer meg noe helt vanvittig, forteller Karl Erik Pallesen. Han er daglig leder på Fisketorget i Stavanger og var coach for Christopher W. Davidsen da han vant Årets kokk i 2015, og for Christian André Pettersen da han vant Årets kokk i 2017.  

 Det viktigste i forberedelsene er å være en støtte til kandidaten. Alle konkurransekokker er forskjellige, og har ulike behov for støtte og oppfølging. Mot slutten av treningstiden dreier mye seg om tid og smak, og da er det avgjørende at coachen er til stede og får med seg alt. Dessuten er det viktig at coachen følger med på kjerneteamet, at de får god oppfølging og trener riktig på slutten av oppkjøringen, sier Pallesen.  

 På konkurransedagen står coachen rett utenfor konkurransekjøkkenet og veileder kandidaten og commisen.  

 På konkurransedagen er det viktig å være godt forberedt på kandidatens og commisens kjøreplan, og være forberedt på utfordringer som kan oppstå. Mot slutten av konkurransen kan det være mye oppgaver, tider og klokker å følge med på, så jeg har alltid brukt mye tid på å lage et system som passer hele teamet, og som gir meg som coach god oversikt. Men den aller viktigste oppgaven den dagen, er uansett å holde ro i laget. Kjerneteamet er spente og nervøse, og da er det avgjørende å opptre rolig og nøyaktig, forklarer Pallesen. 


Foto:
Coach Gunnar Hvarnes og kandidat Christian André Pettersen under Europamesterskapet i Torino i 2018. Tatt av Linda Wiken.

 

 

2019-09-04T20:44:09+00:00 september 4th, 2019|