Nordiske og franske toppkokker skal bedømme finalen i Årets kokk 19. oktober, og får dermed den viktige jobben med å kåre Norges neste kandidat til Bocuse d’Or. 

– Jeg er veldig fornøyd med å kunne presentere et slikt stjernelag av dommere. Kokkene i dommerpanelet kjennetegnes av en enorm faglig kompetanse og en tydelig og innovativ matfilosofi, og har det som skal til for å finne vår neste kandidat til Bocuse d’Or, sier Arne Sørvig, daglig leder i Stiftelsen Norsk Gastronomi.  

Ti norske Bocuse-kokker skal – sammen med gjestedommerne Esben Holmboe Bang fra Maaemo, Ronni Mortensen, sølvvinneren i Bocuse d’Or 2021 og Serge Vieira, gullvinner i Bocuse d’Or 2005 og president for Team France 2021 – kåre vinneren av Årets kokk 2021. 

Kjøkkendommere er den meritterte svenske kokken Krister Dahl og Kjetil Gundersen, en av Norges få internasjonalt sertifiserte dommere. 

– Det er en krevende oppgave å være smaksdommer. Ikke bare er det mange retter som skal smakes og poeng som skal fordeles, men dommerne må også kjenne til de råvarene og ingrediensene som brukes, og hva som er mulig å få til med disse, forteller Sven Erik Renaa, styreleder i det norske Bocuse-akademiet. 

Les mer om jobben som smaksdommer her: Link til artikkel fra 2019 om smaksdommere

De norske Bocuse-kokkene er medlemmer i Bocuse-akademiet, som består av elleve av de norske kokkene som har konkurrert i Lyon siden 1987. Følgende kokker fra Akademiet deltar som dommere under Årets kokk (deltagelse i Bocuse d’Or i parentes): Arne Brimi (1987), Eyvind Hellstrøm (1989), Lars Erik Underthun (1991), Bent Stiansen (1993), Tom Victor Gausdal (2005), Sven Erik Renaa (2007), Geir Skeie (2009), Gunnar Hvarnes (2011), Ørjan Johannessen (2013, 2015) og Christian André Pettersen (2019, 2021).

Les om Akademiet-kokkene her.

Bli kjent med årets gjestekokker
Esben Holmboe Bang er opprinnelig fra København, men har de siste årene plassert Norge på det innovative og kulinariske verdenskartet. Som kjøkkensjef og medeier i Maaemo, har han blitt en internasjonal referanse for norsk mat og matidentitet. Hans matfilosofi baserer seg på å skape opplevelser rundt rene, norske smaker og naturlige råvarer. 

I 2012 ble Maaemo den andre restauranten i Norge med to stjerner i Michelin-guiden, kun fire måneder etter at de åpnet dørene. I 2016 mottok restauranten sin tredje Michelin-stjerne. Dette var den første norske restaurant som mottok tre stjerner, og den beholdt disse til restauranten stengte dørene for å flytte inn i nye lokaler. I 2020 åpnet Maaemo i nye lokaler og i 2021 fikk restauranten tilbake sine 3 stjerner i Michelinguiden, og havnet samtidig på lista over verdens 50 beste restauranter. I 2020 åpnet han også restauranten The Vandelay og i august åpnet han dørene til The Conservatory, som er hans første bar. Esben Holmboe Bang har vært gjestedommer i Årets kokk i 2017 og 2019, og viser slik sitt engasjement i fagets utvikling.  

Ronni Mortensen er nybakt sølvvinner i Bocuse d’Or 2021. Den danske kokken har deltatt to ganger tidligere, først som commis for Rasmus Kofoed, da han tok sølv i 2007 og for Jasper Kure i 2009. Læretiden hadde han ved Søllerød Kro og Geranium, og etter å ha blitt kåret til Young Chef of the Year jobbet han på ulike restauranter i København, blant annet Hotel d’Angleterre, Kokkeriet og AOC. I 2018 vendte han tilbake til 3-stjernerestauranten Geranium som sous chef, utviklingssjef og assisterende kjøkkensjef. 

Serge Vieira vant gull i Bocuse d’Or i 2005, og var coach for Team France da de tok gull i årets Bocuse d’Or. Han er en erfaren konkurransekokk som vant sin første viktige konkurranse, Auvergne-Quebec, da han var 20 år gammel. På den tiden jobbet han for den franske mesterkokken Régis Marcon, som oppmuntret ham til å fortsette med kokkekonkurranser. 

Etter seieren i Bocuse d’Or 2005, der han slo norske Tom Victor Gausdal med ett poeng, fikk han muligheten til å reise og skaffe seg kulinarisk inspirasjon fra hele verden. Han la likevel aldri skjul på at drømmen var å starte sin egen restaurant, og i 2009 åpnet han og hans kjære Marie-Aude, Restaurant Serge Vieira i byen Chaudes-Aigues, som fikk sin andre Michelin-stjerne i 2012. 

Kari Innerå er olympisk mester med kokkelandslaget og Nordisk mester. Som 20-åring dro hun til London for å jobbe på gourmetrestauranten Mirabelle, som ble drevet av Marco Pierre White, kokken som også Gordon Ramsey har gått i lære hos. Ibestad-væringen har også jobbet for Eyvind Hellstrøm på Bagatelle, og i 2008 var hun med å etablere restauranten Cru vin & kjøkken sammen med Merete Bø, I 2013 ble hun hentet inn for å etablere gourmetrestauranten Fru K på luksushotellet The Thief i Oslo, og i 2015 åpnet hun BA 53. I dag er Kari Innerå daglig leder og eier av Brasserie Rivoli på Munch Brygge i Oslo. Innerå har også jobbet ved Gastronomisk Institutt og Kulinarisk Akademi.

Dommere Årets kokk
Esben Holmboe Bang, Maaemo, Oslo
Ronni Mortensen , Geranium, København
Serge Vieira, Restaurant Serge Vieira, Chaudes-Aigues, Frankrike
Kari Innerå, Brasserie Rivoli, Oslo
Eyvind Hellstrøm, tidl. Bagatelle
Lars Erik Underthun, Feinschmecker, Oslo
Bent Stiansen, Statholdergaarden, Oslo
Tom Victor Gausdal, Lava Oslo
Sven Erik Renaa, RE-NAA, Stavanger
Geir Skeie, Brygga 11 Geir Skeie, Sandefjord
Gunnar Hvarnes, Compass Group, Norge
Ørjan Johannessen, Bekkjarvik Gjestegård, Austevoll
Christian André Pettersen, Studio CAP, Sandnes 
Krister Dahl, Compass Group, Sverige
Kjetil Gundersen, Norske Kokkers Landsforening, Bama Storkjøkken