Kandidatene til Årets Kokk har valgt ut sine team

//Kandidatene til Årets Kokk har valgt ut sine team
Seks jevnbyrdige kandidater til Årets Kokk 2015 Foto: Impulsfoto.no

Seks jevnbyrdige kandidater til Årets Kokk 2015
Foto: Impulsfoto.no

Kandidatene ble valgt ut av Akademiet 10. mars. Siden da har de seks vært gjennom prosessen ‘Veien til Årets kokk 2015’. Når konkurransen starter 13. oktober har de hatt syv måneder å forberede seg, vurdere sine faglige relasjoner og etablere et team som fungerer godt under stress. Det er høyt press i forberedelsesfasen, og spesielt i de fem timene konkurransen foregår. Årets kokk, og de påfølgende internasjonale konkurransene, krever en svært solid kokkefaglig plattform. Og en klar visjon om hva som skal presenteres og hvordan det skal presenteres til dommerne. Men det krever også en prestasjonskultur i laget, med en delt erkjennelse av at det er summen av enkeltprestasjoner underveis som avgjør resultatet, og at oppmerksomheten må rettes mot oppgavene – en etter en. Å velge sitt lag er en av de viktigste oppgavene kandidatene gjør.

 

 

 

Slik ser lagene ut (etter kjøkkenrekkefølgen de skal konkurrere etter 13/10):

 

Dykkerkokken Adrian Foto: Impulsfoto.no

Kjøkken nr. 1: TEAM ADRIAN

Kandidat:   Adrian Løvold, kjøkkensjef Storfosna Gods, Ørlandet

Commis:    Eskild Hildonen, kokk ved Storfosna Gods

Coach:        Albert Mayr, Sous-sjef ved Geranium

 

Christopher W. Davidsen
Foto: Impulsfoto.no

Kjøkken nr. 2: TEAM CWD

Kandidat:   Christopher William Davidsen, konsernkjøkkensjef Søstrene Karlsen m.fl.

Commis:    Håvard Christian Werkland, kokk ved Scandic Nidelven, Trondheim

Coach:        Karl-Erik Pallesen, daglig leder ved Fisketorget, Stavanger

 

Øyvind Bøe Dalelv Foto: Impulsfoto.no

Kjøkken nr. 3: TEAM ØYVIND

Kandidat:   Øyvind Bøe Dalelv, sous-sjef ved Statholdergaarden, Oslo

Commis:    Joachim Lindgren, kokk ved Statholdergaarden

Coach:        Thorbjörn Forster, kjøkkensjef ved Statholdergaarden

 

Jan-Erik Hauge Foto: Impulsfoto.no

Kjøkken nr. 4: TEAM JANI

Kandidat:   Jan-Erik Hauge, sous-sjef ved Tango Bar & Kjøkken, Stavanger

Commis:    Fredrik von Opdrop, kokk ved Tango Bar & Kjøkken

Coach:        Kjartan Skjelde, medeier og kjøkkensjef ved Tango B&K og Fish & Cow

 

Christian Andre Pettersen Foto: Impulsbilder.no

Kjøkken nr. 5: TEAM CAP

Kandidat:   Christian Andre Pettersen, ass.kjøkkensjef ved Spiseriet, Stavanger

Commis:    Magnus H. Paaske, kokk ved Spiseriet

Coach:        Andreas Myhrvold, kjøkkensjef ved Spiseriet

 

Adam Schive Bjerck Foto: Impulsbilder.no

Kjøkken nr. 6: TEAM BJERCK

Kandidat:   Adam Schive Bjerck, rådgivende kokk ved BARE Restaurant, Bergen

Commis:    Philip Klæboe Berg, kokk ved BARE Restaurant

Coach:        Anders Isager, matfaglig leder ved Matarena AS, Bergen

 

 

 


FORKLARING: Commis og coach

Commisen er en ung, ofte nylig faglært kokk, som bistår en mer erfaren kokk for selv å vinne innsikt i faget. I Årets kokk fyller commis’en den samme rollen. Vedkommende kan ikke være fylt 23 år før etter konkurransedagen. Under konkurransen kan commisen utføre samtlige oppgaver på kjøkkenet som kandidaten kan utføre. Det sier seg selv at kandidaten ønsker en talentfull og erfaren ung commis på laget. Det er også et ærefullt og lærerikt oppdrag for commis’en å være med i en så intens prosess som Årets kokk er.

Coach , eller trener, kan organisere og lede aktiviteter i et kjøkken. Under konkurransen har vedkommende en rådgivende, verbal rolle, og skal ikke under noen omstendighet bevege seg inn i kjøkkensonen. Coach overvåker oppgaver, rytme og tid, og korrigerer underveis. Treneren har også ansvar for at meny og materiell kommer dit det skal til riktig tid. Kommunikasjon med kandidat går alltid gjennom coach. En god coach er involvert i teamet over tid, kjenner både kandidatens og commisen’s styrker og svakheter i pressede situasjoner. I konkurransen vil du se han eller hun med stående foran kjøkkenet med ryggen mot publikum.

Utvidet team

Kjerneteamet pleier normalt å knytte til seg gode kolleger de kjenner. Vi så dette med Ørjan Johannessen i Lyon i 2015, hvor hele tre av årets Årets Kokk kandidater var involvert i forberedelses- og gjennomføringsfasen av Verdensfinale i Lyon.

Det kan heller ikke understrekes hvor viktig den enkeltes partner, familie og arbeidsgiver er for at tiden før og under en konkurranse blir optimal for kandidaten.

2017-09-11T09:21:49+02:00 september 6th, 2015|