Møt Årets kokk-teamene

//Møt Årets kokk-teamene

Når de fem kandidatene entrer konkurransekjøkkenet i Mathallen 24. september, er det med et nøye utvalgt team i ryggen. Her kan du bli bedre kjent med teamene, og lese om kandidatens valg av coach og commis.

Team Bendi
Kandidat Filip August Bendi er 31 år gammel, og jobber til daglig som kreativ utvikler for Thon Hotels, med base på Hotel Bristol. Han er opprinnelig fra Sandnes, og gikk læretiden på Tango i Stavanger, men etter det har han jobbet på flere internasjonale restauranter, blant annet NOMA i København, han var souschef ved 2-stjernersrestauranten Mathias Dahlgren Matsalen i Stockholm, før han dro til New York for å jobbe på Restaurant Daniel, også den med 2 stjerner. I 2015 returnerte han til Norge og til jobben som kjøkkensjef for NB Sørensen Annen Etage i Stavanger. Han var med i NM for lærlinger i 2007 og 2008, og det var her hans sterke motivasjon og interesse for å konkurrere i kokkekunst ble vekket. Senere har han deltatt i Bocuse d’Or som commisen til Gunnar Hvarnes, i 2010, da han vant sølv i Europafinalen, og i 2011, da han tok bronse i verdensfinalen. Han ble medlem av kokkelandslaget i 2015, deltok i Årets kokk 2017 og i NM i 2018.

Når han for andre gang konkurrerer om å bli Årets kokk, har han satt sammen et team bestående av commis Eline Sofie Sunde (21) og coach Sebastian Myhre (36).

Eline Sofie Sunde hadde læretiden sin på NB Sørensen Annen Etage, og jobber i dag som kokk på Hotel Bristol i Oslo. Hun har også hatt læreopphold på Gastrologik og Adam & Albin i Stockholm. Hun har konkurranseerfaring som commis på kokkelandslaget, her fra perioden 2017-2018.

Commis Eline Sofie Sunde har jobbet med meg siden april 2016, og kjenner meg bedre enn de fleste. For å bli best sammen, er det viktig å kjenne hverandres styrker og svakheter, både på kjøkkenet og i en konkurransesituasjon. Det er som om vi har trent på denne konkurransen i mer enn tre år, og endelig skal vi få muligheten til å maksimere det vi kan få til som et lag. Eline er et sjeldent dedikert menneske. Hun gir alt, og litt til, for å bistå meg i drømmen om å konkurrere i Bocuse d’Or – og nettopp derfor ble hun min commis.

Coach Sebastian Myhre har jobbet på Gastronomisk institutt, Feinschmecker og Renaa, og restaurantene Per Se og Daniel i New York. I dag er han kjøkkensjef og eier av Stallen og Fyr Bistronomi & Bar i Oslo. Han har også en solid internasjonal konkurranseerfaring fra det Norske kokkelandslaget, tok en 3. plass i NM i kokkekunst i 2006, VM-gull med kokkelandslaget i 2006, og var finalist i Årets kokk i 2009.

Sebastian gjør meg til en bedre kandidat med sin kunnskap, gode humør og evne til å planlegge. Jeg møtte ham da jeg var innom og jobbet på Renaa i 2010, før jeg ble commisen til Gunnar Hvarnes. Han brenner for kokkefaget, og har selv konkurrert med landslaget og vært finalist i Årets kokk. Selv om han har mye å gjøre, så var han superinteressert i å bli coachen min. Det er viktig for meg at de som er med på teamet mitt, virkelig vil være med, og det kjenner jeg med Sebastian. Han vet hva konkurransemat er, og utfordrer meg stadig til å bli bedre. Sebastian vil virkelig at vi skal lykkes og det gjør oss sterkere for å bli årets kokk 2019.

 

Team Dalelv
Ikke bare forbereder Øyvind Bøe Dalelv seg på å konkurrere i Årets kokk, han jobber for tiden også med et nytt restaurantprosjekt, Michaels, som skal åpne på Briskeby i Oslo. Her skal han være kjøkkensjef og medeier. Karrieren til den 29-årgamle kandidaten fra Bodø, startet som lærling på Statholdergaarden i Oslo under Bent Stiansen og Torbjørn Forster. I 2009 vant han NM for kokkelærlinger, og etter det begynte han for alvor å konkurrere. Han har vært fast medlem på kokkelandslaget i syv år, og har deltatt i en rekke konkurranser med kokkelandslaget og yrkeslandslaget – både som kandidat og dommer. Dette blir den fjerde gangen har deltar som finalist i Årets kokk. I 2013 tok han bronse og fikk dermed plass på det utvidete Team Norway, da Ørjan Johannessen vant gull i Bocuse d’Or 2015. I Årets kokk 2015 tok han igjen bronse, men det ble seier i NM i kokkekunst i 2016. I 2017 ble det sølv i Årets kokk og han vant priser både for beste ganefryd og geografisk identitet. Samme år ble han også verdensmester i Tapas i Valladolid med sin ganefryd, og dermed også Sjømatsrådets ambassadør for norsk tørrfisk.

Som commis har han valgt Tobias Gabrielsen (19). Han jobber som kokk på Statholdergaarden, hvor han også hadde læretiden sin. Til høsten starter han på Michaels på Briskeby i Oslo.

Tobias er en ung og positiv finnmarking som har bein i nesa og som ofrer alt i rollen som commis. Han har ingen konkurranseerfaring og det har vært utrolig spennende å se hvordan han har utviklet seg de siste månedene.

Coachen hans er 27-årgamle Håkon Solbakk. Han driver i dag NordØst Food & Coctail i Trondheim, og i september starter han i jobben som kjøkkensjef på Speilsalen ved Britannia Hotel i Trondheim. Han startet tidlig med kokkekonkurranser, og var blant annet commisen til Adrian Løvold i Årets kokk 2015, og har lang fartstid på kokkelandslaget med flere gode plasseringer.

Jeg hadde ikke klart dette uten Håkon. Han har vært med hele den kreative prosessen og følger meg opp hver dag. Han er en streng trønder, men også veldig positiv, og han drar opp stemningen om treningsdagen ikke har gått helt som planlagt.

For Øyvind er dette uten tvil hans beste team noensinne.

Det som gjør at jeg blir Årets kokk 2019, er at vi har løst oppgaven riktig. Vi har laget en presentasjon som er helt ny for publikum, kanskje også for dommerne.

 

Team MDK
Den 25-årgamle kandidaten Marius Dragsten Kjelsrud fra Stjørdal, er til daglig kokk ved Spiseriet Stavanger konserthus. Læretiden hadde han ved Credo, før han rakk å jobbe noen månereder ved Bagatelle før det stengte. Han har jobbet ved flere internasjonale restauranter som Madame Woo på New Zealand og stjernerestauranter som Studio, Søllerud Kro og Kong Hans Kælder i København. Han har god og variert konkurranseerfaring, blant annet tre NM i kokkekunst, med sølv som beste plassering. Han var også med på det utvidede Team Norway i Bocuse d’Or Europe 2018, og Verdensfinalen Bocuse d’Or 2019. Foruten kokkekonkurranser, kan Marius vise til en proffkarriere i grenen Boogie Woogie innenfor Swing, og han avsluttet den proffkarrieren med 18. plass i World cup og 16. plass i EM.

Commisen hans er Ingrid Løland (20) som han jobber sammen med på Spiseriet Stavanger konserthus. Hun har akkurat bestått fagprøven etter læretid på Spiseriet, men har allerede gjort seg bemerket som medhjelper i NM i kokkeunst på Caroline Øverlands team, i Årets Sjømatkokk på Runar Helgelands team, og som selvstendig deltaker i Rogalandscup for lærlinger.

Jeg valgte Ingrid som commis fordi hun, til tross for sin unge alder, har en del konkurranseerfaring og ikke minst er hun alltid i godt humør. Hun er ivrig etter å lære, selvkritisk og pålitelig og gjør meg dermed til en bedre kandidat.

Også coachen er hentet fra egen arbeidsplass, nemlig Sigurdur Runar «Siggi» Ragnarsson (34) fra Island, som er daglig leder på Spiseriet Stavanger Konserthus. Hans kulinariske lidenskap er nordisk mat, men kortreiste råvarer og bærekraftig produksjon. Allerede som 9-åring begynte han å jobbe med besteforeldrenes tørrfiskfabrikk, før læretid på Restaurant Einar Ben og restaurant Vox i Reykjavik. Han har organisert Islandske Årets kokk Junior, trente vinnerlaget i Nordic Cup og tok som lagleder det islandske juniorkokkelandslaget til gull- og sølvmedalje i World Culinary Grand Prix Scothot.

Siggi er en ærlig og direkte coach og har en flott evne til å holde hodet kaldt i stressende situasjoner. Dessuten passer han på oss med sitt falkeblikk, og er en viktig støtte i teamet vårt.

 

Team CAP
30-årgamle Christian André Pettersen fra Bodø, er en av Norges mest erfarne konkurransekokker. Han har deltatt i svært mange konkurranser, inkludert Bocuse d’Or, hvor han tok et overlegent gull i Europafinalen i 2018, og en sterk tredjeplass i verdensfinalen i Lyon 2019. Å stå øverst på pallen i Lyon har vært en drøm og ambisjon i over 20 år, og det er derfor han igjen deltar i Årets kokk. Pettersen startet i 2007 som lærling hos Bocuse-kokk Charles Tjessem, hvor han siden gikk gradene frem til 2012, da han ble rekruttert til Spiseriet Stavanger Konserthus. I perioden 2017 til 2019 var han kjøkkensjef på Mondo i Sandnes, og i dag jobber han på Fisketorget i Stavanger.

Som commis har han denne gangen valgt Even Strandbråten Sørum (21) fra Begnadalen i Valdres. Han hadde læretiden ved Statholdergaarden i Oslo, og jobber i dag som kokk på restaurant Fagn i Trondheim.

Even jobber hardt for å opprettholde et nivå og fokus på produktene vi har valgt, og det bidrar definitivt til å gjøre meg en enda bedre kandidat. Det er utrolig inspirerende å se et ungt talent, og det gir meg driven til å pushe hardere. Å være i posisjon som «læremester» gir også meg energi og overskudd, særlig når jeg ser fremgangen og entusiasmen i Even på trening.

Coach Rasmus J. Skoglund (29) hadde sin læretid hos Trond Svendgård, som i 2003 var commisen til Charles Tjessem da han tok gull i Bocuse d’Or 2003. Etter læretiden i Bodø dro han til Stavanger og restaurantene NB Sørensen Annen Etage og Fish & Cow, som henholdsvis kokk og kjøkkensjef. I dag jobber han som mat- og konseptansvarlig i AMJ Management, som driver flere spisesteder i Nord-Norge. Rasmus vant Arktisk kokk i 2012, tok bronse i Årets kokk 2017, og fungerte som koordinator og assisterende coach for Pettersens Team Norway i Bocuse d’Or 2019.

Rasmus gjør meg bedre fordi han konstant utfordrer meg og ser arbeidet mitt fra et annet perspektiv. Han har en egen evne til å gjøre meg rolig, og passer på at alt er samkjørt mellom meg og Even.

 

Team Werkland
Med sine 24 år, er Håvard Werkland den yngste kandidaten blant Årets kokk-finalistene. Han kommer fra Kyrksæterøra og jobber til daglig som souschef på Restaurant Speilsalen på Britannia Hotel. Han startet kokkekarrieren sin på Hotel Nidelven i 2012, og i 2014 vant han NM for kokkelærlinger, året etter tok han sølv i Nordisk for lærlinger. I 2015 var han commis for Christopher W. Davidsen i Årtets Kokk, og sammen vant de sølv i Bocuse d’Or Europe i 2016 og i Bocuse d’Or 2017. I 2018 vant han som selvstendig kandidat NM i kokkekunst, og ble dermed kvalifisert til Årets kokk 2019. Etter NM, og før åpningen av Speilsalen, hadde han et jobb- og læreopphold ved Restaurant 108 i København.

Commisen hans er Runa Ailin Kvendseth (22), som anses å være en kommende stjerne på den norske kokkehimmelen. Hun hadde læretiden sin på Statholdergaarden, og jobber i dag som kokk ved Speilsalen på Britannia Hotel. Som konkurransekokk har Runa vunnet NM for kokkelærlinger to ganger, vunnet sølv i NM i kokkekunst 2017, og har også vært kokk på juniorlaget til Det norske kokkelandslaget.

Grunnen til at teamet løfter meg som kandidat er blant annet at jeg har en commis, som til tross for sin unge alder, har ufattelig mye konkurranseerfaring fra kokkelandslaget, og som er vant til å jobbe som et team. Som yngstemann av årets kandidater, tror jeg også at samarbeidet vårt kommer veldig naturlig, siden vi nesten er like gamle.

Til å være coach har Håvard valgt Thomas Johansen Borgan (37). Han eier og driver Kraft Bodega og Kontrast Catering i Trondheim. Læretiden hadde han ved Britannia Hotel, og han har hatt en lang restaurantkarriere i Trondheim og Oslo, da ved blant annet Palace Grill og 5bord. Han vant dessuten Årets sjømatkokk i 2011, gull i NM i kokkekunst i 2012, gull i Nordisk mesterskap 2013 og Global Chef Northern Europa i 2015.

Coachen min har mye konkurranseerfaring og vet derfor hvor fokuset bør være før en konkurranse. Han er også veldig opptatt av å forme seg etter min matstil, være positiv til retningen det tar, og heller finne løsningen som passer min matstil – i stedet for å presse inn noe som ikke gjenspeiler meg og oss som et lag.


Foto:
TEAM BENDI – Foto: Tom Haga
TEAM CAP – Foto: Tom Haga
TEAM DALELV – Foto: Mats Dreyer
TEAM MDK – Foto: Fredrik Ringe
TEAM WERKLAND – Foto: Marius Rua

2019-09-15T16:39:43+00:00 september 14th, 2019|