Kandidat på kjøkken nr. 5 i Årets kokk 2015

 

Kandidat Christian Andre Pettersen.
Foto: Impulsfoto.no

Bodøværingen Christian Andre Pettersen (26) har en sterk drive i seg for å konkurrere internasjonalt i kokekunst. Og å stå på pallen i Bocuse d’Or er målet, og det har det vært siden han var 9 år. I dag jobber Christian Andre som assisterende kjøkkensjef ved Spiseriet i Konserthuset i Stavanger, hvor han har vært siden åpningen i 2012. Fra 2009 frem til 2012 gikk han gradene hos Bocusekokk Charles Tjessem ved spisestedet Charles & De i Sandnes, først lærling, så kokk og så soussjef. Til Sandnes kom han direkte fra Bodø Videregående Skole, hvor han gikk på kokkelinja sammen med blant andre barndomsvennen og konkurrenten i kjøkken 3, Øyvind Bøe Dalelv.

Familien, Asia, Bodø og tragedien

Christian Andre’s mor er fra Asia. Det ga inspirasjon og nysgjerrighet for Østens mystikk og matkultur. Faren var kokk, og fra Steigen. Unge Pettersen fikk dermed tidlig innblikk i ulike matkulturer og tidlig ansvar for matlaging. Allerede som niåring jobbet han på kjøkken, og som 12 åring fikk han selvstendig ansvar for dessertene. Det vekket gløden for kokkefaget. Det tidlige innsynet i faget sammenfalt med at Norge gjorde det godt i Bocuse d’Or. Det vekket en annen drøm; nemlig å selv stå på pallen i Lyon, og den drømmen ble et daglig samtaleemne på kjøkkenet i Bodø. Dessverre døde hans far, men ikke minnet og inspirasjonen fra de gode kjøkkensamtalene. – Hans motto var å følge og leve ut drømmene dine. Han gikk bort i 2013, og før hans bortgang lovet jeg at jeg en dag skulle stå på pallen i Lyon. Jeg lever med mottoet Live Your Dream, og forberedelser preger hverdagen min, sier Bodøværingen med et alvorlig smil.

 

Over 17 konkurranser på åtte år

Christian Andre er en utpreget restaurant- og konkurransekokk. Den siste konkurransen han deltok i var som Skandinavias representant i Pellegrino Young Chefs 2015 i Milano med Bocusekokken Eyvind Hellstrøm som Coach. Der tapte han marginalt førsteplassen, og fikk en hederlig andreplass. I meritthistorikken til Christian fremgår det at det er disse posisjonene han tar, første- og andreplasser. Han har vunnet Laugs-NM to ganger (2014, 2011), Nordic Chef of the Year 2012 og Norgescup for Lærlinger (2008) for å nevne noen. Ved to anledninger har han også deltatt i Årets kokk, første gang i 2011 som commis* for Roger Malmin og andre gang som team-medlem i Team Hvarnes i 2013. – Jeg formes av konkurranser, og motiveres av at hver lille detalj teller. Jeg vet hva det koster, mentalt og fysisk. Jeg har forberedt meg mentalt i fem år. Jeg er klar, skrev Christian Andre i sin kvalifiseringssøknad til Bocuse d’Or Norge – Akademiet.

* En commis er en kokk under 23 år, er kandidatens assistent og del av kjerneteamet. Vedkommende kan på lik linje med kandidaten utføre alle oppgaver på kjøkkenet, mens coachen ikke en gang har tillatelse til å gå inn på kjøkkenet under konkurransen. En god commis er verdt sin vekt i gull.

 

Kvalifiseringsrettene: Mormors Flatbrød og Lofotskrei med aromater

Christian Andre kvalifiserte seg til kandidaturet til Årets kokk 2015 gjennom å presentere en enkel og tradisjonell rett av Fenalår fra Norge og en moderne og vågal rett av fersk Skrei. Disse rettene, sammen med bakgrunn, meritter og motivasjon, gjorde at Akademiet i mars 2015 ga Konkurransekokken fra Bodø en av de seks kjøkkenene til årets konkurranse. 

Mormors Flatbrød: Fenalårkrem med gressløk og rødløk

Christian Andre Pettersen: Mormors flatbrød. Kvalifiseringsrett til Årets kokk 2015 på Fenalår fra Norge. Foto:

Christian Andre Pettersen: Mormors flatbrød. Kvalifiseringsrett til Årets kokk 2015 på Fenalår fra Norge. Foto: Tom Haga

Skrei «Lofoten» med aromater: Løk, erter og bacon. Jordskokk med sennepsfrø og ertekrem. Røkt vaktelegg. Svinesjy med nøttesmør, sitron og ingefær.

Christian Andre Pettersen: Skrei "Lofoten" med aromater. Kvalifiseringsrett til Årets kokk 2015 på fersk skrei. Foto:

Christian Andre Pettersen: Skrei «Lofoten» med aromater. Kvalifiseringsrett til Årets kokk 2015 på fersk skrei. Foto: Tom Haga