Rådyr og potet på menyen!

//Rådyr og potet på menyen!

Ungarsk gastronomi hylles med lokale råvarer, når Bocuse d’Or Europe arrangeres i Budapest 23. og 24. mars. Tallerkenretten skal være vegetar med potet som hovedråvare, mens rådyr utgjør hovedråvaren i fatoppgaven 

Med oppgaven ønsker Bocuse d’Or å utfordre de 19 kandidatene til å tenke både tradisjon og innovasjon, når de skal sette sitt eget preg på tradisjonelle ungarske råvarer.  

– Dette er en spennende oppgave som gir oss mange muligheter. Poteten er en allsidig råvare og absolutt en av mine favoritter. Rådyr er et magert og delikat viltkjøtt, med mange fine egenskaper. Jeg er veldig fornøyd med oppgaven, forteller kandidat Filip August Bendi.

Vår kandidat, Filip August Bendi. Foto: Stian Broch.

Både tallerkenretten og fatretten skal serveres varm til konkurransens 14 smaksdommere. Nå er kjøkkenrekkefølgen også klar, og Team Norway skal i ilden på dag to og i kjøkken nummer syv.    

Både tallerkenretten og fatretten skal serveres varm til konkurransens 14 smaksdommere. Nå er kjøkkenrekkefølgen også klar, og Team Norway skal i ilden på dag to og i kjøkken nummer syv.  

Vår på menyen  
I de senere årene har Bocuse d’Or fokusert mer på vegetarmat, og det gjelder også denne gangen. Tallerkenretten skal være inspirert av våren, og bestå av potet av de ungarske sortene Coronada, Anuschka eller Madison. Potetene skal både se ut og smake som potet, og kan serveres med saus eller sjy. Kandidatene kan også bruke hønseegg eller meieriprodukter i retten.  

Fatretten skal bestå av sadel og lår av rådyr, andelever, rømme og cottage cheese. Rådyret skal serveres med tre garnityr, to av dem er valgfrie og et av dem skal bestå av rømme og cottage cheese og serveres ved siden av fatet. 

Rømme og cottage cheese er for norske kokker kjente meieriråvarer i viltretter.

 I konkurransen skal kjøttet serveres med blant annet rømme og cottage cheese. Geografisk identitet er viktig i konkurransen, og Filip jobber mye med å sette sitt personlige og nasjonale preg på rettene han skal servere, forklarer Christopher W. Davidsen, coach for Team Norway.  

Fire måneder med trening  
Når Filip August Bendi og hans team inntar konkurransekjøkkenet i Budapest den 24. mars, har han og teamet lagt fire intense måneder med forberedelser på treningskjøkkenet ved Thon Hotel Oslofjord bak seg. Forberedelsene inkluderer alt fra industriell og grafisk design av utstyr og serveringsmateriell – men ikke minst har de smakt og testet seg fram til hvordan råvarene skal tilberedes, for å skape perfekt harmoni som overbeviser konkurransens smaksdommere.  

Mandelpotet fra Europafinalen i Torino 2018. Potet er et vanlig garnityr for Team Norway, som denne «High north almond potato» fra Christian André Pettersen under Europafinalen i Torino. Foto: Tom Haga.
2022-02-04T09:22:17+01:00 februar 4th, 2022|