Statholderkokken fra Nord

//Statholderkokken fra Nord

Kandidat på Kjøkken nr. 3 i Årets kokk 2015

 

Øyvind Bøe Dalelv (26) er sous-sjef hos Bocusekokk Bent Stiansen ved Statholdergaarden i Oslo. Han kommer fra Bodø, hvor han delte både oppvekst og kokkeskolen med kandidaten til kjøkken nr. 5, Cristian Andre Pettersen. Øyvind er opptatt av sitt nordnorske opphav, av det han omtaler som inspirasjon til hans kokkefaglige identitet: Å være opptatt av rene og ekte smaker fra fjell og hav. Oppveksten i barske omgivelser i havgapet i nord var ikke til hinder for at han tidlig begynte å se ut i verden og drømme om å representere Norge i Bocuse d’Or. – Det har vært en drøm siden jeg var liten og hjalp min far på kjøkkenet hjemme. Jeg har vært heldig som har vokst opp i et hjem med en familie som har gitt meg mange gode barndomsopplevelser knyttet til både den nordnorske kulturen og tradisjonsmaten, mimrer han.

Kjøkken nr. 3: Øyvind Bøe Dalelv.
Foto: Impulsfoto.no

Bøe Dalelv tilbrakte læretiden ved Statholdergaarden i 2007-09, før han fungerte både som kokk og kjøkkensjef hos Ole Johnny Eikefjord på Restaurant Eik i Oslo frem til 2011. Derfra bar det tilbake til Statholdergaarden, hvor han har vært siden med unntak av et studieopphold ved Geranium i København. Han har vært kokk i juniorlandslaget, på yrkeslandslaget og er for tiden kokk i det norske kokkelandslaget (seniorer).

Konkurrert flere ganger årlig siden 2008

Kokkekonkurranser på nasjonalt og internasjonalt er svært krevende øvelser. Hardhausen Øyvind har konkurrert mye, og oppnådd mange sterke plasseringer. I 2013 tok han bronseplassen i Årets kokk etter Adrian Løvold og Ørjan Johannessen, og i Årets kokk 2011 var han commis* for Alexander Berg. For han er kanskje den gjeveste tittelen til i dag førsteplassen i VM i Yrkesfag i London, World Skills 2011. I god Statholdergaarden-filosofi deler han også gjerne sine erfaringer fra konkurranser med andre, noe vi så fra Rio høsten 2015 hvor han var coach for den norske kokke-representanten i World Skills 2015. – Gjennom konkurranser har jeg lært meg selv å kjenne bedre; Hvordan jeg skal jobbe, tenke og forbedre meg for til slutt å bli best, forteller Øyvind i sin kvalifiseringssøknad til Bocuse d’Or Norge – Akademiet.

* En commis er en kokk under 23 år, er kandidatens assistent og del av kjerneteamet. Vedkommende kan på lik linje med kandidaten utføre alle oppgaver på kjøkkenet, mens coachen ikke en gang har tillatelse til å gå inn på kjøkkenet under konkurransen. En god commis er verdt sin vekt i gull. Se mer her: Kandidatene har utpekt sine teammedlemmer.

 

Kvalifiseringsrettene: Saltdalen og Lofoten

Øyvind kvalifiserte seg til kandidaturet til Årets kokk 2015 gjennom å presentere to estetisk velkomponerte og smaksmessig balanserte retter av Fenalår fra Norge og fersk Skrei. Disse rettene, sammen med bakgrunn, meritter og motivasjon, gjorde at Akademiet i mars 2015 ga Statholderen fra Nord en av de seks kjøkkenene til årets konkurranse. 

Fenalår Saltdal: Flatbrød med revet Fenalår fra Norge. Løk, rømme og pepperrot.

Øyvind Bøe Dalelv: Fenalår Saltdal. Kvalifiseringsrett til Årets kokk 2015 på Fenalår fra Norge. Foto:

Øyvind Bøe Dalelv: Fenalår Saltdal. Kvalifiseringsrett til Årets kokk 2015 på Fenalår fra Norge. Foto:

 

Skrei Lofoten: Sprøstekt skrei med kamskjell og estragon. Glasert gulrot og syrlig løk. Blomkål «Royal Savoy». Luftig Hollandaise med brunet smør.

Øyvind Bøe Dalelv: Skrei Lofoten. Kvalifiseringsrett til Årets kokk 2015 på fersk skrei. Foto:

Øyvind Bøe Dalelv: Skrei Lofoten. Kvalifiseringsrett til Årets kokk 2015 på fersk skrei. Foto:

 

 

 

2017-09-11T09:21:48+02:00 september 11th, 2015|