Tirsdag 13/10 skjer det. En konkurranse i kokkekunst på det nivået Årets kokk holder i år fortjener å bli analysert og formidlet av de beste, og det blir det. To folkekjære matvenner skal lede publikum gjennom Årets kokk, fra morgen til kveld. Og de to som har akseptert utfordringen om å ta på seg dette marathonet er ingen ringere enn våre alles kjære Lise Finckenhagen og Arne Hjeltnes.

Lise Finckenhagen (foto: Bama Gruppen AS)

Lise Finckenhagen (foto: Bama Gruppen AS)

Lise Finckenhagen startet sin kokkekarriere som 17 åring, og har jobbet mange år for Eyvind Hellstrøm på Bagatelle. Der var hun blant annet dessertsjef, og ble kåret som Årets unge kokk i 1998. På mange måter ble Lise en pioner i sin karriere. Allerede i 2001 fattet hun interesse for det den nå verdenskjente kokken Ferran Adria drev med på El Bulli i Katalonia, Spania, og reiste dit på stagiere-opphold for å få forståelse for «molekylær-tenkningen». Hun var også første kvinne som deltok i Årets kokk, det var i 1999 med mål om deltakelse i Bocuse d’Or i 2003. Der tok hun en solid tredjeplass bak Bocusekokkene Charles Tjessem (som for øvrig hentet hjem Norges gull nr. 3 i 2003) og Sven Erik Renaa. Tidligere samme år  (1999) hadde hun også vært sentral på hjelpe-teamet når Terje Ness tok gull i Lyon. Etter restaurantkarrieren hoppet Lise over i matformidling, og fra 2004 har hun blant annet vært Kokke-Lise på Frokost-TV i flere år, kokk i Sommeråpent, matjournalist i VG, kokk i Nitimen, ekspertkokk i Masterchef, deltaker i Fangene på Fortet og flere andre programmer. Lise har også utgitt flere kokebøker, blogger for tiden om sunn mat og god livsstil knyttet til mat og måltid, og bistår Jacobsen i Jacobsen på Lørdag med innsikter i god mat og store doser sunn fornuft. Hun har også blitt en kraftfull forkjemper for familiemåltidet, og har spennende prosjekter gående som vi kan glede oss over og glede oss til. Kortere sagt: Lise kjenner intensiteten og kravene som ligger på kandidater og lagkamerater i de ulike kjøkkenene under konkurransen, hun kan mat og kokkefaget, og har dermed som skal til for å analysere det som skjer underveis og formidle det på en ikke-teknisk måte.

 

Arne Hjeltnes (foto: Twitter/Privat)

Arne Hjeltnes (foto: Twitter/Privat)

Arne Hjeltnes er konsernsjef i Creuna, og har en allsidig bakgrunn fra media og reklamebransjen. Vossingen har alltid vært glad i mat, og de gode historiene om maten opprinnelse og hvordan den anvendes i ulike land og bygder. Det var kanskje med programmet Gutta på tur sammen med Bjørn Dæhlie, Vegard Ulvang og Bocusekokken Arne Brimi at Arne som programleder for alvor etablerte seg som en av Norges mest entusiastiske matambassadører. De siste årene har han reist fjell og kyst rundt på jakten etter de beste norske råvarene som programleder for programmet Det Norske Måltid. Han har fartstid fra Norges Sjømatråd i Asia, Innovasjon Norge i USA, sentrale roller i næringsliv og politikk. Når Arne ikke snakker om mat, snakker han gjerne om næringsutvikling med en entusiasme  og kreativitet enhver politiker kunne misunne ham. Og når det ikke handler om det, leser han gjerne litt poesi fra sin oppvekst på Voss eller andre store tema. I rollen som konferansier vil han bidra til å få frem de gode historiene.

Vi er veldig glade for å ha både Arne og Lise med på laget. Vi ønsker at matinteresserte folk flest skal forstå hva som virkelig skjer i de seks konkurranse-kjøkkenene, hva det har krevd å bli kandidat til konkurransen og, ikke minst, hva som kreves for å komme seg til topps i Lyon. Med de fleste Bocusekokkene tilstede, teamene som konkurrerer og gjestene som kommer underveis brygger det opp til en trivelig og lærerik dag i «Kokkenes Tegn» – der faglighet i verdensklasse står i sentrum.