Norges Bocuse-kandidat, Årets kokk 2021-vinner Filip August Bendi, reiser til Lyon med det samme stjernelaget som vant bronsen i Bocuse d’Or Europe i Budapest i vår. Kjernelaget består av Christopher W. Davidsen (coach) og Leon Haarberg Nilsen (commis), med Sven Erik Renaa som lagets president.

– En kandidat er ingenting uten teamet sitt, og jeg er veldig glad for å ha fått med meg mine erfarne, hardtarbeidende og kreative kokker med videre på laget, forteller Filip August Bendi.

På treningskjøkkenet under Keplerstjernen på Gardermoen, er Filip August Bendi og teamet i full gang med å eksperimentere med de ulike råvarene for å finne ut hvilke teksturer og smaker som harmonerer med hverandre. Sammen jobber de også med å utvikle ideene knyttet til presentasjon og geografisk identitet. Alt henger sammen med alt, og presisjonsnivået er skyhøyt.

– Christopher W. Davidsen er enormt erfaren. Som Bocuse-kandidat tok han selv sølv, både i Europa-kvaliken i 2016 og i verdensfinalen i 2017. Dermed vet han hva som kreves for å komme på pallen.

– Leon er et utrolig kokketalent, som allerede har gjort seg bemerket i diverse lærlingkonkurranser. Det at han selv har ambisjoner om å konkurrere, er viktig, forklarer kandidat Filip August Bendi.

Et faglig sterkt team
Coach Christopher W. Davidsen tok sølv i både Bocuse d’Or Europe i 2016 og i Bocuse d’Or i 2017. I det daglige leder Stavanger-mannen restaurant Speilsalen ved Britannia Hotel i Trondheim. Under ett år etter åpningen, mottok restauranten sin første Michelin-stjerne, som de har opprettholdt siden.

– Filip August Bendi er en veldig dyktig, kreativ og faglig sterk kokk, som virkelig har det som skal til for å nå langt i Bocuse d’Or. Det var veldig gøy å få jobbe sammen med ham i forbindelse med Europafinalen i Budapest, og jeg gleder meg veldig til å jobbe videre sammen med ham, sier Davidsen.

Som commis har Filip August Bendi 21 år gamle Leon Haarberg Nilsen med seg videre fra Europafinalen. Leon har gått læretiden sin på restaurant Speilsalen og er nå er ansatt ved Thon Hotels.

Sven Erik Renaa er en av landets fremste konkurransekokker med viktige seire på sin CV. Han er også en etterspurt dommer i internasjonale kokkekonkurranser. Han eier og leder flere spisesteder i Stavanger, der en av de er nettopp mytiske RENAA, med sin unike gastronomi og to stjerner i den røde guiden. Han er styreleder i den norske Bocuse-akademiet 2021-23, og med det President for Team Norway. Blant de nasjonale presidentenes mange viktige oppgaver, er det å være dommer i verdensfinalen Bocuse d’Or i 2023 i Lyon den viktigste.

Bocuse d’Or-finalen 2023 arrangeres i Lyon 22. og 23. januar og Team Norway skal konkurrere på dag en, i kjøkken nummer en.

Foto: Stian Broch

Fra venstre: Sven Erik Renaa, Filip August Bendi, Leon Haarberg Nilsen og Christopher W. Davidsen.