Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the wp-import-export-lite domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /var/www/1/95343/www/wp-includes/functions.php on line 6121

Notice: Funksjonen _load_textdomain_just_in_time ble kalt feil. Innlasting av oversettelser for tekstdomenet Avada ble utløst for tidlig. Dette er vanligvis en inikasjon på at noe kode i utvidelsen eller temaet kjører for tidlig. Oversettelser bør lastes inn med knaggen init eller senere. Se Feilsøking i WordPress for mer informasjon. (Denne meldingen ble lagt i versjon 6.7.0.) in /var/www/1/95343/www/wp-includes/functions.php on line 6121

Notice: Funksjonen _load_textdomain_just_in_time ble kalt feil. Innlasting av oversettelser for tekstdomenet fusion-builder ble utløst for tidlig. Dette er vanligvis en inikasjon på at noe kode i utvidelsen eller temaet kjører for tidlig. Oversettelser bør lastes inn med knaggen init eller senere. Se Feilsøking i WordPress for mer informasjon. (Denne meldingen ble lagt i versjon 6.7.0.) in /var/www/1/95343/www/wp-includes/functions.php on line 6121

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /var/www/1/95343/www/wp-includes/functions.php:6121) in /var/www/1/95343/www/wp-includes/rest-api/class-wp-rest-server.php on line 1896

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /var/www/1/95343/www/wp-includes/functions.php:6121) in /var/www/1/95343/www/wp-includes/rest-api/class-wp-rest-server.php on line 1896

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /var/www/1/95343/www/wp-includes/functions.php:6121) in /var/www/1/95343/www/wp-includes/rest-api/class-wp-rest-server.php on line 1896

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /var/www/1/95343/www/wp-includes/functions.php:6121) in /var/www/1/95343/www/wp-includes/rest-api/class-wp-rest-server.php on line 1896

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /var/www/1/95343/www/wp-includes/functions.php:6121) in /var/www/1/95343/www/wp-includes/rest-api/class-wp-rest-server.php on line 1896

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /var/www/1/95343/www/wp-includes/functions.php:6121) in /var/www/1/95343/www/wp-includes/rest-api/class-wp-rest-server.php on line 1896

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /var/www/1/95343/www/wp-includes/functions.php:6121) in /var/www/1/95343/www/wp-includes/rest-api/class-wp-rest-server.php on line 1896

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /var/www/1/95343/www/wp-includes/functions.php:6121) in /var/www/1/95343/www/wp-includes/rest-api/class-wp-rest-server.php on line 1896
{"id":3789,"date":"2020-05-25T20:03:51","date_gmt":"2020-05-25T18:03:51","guid":{"rendered":"http:\/\/bocusedornorge.no\/?p=3789"},"modified":"2020-05-25T21:55:02","modified_gmt":"2020-05-25T19:55:02","slug":"korona-tiden-mikael-svensson","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/bocusedornorge.no\/korona-tiden-mikael-svensson\/","title":{"rendered":"Korona-tiden: Mikael Svensson"},"content":{"rendered":"
\n
\n
\n
\n

Frykter for mangfoldet i n\u00e6ringen<\/strong><\/p>\n

Engasjement og kreativ bruk av gode norske r\u00e5varer st\u00e5r p\u00e5 menyen n\u00e5 som Mikael Svensson, kj\u00f8kkensjef og eier av Michelin-restauranten Kontrast, igjen har \u00e5pnet d\u00f8rene etter uker med nedstenging. N\u00e5 h\u00e5per han de norske restaurantgjestene fortsetter \u00e5 komme, og at staten vurderer beskatningen av mat som serveres p\u00e5 toppniv\u00e5.<\/strong><\/p>\n

Av: Arne S\u00f8rvig<\/p>\n

Nedstengningen kom veldig br\u00e5tt p\u00e5, og det var till\u00f8p til panikk i bransjen. Selv f\u00f8r vi ble p\u00e5lagt \u00e5 stenge, hadde 75% av gjestene kansellert reserveringen, og i l\u00f8pet av et par dager hadde kundegrunnlaget v\u00e5rt forsvunnet. <\/em><\/p>\n

\u00a0<\/em>Viktig \u00e5 prioritere l\u00e6rlingearbeidet
\n\"\"<\/a><\/strong>– Vi har jo kokker fra Norge og rundt om i Europa. Mange har v\u00e6rt her lenge, eller er del av E\u00d8S-avtalene, slik at de kunne bli i Norge og overleve med dagpenger i den perioden det skulle v\u00e6re stengt. Jeg har h\u00f8rt at andre topprestauranter mistet noen n\u00f8kkelpersoner, men vi var heldige og har alle v\u00e5re kokker og servit\u00f8rer med oss videre. Det har imidlertid v\u00e6rt, og er fortsatt, litt stressende for flere som fremdeles venter p\u00e5 utbetalinger fra NAV. Der g\u00e5r det for sakte.<\/em><\/p>\n

\u00a0<\/em>Kontrast \u00e5pnet d\u00f8rene for f\u00f8rste gang i november 2013. I 2015 flyttet restauranten til Vulkan, og har siden 2016 har de hatt en stjerne i Michelin-guiden.<\/p>\n

– <\/strong>Vi kom i gang med v\u00e5re gode n\u00f8kkelpersoner og l\u00e6rlinger, slik at vi fra dag \u00e9n kunne levere mat p\u00e5 det niv\u00e5et vi jobber for \u00e5 v\u00e6re p\u00e5 ved Kontrast.\u00a0 \u00c5 prioritere de som st\u00e5r i utdanning var en selvf\u00f8lge for oss<\/em>.<\/p>\n

Hva gjorde du da restauranten var stengt?
\n<\/strong>– Vi gjorde en markedsunders\u00f8kelse for tre-retters matkasser med Kontrast-r\u00e5varer, men fant ikke gode nok \u00f8konomiske l\u00f8sninger p\u00e5 det. En matkasse, eller take away, er langt fra det vi driver med til vanlig, og m\u00e5tte representert Kontrast p\u00e5 en god m\u00e5te. Hadde vi hatt et s\u00f8sterlokale med en mer uformell bistro s\u00e5 ville det v\u00e6rt enklere. S\u00e5 jeg brukte heller tiden p\u00e5 \u00e5 g\u00e5 l\u00f8s p\u00e5 oppussingsprosjekter hjemme som har ventet lenge. P\u00e5 Kontrast var alle permittert p\u00e5 heltid, mens restaurantsjefen og jeg var permittert p\u00e5 deltid slik at vi kunne ha kontroll p\u00e5 bookinger, administrasjon og forefallende vedlikehold. <\/em><\/p>\n

\"\"<\/a>Til tross for virusutbruddet og nedstengningen av samfunnet har vi v\u00e6rt i en ganske heldig situasjon, og har hatt et storting og en regjering<\/strong> som tidlig uttalte at de ville bruke ressurser p\u00e5 \u00e5 unng\u00e5 en for kraftig konsekvens for ansatte og n\u00e6ringsliv. Hvordan synes du tiltakene har fungert ut fra ditt st\u00e5sted?<\/strong><\/p>\n

Det \u00e5 slippe arbeidsgiverperioden ved permitteringer er det tiltaket som har betydd mest for oss. Da fikk vi stengt raskt ned og kuttet l\u00f8nnskostnader, samtidig som vi ikke mistet viktige n\u00f8kkelpersoner som vi kanskje ellers ville gjort om vi skulle l\u00f8st det p\u00e5 andre m\u00e5ter. At staten opprettholdt l\u00f8nnen til et ok niv\u00e5 i permitteringsperioden var ogs\u00e5 viktig for medarbeiderne v\u00e5re, slik at smerten ved \u00e5 v\u00e6re permittert ikke ble un\u00f8dig stor. Kontantst\u00f8tten p\u00e5 faste kostnader er bra. Den utgj\u00f8r ikke s\u00e5 mye for oss, men alle bekker sm\u00e5 bidrar til \u00e5 holde driften i gang.<\/em><\/p>\n

Uklare retningslinjer
\n<\/strong>– <\/em><\/strong>Gjestene har v\u00e6rt veldig positive og glade for at vi er tilbake igjen. De forteller oss at de har lengtet etter \u00e5 g\u00e5 ut \u00e5 spise god mat igjen. Men vi strever litt med tiltakene som gjelder n\u00e5 n\u00e5r vi har \u00e5pnet igjen. Det er ikke full koordinering mellom N\u00e6ringsetaten i Oslo og Folkehelseinstituttets retningslinjer, s\u00e5 vi har en del usikkerhet. De kan for eksempel skrive at grupper over fem personer ikke SKAL sitte sammen med mindre de er i samme husstand, men at nasjonale regler gjelder. I de nasjonale reglene skriver FHI det samme, men bruker ordet B\u00d8R. Skal og b\u00f8r er ikke det samme. S\u00e5 vi m\u00e5 bruke litt skj\u00f8nn i praksis, det viktige her er jo at avstand og renhold opprettholdes<\/em>.<\/p>\n

For \u00e5 kunne f\u00f8lge smittevernreglene, m\u00e5 Kontrast ta ut tre til fire bord i restauranten, litt avhengig av bordoppsettet. Deres chambre separ\u00e9e som har plass til 20 personer kan heller ikke brukes.<\/p>\n

I praksis er vi da i stand til \u00e5 kun ha en omsetning p\u00e5 60-65% av normalt, som for oss betyr et tap p\u00e5 opp mot 30\u00a0000 kroner per dag. Jeg har ikke regnet s\u00e5 n\u00f8ye p\u00e5 hva det vil ende p\u00e5. N\u00e5 har vi nok med \u00e5 \u00e5pne, levere h\u00f8y Kontrast-kvalitet og finne ut hvordan vi skal f\u00e5 endene til \u00e5 m\u00f8tes med lavere omsetning. P\u00e5 det niv\u00e5et vi opererer s\u00e5 trenger vi nesten like mange kokker for \u00e5 lage mat til 30 som til 50. Det blir en komplisert restaurant\u00f8konomi fremover.<\/em><\/p>\n

Nettopp derfor er det s\u00e5 viktig at reglene er tydelige. Dersom et \u00e5ttemansbord som ikke bor i samme husstand vil hygge seg hos oss, s\u00e5 kan jeg levere det med en meters avstand. Hvordan jeg praktiserer reglene avgj\u00f8r om de kommer til oss, eller om de g\u00e5r et annet sted der de praktiserer reglene p\u00e5 en annen m\u00e5te. Vi \u00f8nsker ikke \u00e5 bryte reglene, men heller ikke tape viktig omsetning ved \u00e5 tolke de feil og v\u00e6re for strenge.<\/em><\/p>\n

H\u00e5per p\u00e5 nye l\u00f8sninger for restaurant\u00f8konomien
\n<\/strong>Noen av de \u00f8kte kostnadene klarer Mikael Svensson \u00e5 holde i sjakk ved \u00e5 selv ta en mer aktiv del i den daglige driften.<\/p>\n

\"\"<\/a>– De siste \u00e5rene har jeg jobbet systematisk med \u00e5 fristille meg selv fra daglig drift, og konsentrere meg om ledelse og kreativ utvikling av menyene. N\u00e5 m\u00e5 jeg nok en periode g\u00e5 tilbake i de mange rollene som daglig leder, skrubb, kokk, kj\u00f8kkensjef, oppvasker og altmuligmann. N\u00e5r det blir s\u00e5 tight som det ser ut til, s\u00e5 blir det nok ogs\u00e5 doble skift for meg fremover til ting normaliserer seg igjen.<\/em><\/p>\n

S\u00e5 du er tilbake i gr\u00fcnderfasen p\u00e5 mange m\u00e5ter?
\n<\/strong>– Ja, jeg er heldig som har den muligheten. Jeg ser at det \u00e5 ha frigjort min tid fra daglig drift n\u00e5 gj\u00f8r at jeg jo er ledig kapasitet til \u00e5 steppe inn i driften. Som eier m\u00e5 jeg jobbe mer og akseptere lav timel\u00f8nn igjen en periode.<\/em><\/p>\n

\u00a0<\/strong>Hvilke forventninger har du til ettersp\u00f8rselen fremover, b\u00e5de til sommeren og resten av \u00e5ret?
\n<\/strong>– Jeg er litt urolig for sommeren. Som andre Michelin-restaurantene pleier vi \u00e5 v\u00e6re godt bes\u00f8kt av utenlandske gjester. I juli-august er andelen helt oppe i rundt 80%. I \u00e5r kommer ikke disse gjestene, og sp\u00f8rsm\u00e5let er jo hvor mange av dem som blir igjen eller reiser til Oslo, som vil g\u00e5 ut og spandere p\u00e5 seg slike matopplevelser vi tilbyr.<\/em><\/p>\n

Da korona rammet samlet Bocuse d\u2019Or Norge eierkokker og ledere for norske Michelin-restauranter i en gruppe. Der spurte vi \u00abhva er det viktigste akkurat n\u00e5\u00bb? Et av temaene som kom opp var merverdiavgift p\u00e5 m\u00e5ltider. Hvor stor betydning ville en reduksjon av mva-avgiften hatt for dere?
\n<\/strong>– Det ville hatt enormt stor betydning. Moderne toppgastronomi handler n\u00e5 om \u00e5 gj\u00f8re spennende ting med det som tradisjonelt har v\u00e6rt sett p\u00e5 som enklere r\u00e5varer. Ingen blir imponert over at du legger en skje kaviar eller skive g\u00e5seleverpat\u00e9 lenger, men \u00e5 for eksempel gj\u00f8re noe overraskende med en gulrot, det sl\u00e5r an. N\u00f8kkelen for \u00e5 levere slik mat p\u00e5 h\u00f8yt niv\u00e5 er gode r\u00e5varer, kreativitet og gode kokker. <\/em><\/p>\n

Svensson p\u00e5peker at mange ikke forst\u00e5r hvor mye det koster \u00e5 lage mat p\u00e5 toppniv\u00e5. Personalkostnadene er den h\u00f8yeste kostnadsgruppa, og n\u00e5r det da kommer 25% merverdiavgift p\u00e5 toppen, s\u00e5 blir prisen h\u00f8y. Han mener det er urimelig at restauranter som Kontrast som har h\u00f8yere produksjonskostnader p\u00e5 m\u00e5ltidene, ogs\u00e5 skal betale mer i skatt enn take away-kafeer eller ferdigmaten som serveres i butikker og p\u00e5 bensinstasjoner.<\/p>\n

Poenget er at det er sv\u00e6rt lite rom for \u00e5 skape gastronomi og l\u00f8nnsomhet p\u00e5 dette niv\u00e5et, og staten sitter p\u00e5 den st\u00f8rste n\u00f8kkelen for \u00e5 gj\u00f8re noe med det. Nemlig merverdiavgiften.<\/em><\/p>\n

Faktisk s\u00e5 virker hele avgiftssystemet slik at det gir fordeler til utsalgssteder som ikke bruker kokkekompetanse og r\u00e5vare p\u00e5 samme m\u00e5te som oss. Eller, sagt p\u00e5 en annen m\u00e5te, staten bel\u00f8nner spising av p\u00f8lser og burgere p\u00e5 bensinstasjon over et m\u00e5ltid tilberedt og servert p\u00e5 et spisested. Jeg tror det er p\u00e5 tide \u00e5 tenke litt grundig gjennom det i forhold til m\u00e5l staten har for folks helse og sunn mat.<\/em><\/p>\n

Hvor stor andel privatmarked har du i forhold til bedriftsmarked?
\n<\/strong>– Jeg har i hovedsak gjester som kommer privat, b\u00e5de norsk og internasjonale, og de kan ikke trekke merverdiavgiften fra noe sted. S\u00e5 for dem er det en endelig pris. Det betyr jo ogs\u00e5 at vi ikke har s\u00e5 mye \u00e5 g\u00e5 p\u00e5. Jeg tror de fleste uavhengige spisestedene p\u00e5 h\u00f8yt niv\u00e5 strever med restaurant\u00f8konomien. <\/em><\/p>\n

Det er flere paradokser i dette, som at internasjonalt anerkjente topprestauranter direkte bidrar til \u00f8kt turisme og at vi gjennom kreative menyer fremmer norske r\u00e5varer. Bare det burde v\u00e6rt nok til \u00e5 n\u00e6rmest ta bort hele merverdiavgiften p\u00e5 slike steder p\u00e5 grunn av deres positive bidrag til lokalsamfunnet. <\/em><\/p>\n

\u00d8kt bruk av norske r\u00e5varer
\n<\/strong>F\u00f8r korona-krisen var norsk gastronomi p\u00e5 et godt sted preget av stort mangfold. Svensson h\u00e5per det forblir s\u00e5nn i \u00e5rene som kommer og at den norske gastronomien fortsatt vil preges av de personlige prosjektene.<\/strong><\/p>\n

\"\"<\/a>– <\/em><\/strong>Det er nok flere som vil v\u00e6re turist i egen by og eget land og vi venter en st\u00f8rre andel norske gjester. Kontrast jobber allerede mye med norske r\u00e5varer, men jeg tror enda flere restauranter vil titte mer inn i landet, tenke seg om, hva som finnes her. Det har jo ogs\u00e5 blitt dyrere med euro og importskatt, s\u00e5 ogs\u00e5 det \u00f8konomiske betyr noe. Jeg har en del restaurantvenner som sp\u00f8r hvor jeg kj\u00f8per gr\u00f8nnsaker og hvor jeg f\u00e5r tak i ditt og datt av norske r\u00e5varer. Her blir det nok en liten endring. <\/em><\/p>\n

Hvordan ser du styrkeforholdet mellom kjedesystemer vs. individuelle restauranter?
\n<\/strong>– N\u00e5 vet jeg ikke hvordan alles \u00f8konomi og likviditet er, men har man ikke spart penger, s\u00e5 kan det bli vanskelig. Kom du inn i dette med h\u00f8yt \u00f8konomisk press, s\u00e5 utfordres du n\u00e5. Det er veldig individuelt hvordan det ser ut. <\/em><\/p>\n

\u00a0<\/em>Kjedene som har bra \u00f8konomi vil ha en fordel n\u00e5, og kan plukke opp steder med best beliggenhet ettersom konkurser kommer. Det er ogs\u00e5 enklere for en stor kjede \u00e5 legge ned en enkelt restaurant som ikke anses som l\u00f8nnsom, enn det er for en gr\u00fcnder \u00e5 legge ned sitt prosjekt eller livsverk. Det er mye mer f\u00f8lelser, mer personlig, som en livsstil. Da er det vanskeligere \u00e5 ta kyniske beslutninger, som \u00e5 bare stenge. De som driver sitt personlige prosjekt pusher det kanskje litt lengre, inkluderer familien og st\u00e5r p\u00e5 fra morgen til kveld. <\/em><\/p>\n

Alle som drifter p\u00e5 toppniv\u00e5 har mye hjerte, f\u00f8lelser, engasjement i det, og da vil man jo ikke bare stenge d\u00f8ren. Det gastronomiske mangfoldet f\u00e5r du aldri fra kjedene, men fra de personlige prosjektene. Jeg h\u00e5per alle mine lidenskapelige eierkokk-kollegaer overlever med sine prosjekt i tiden som kommer. Det er viktig for mangfoldet, b\u00e5de i n\u00e6ringen og blant matprodusentene i Norge.<\/em><\/p>\n<\/div>\n

Om Mikael Svensson
\n<\/strong>Mikael Svensson, is a Swedish chef living and working in Oslo, Norway. He is the owner and head chef of restaurant Kontrast, which open the doors in 2013 and in 2016, Kontrast was rewarded with a Michelin Star which it still holds. Kontrast is also ranked among some of Scandinavias best restaurants and Mikael, ranked among the worlds 150 best chefs according to the \u00abbest chef award list 2019\u00bb His cooking philosophy is all about working with sustainable and organic ingredients from local producers. The dishes are based on seasonal ingredients, farmed of forage and the menu is constantly evolving thru the year. Mikael Svensson started a solid career in some of Europes best kitchens, working at several Michelin star restaurants around in Europe before opening his own restaurant. On this gastronomic journey, Mikael worked in different types of cuisine from old classic French, modern Spanish, and new nordic and you will see influences in his cooking from it even though he has his own style with in the contemporary nordic cooking.<\/p>\n

\n
\n
\n
\n

Awards
\nOne Michelin Star since 2016
\nOAD Europe Top 100
\nWhite Guide nordic nr 19
\n360 guide nr 22
\n66 best restaurants nr 25
\nKitchen of the year,Norway 2018 Game chef of the year, Sweden 2006<\/p>\n<\/div>\n<\/div>\n<\/div>\n<\/div>\n

<\/div>\n<\/div>\n<\/div>\n<\/div>\n","protected":false},"excerpt":{"rendered":"

Frykter for mangfoldet i n\u00e6ringen Engasjement og kreativ bruk av gode norske r\u00e5varer st\u00e5r p\u00e5 menyen n\u00e5 som Mikael Svensson, kj\u00f8kkensjef og eier av Michelin-restauranten Kontrast, igjen har \u00e5pnet d\u00f8rene etter uker med nedstenging. N\u00e5 h\u00e5per han de norske restaurantgjestene fortsetter \u00e5 komme, og at staten vurderer beskatningen av mat som serveres p\u00e5 toppniv\u00e5. Av: […]<\/p>\n","protected":false},"author":919856,"featured_media":3800,"comment_status":"closed","ping_status":"closed","sticky":false,"template":"","format":"standard","meta":{"footnotes":""},"categories":[1],"tags":[],"class_list":["post-3789","post","type-post","status-publish","format-standard","has-post-thumbnail","hentry","category-hvaskjernaa"],"yoast_head":"\nKorona-tiden: Mikael Svensson - Bocuse'dOr Norge<\/title>\n<meta name=\"robots\" content=\"index, follow, max-snippet:-1, max-image-preview:large, max-video-preview:-1\" \/>\n<link rel=\"canonical\" href=\"https:\/\/bocusedornorge.no\/korona-tiden-mikael-svensson\/\" \/>\n<meta property=\"og:locale\" content=\"nb_NO\" \/>\n<meta property=\"og:type\" content=\"article\" \/>\n<meta property=\"og:title\" content=\"Korona-tiden: Mikael Svensson - Bocuse'dOr Norge\" \/>\n<meta property=\"og:description\" content=\"Frykter for mangfoldet i n\u00e6ringen Engasjement og kreativ bruk av gode norske r\u00e5varer st\u00e5r p\u00e5 menyen n\u00e5 som Mikael Svensson, kj\u00f8kkensjef og eier av Michelin-restauranten Kontrast, igjen har \u00e5pnet d\u00f8rene etter uker med nedstenging. N\u00e5 h\u00e5per han de norske restaurantgjestene fortsetter \u00e5 komme, og at staten vurderer beskatningen av mat som serveres p\u00e5 toppniv\u00e5. Av: […]\" \/>\n<meta property=\"og:url\" content=\"https:\/\/bocusedornorge.no\/korona-tiden-mikael-svensson\/\" \/>\n<meta property=\"og:site_name\" content=\"Bocuse'dOr Norge\" \/>\n<meta property=\"article:published_time\" content=\"2020-05-25T18:03:51+00:00\" \/>\n<meta property=\"article:modified_time\" content=\"2020-05-25T19:55:02+00:00\" \/>\n<meta property=\"og:image\" content=\"https:\/\/bocusedornorge.no\/wp-content\/uploads\/2020\/05\/Mikael-Svensson-1_Smalt-1024x791.jpg\" \/>\n\t<meta property=\"og:image:width\" content=\"1024\" \/>\n\t<meta property=\"og:image:height\" content=\"791\" \/>\n\t<meta property=\"og:image:type\" content=\"image\/jpeg\" \/>\n<meta name=\"author\" content=\"Linda\" \/>\n<meta name=\"twitter:card\" content=\"summary_large_image\" \/>\n<meta name=\"twitter:label1\" content=\"Skrevet av\" \/>\n\t<meta name=\"twitter:data1\" content=\"Linda\" \/>\n\t<meta name=\"twitter:label2\" content=\"Ansl. lesetid\" \/>\n\t<meta name=\"twitter:data2\" content=\"11 minutter\" \/>\n<script type=\"application\/ld+json\" class=\"yoast-schema-graph\">{\"@context\":\"https:\/\/schema.org\",\"@graph\":[{\"@type\":\"WebPage\",\"@id\":\"https:\/\/bocusedornorge.no\/korona-tiden-mikael-svensson\/\",\"url\":\"https:\/\/bocusedornorge.no\/korona-tiden-mikael-svensson\/\",\"name\":\"Korona-tiden: Mikael Svensson - Bocuse'dOr Norge\",\"isPartOf\":{\"@id\":\"https:\/\/bocusedornorge.no\/#website\"},\"primaryImageOfPage\":{\"@id\":\"https:\/\/bocusedornorge.no\/korona-tiden-mikael-svensson\/#primaryimage\"},\"image\":{\"@id\":\"https:\/\/bocusedornorge.no\/korona-tiden-mikael-svensson\/#primaryimage\"},\"thumbnailUrl\":\"https:\/\/bocusedornorge.no\/wp-content\/uploads\/2020\/05\/Mikael-Svensson-1_Smalt.jpg\",\"datePublished\":\"2020-05-25T18:03:51+00:00\",\"dateModified\":\"2020-05-25T19:55:02+00:00\",\"author\":{\"@id\":\"https:\/\/bocusedornorge.no\/#\/schema\/person\/464e417fad1bd6d8fa1857c1a6a7c383\"},\"breadcrumb\":{\"@id\":\"https:\/\/bocusedornorge.no\/korona-tiden-mikael-svensson\/#breadcrumb\"},\"inLanguage\":\"nb-NO\",\"potentialAction\":[{\"@type\":\"ReadAction\",\"target\":[\"https:\/\/bocusedornorge.no\/korona-tiden-mikael-svensson\/\"]}]},{\"@type\":\"ImageObject\",\"inLanguage\":\"nb-NO\",\"@id\":\"https:\/\/bocusedornorge.no\/korona-tiden-mikael-svensson\/#primaryimage\",\"url\":\"https:\/\/bocusedornorge.no\/wp-content\/uploads\/2020\/05\/Mikael-Svensson-1_Smalt.jpg\",\"contentUrl\":\"https:\/\/bocusedornorge.no\/wp-content\/uploads\/2020\/05\/Mikael-Svensson-1_Smalt.jpg\",\"width\":4241,\"height\":3277},{\"@type\":\"BreadcrumbList\",\"@id\":\"https:\/\/bocusedornorge.no\/korona-tiden-mikael-svensson\/#breadcrumb\",\"itemListElement\":[{\"@type\":\"ListItem\",\"position\":1,\"name\":\"Hjem\",\"item\":\"https:\/\/bocusedornorge.no\/\"},{\"@type\":\"ListItem\",\"position\":2,\"name\":\"Korona-tiden: Mikael Svensson\"}]},{\"@type\":\"WebSite\",\"@id\":\"https:\/\/bocusedornorge.no\/#website\",\"url\":\"https:\/\/bocusedornorge.no\/\",\"name\":\"Bocuse'dOr Norge\",\"description\":\"Norges viktigste matkonkurranse - \u00c5rets kokk\",\"potentialAction\":[{\"@type\":\"SearchAction\",\"target\":{\"@type\":\"EntryPoint\",\"urlTemplate\":\"https:\/\/bocusedornorge.no\/?s={search_term_string}\"},\"query-input\":{\"@type\":\"PropertyValueSpecification\",\"valueRequired\":true,\"valueName\":\"search_term_string\"}}],\"inLanguage\":\"nb-NO\"},{\"@type\":\"Person\",\"@id\":\"https:\/\/bocusedornorge.no\/#\/schema\/person\/464e417fad1bd6d8fa1857c1a6a7c383\",\"name\":\"Linda\",\"image\":{\"@type\":\"ImageObject\",\"inLanguage\":\"nb-NO\",\"@id\":\"https:\/\/bocusedornorge.no\/#\/schema\/person\/image\/\",\"url\":\"https:\/\/secure.gravatar.com\/avatar\/0a7b925cf1b712cf7f87cb1a6167b63021db73fbce633553a43f0ea608d2ea22?s=96&d=mm&r=g\",\"contentUrl\":\"https:\/\/secure.gravatar.com\/avatar\/0a7b925cf1b712cf7f87cb1a6167b63021db73fbce633553a43f0ea608d2ea22?s=96&d=mm&r=g\",\"caption\":\"Linda\"},\"url\":\"https:\/\/bocusedornorge.no\/author\/linda\/\"}]}<\/script>\n<!-- \/ Yoast SEO plugin. -->","yoast_head_json":{"title":"Korona-tiden: Mikael Svensson - Bocuse'dOr Norge","robots":{"index":"index","follow":"follow","max-snippet":"max-snippet:-1","max-image-preview":"max-image-preview:large","max-video-preview":"max-video-preview:-1"},"canonical":"https:\/\/bocusedornorge.no\/korona-tiden-mikael-svensson\/","og_locale":"nb_NO","og_type":"article","og_title":"Korona-tiden: Mikael Svensson - Bocuse'dOr Norge","og_description":"Frykter for mangfoldet i n\u00e6ringen Engasjement og kreativ bruk av gode norske r\u00e5varer st\u00e5r p\u00e5 menyen n\u00e5 som Mikael Svensson, kj\u00f8kkensjef og eier av Michelin-restauranten Kontrast, igjen har \u00e5pnet d\u00f8rene etter uker med nedstenging. N\u00e5 h\u00e5per han de norske restaurantgjestene fortsetter \u00e5 komme, og at staten vurderer beskatningen av mat som serveres p\u00e5 toppniv\u00e5. Av: […]","og_url":"https:\/\/bocusedornorge.no\/korona-tiden-mikael-svensson\/","og_site_name":"Bocuse'dOr Norge","article_published_time":"2020-05-25T18:03:51+00:00","article_modified_time":"2020-05-25T19:55:02+00:00","og_image":[{"width":1024,"height":791,"url":"https:\/\/bocusedornorge.no\/wp-content\/uploads\/2020\/05\/Mikael-Svensson-1_Smalt-1024x791.jpg","type":"image\/jpeg"}],"author":"Linda","twitter_card":"summary_large_image","twitter_misc":{"Skrevet av":"Linda","Ansl. lesetid":"11 minutter"},"schema":{"@context":"https:\/\/schema.org","@graph":[{"@type":"WebPage","@id":"https:\/\/bocusedornorge.no\/korona-tiden-mikael-svensson\/","url":"https:\/\/bocusedornorge.no\/korona-tiden-mikael-svensson\/","name":"Korona-tiden: Mikael Svensson - Bocuse'dOr Norge","isPartOf":{"@id":"https:\/\/bocusedornorge.no\/#website"},"primaryImageOfPage":{"@id":"https:\/\/bocusedornorge.no\/korona-tiden-mikael-svensson\/#primaryimage"},"image":{"@id":"https:\/\/bocusedornorge.no\/korona-tiden-mikael-svensson\/#primaryimage"},"thumbnailUrl":"https:\/\/bocusedornorge.no\/wp-content\/uploads\/2020\/05\/Mikael-Svensson-1_Smalt.jpg","datePublished":"2020-05-25T18:03:51+00:00","dateModified":"2020-05-25T19:55:02+00:00","author":{"@id":"https:\/\/bocusedornorge.no\/#\/schema\/person\/464e417fad1bd6d8fa1857c1a6a7c383"},"breadcrumb":{"@id":"https:\/\/bocusedornorge.no\/korona-tiden-mikael-svensson\/#breadcrumb"},"inLanguage":"nb-NO","potentialAction":[{"@type":"ReadAction","target":["https:\/\/bocusedornorge.no\/korona-tiden-mikael-svensson\/"]}]},{"@type":"ImageObject","inLanguage":"nb-NO","@id":"https:\/\/bocusedornorge.no\/korona-tiden-mikael-svensson\/#primaryimage","url":"https:\/\/bocusedornorge.no\/wp-content\/uploads\/2020\/05\/Mikael-Svensson-1_Smalt.jpg","contentUrl":"https:\/\/bocusedornorge.no\/wp-content\/uploads\/2020\/05\/Mikael-Svensson-1_Smalt.jpg","width":4241,"height":3277},{"@type":"BreadcrumbList","@id":"https:\/\/bocusedornorge.no\/korona-tiden-mikael-svensson\/#breadcrumb","itemListElement":[{"@type":"ListItem","position":1,"name":"Hjem","item":"https:\/\/bocusedornorge.no\/"},{"@type":"ListItem","position":2,"name":"Korona-tiden: Mikael Svensson"}]},{"@type":"WebSite","@id":"https:\/\/bocusedornorge.no\/#website","url":"https:\/\/bocusedornorge.no\/","name":"Bocuse'dOr Norge","description":"Norges viktigste matkonkurranse - \u00c5rets kokk","potentialAction":[{"@type":"SearchAction","target":{"@type":"EntryPoint","urlTemplate":"https:\/\/bocusedornorge.no\/?s={search_term_string}"},"query-input":{"@type":"PropertyValueSpecification","valueRequired":true,"valueName":"search_term_string"}}],"inLanguage":"nb-NO"},{"@type":"Person","@id":"https:\/\/bocusedornorge.no\/#\/schema\/person\/464e417fad1bd6d8fa1857c1a6a7c383","name":"Linda","image":{"@type":"ImageObject","inLanguage":"nb-NO","@id":"https:\/\/bocusedornorge.no\/#\/schema\/person\/image\/","url":"https:\/\/secure.gravatar.com\/avatar\/0a7b925cf1b712cf7f87cb1a6167b63021db73fbce633553a43f0ea608d2ea22?s=96&d=mm&r=g","contentUrl":"https:\/\/secure.gravatar.com\/avatar\/0a7b925cf1b712cf7f87cb1a6167b63021db73fbce633553a43f0ea608d2ea22?s=96&d=mm&r=g","caption":"Linda"},"url":"https:\/\/bocusedornorge.no\/author\/linda\/"}]}},"_links":{"self":[{"href":"https:\/\/bocusedornorge.no\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/3789","targetHints":{"allow":["GET"]}}],"collection":[{"href":"https:\/\/bocusedornorge.no\/wp-json\/wp\/v2\/posts"}],"about":[{"href":"https:\/\/bocusedornorge.no\/wp-json\/wp\/v2\/types\/post"}],"author":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/bocusedornorge.no\/wp-json\/wp\/v2\/users\/919856"}],"replies":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/bocusedornorge.no\/wp-json\/wp\/v2\/comments?post=3789"}],"version-history":[{"count":16,"href":"https:\/\/bocusedornorge.no\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/3789\/revisions"}],"predecessor-version":[{"id":3811,"href":"https:\/\/bocusedornorge.no\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/3789\/revisions\/3811"}],"wp:featuredmedia":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/bocusedornorge.no\/wp-json\/wp\/v2\/media\/3800"}],"wp:attachment":[{"href":"https:\/\/bocusedornorge.no\/wp-json\/wp\/v2\/media?parent=3789"}],"wp:term":[{"taxonomy":"category","embeddable":true,"href":"https:\/\/bocusedornorge.no\/wp-json\/wp\/v2\/categories?post=3789"},{"taxonomy":"post_tag","embeddable":true,"href":"https:\/\/bocusedornorge.no\/wp-json\/wp\/v2\/tags?post=3789"}],"curies":[{"name":"wp","href":"https:\/\/api.w.org\/{rel}","templated":true}]}}