wp-import-export-lite
domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init
action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /var/www/1/95343/www/wp-includes/functions.php on line 6121Avada
ble utløst for tidlig. Dette er vanligvis en inikasjon på at noe kode i utvidelsen eller temaet kjører for tidlig. Oversettelser bør lastes inn med knaggen init
eller senere. Se Feilsøking i WordPress for mer informasjon. (Denne meldingen ble lagt i versjon 6.7.0.) in /var/www/1/95343/www/wp-includes/functions.php on line 6121fusion-builder
ble utløst for tidlig. Dette er vanligvis en inikasjon på at noe kode i utvidelsen eller temaet kjører for tidlig. Oversettelser bør lastes inn med knaggen init
eller senere. Se Feilsøking i WordPress for mer informasjon. (Denne meldingen ble lagt i versjon 6.7.0.) in /var/www/1/95343/www/wp-includes/functions.php on line 6121Frykter for mangfoldet i n\u00e6ringen<\/strong><\/p>\n Engasjement og kreativ bruk av gode norske r\u00e5varer st\u00e5r p\u00e5 menyen n\u00e5 som Mikael Svensson, kj\u00f8kkensjef og eier av Michelin-restauranten Kontrast, igjen har \u00e5pnet d\u00f8rene etter uker med nedstenging. N\u00e5 h\u00e5per han de norske restaurantgjestene fortsetter \u00e5 komme, og at staten vurderer beskatningen av mat som serveres p\u00e5 toppniv\u00e5.<\/strong><\/p>\n Av: Arne S\u00f8rvig<\/p>\n – Nedstengningen kom veldig br\u00e5tt p\u00e5, og det var till\u00f8p til panikk i bransjen. Selv f\u00f8r vi ble p\u00e5lagt \u00e5 stenge, hadde 75% av gjestene kansellert reserveringen, og i l\u00f8pet av et par dager hadde kundegrunnlaget v\u00e5rt forsvunnet. <\/em><\/p>\n \u00a0<\/em>Viktig \u00e5 prioritere l\u00e6rlingearbeidet \u00a0<\/em>Kontrast \u00e5pnet d\u00f8rene for f\u00f8rste gang i november 2013. I 2015 flyttet restauranten til Vulkan, og har siden 2016 har de hatt en stjerne i Michelin-guiden.<\/p>\n – <\/strong>Vi kom i gang med v\u00e5re gode n\u00f8kkelpersoner og l\u00e6rlinger, slik at vi fra dag \u00e9n kunne levere mat p\u00e5 det niv\u00e5et vi jobber for \u00e5 v\u00e6re p\u00e5 ved Kontrast.\u00a0 \u00c5 prioritere de som st\u00e5r i utdanning var en selvf\u00f8lge for oss<\/em>.<\/p>\n Hva gjorde du da restauranten var stengt? – Det \u00e5 slippe arbeidsgiverperioden ved permitteringer er det tiltaket som har betydd mest for oss. Da fikk vi stengt raskt ned og kuttet l\u00f8nnskostnader, samtidig som vi ikke mistet viktige n\u00f8kkelpersoner som vi kanskje ellers ville gjort om vi skulle l\u00f8st det p\u00e5 andre m\u00e5ter. At staten opprettholdt l\u00f8nnen til et ok niv\u00e5 i permitteringsperioden var ogs\u00e5 viktig for medarbeiderne v\u00e5re, slik at smerten ved \u00e5 v\u00e6re permittert ikke ble un\u00f8dig stor. Kontantst\u00f8tten p\u00e5 faste kostnader er bra. Den utgj\u00f8r ikke s\u00e5 mye for oss, men alle bekker sm\u00e5 bidrar til \u00e5 holde driften i gang.<\/em><\/p>\n Uklare retningslinjer For \u00e5 kunne f\u00f8lge smittevernreglene, m\u00e5 Kontrast ta ut tre til fire bord i restauranten, litt avhengig av bordoppsettet. Deres chambre separ\u00e9e som har plass til 20 personer kan heller ikke brukes.<\/p>\n – I praksis er vi da i stand til \u00e5 kun ha en omsetning p\u00e5 60-65% av normalt, som for oss betyr et tap p\u00e5 opp mot 30\u00a0000 kroner per dag. Jeg har ikke regnet s\u00e5 n\u00f8ye p\u00e5 hva det vil ende p\u00e5. N\u00e5 har vi nok med \u00e5 \u00e5pne, levere h\u00f8y Kontrast-kvalitet og finne ut hvordan vi skal f\u00e5 endene til \u00e5 m\u00f8tes med lavere omsetning. P\u00e5 det niv\u00e5et vi opererer s\u00e5 trenger vi nesten like mange kokker for \u00e5 lage mat til 30 som til 50. Det blir en komplisert restaurant\u00f8konomi fremover.<\/em><\/p>\n Nettopp derfor er det s\u00e5 viktig at reglene er tydelige. Dersom et \u00e5ttemansbord som ikke bor i samme husstand vil hygge seg hos oss, s\u00e5 kan jeg levere det med en meters avstand. Hvordan jeg praktiserer reglene avgj\u00f8r om de kommer til oss, eller om de g\u00e5r et annet sted der de praktiserer reglene p\u00e5 en annen m\u00e5te. Vi \u00f8nsker ikke \u00e5 bryte reglene, men heller ikke tape viktig omsetning ved \u00e5 tolke de feil og v\u00e6re for strenge.<\/em><\/p>\n
\n<\/a><\/strong>– Vi har jo kokker fra Norge og rundt om i Europa. Mange har v\u00e6rt her lenge, eller er del av E\u00d8S-avtalene, slik at de kunne bli i Norge og overleve med dagpenger i den perioden det skulle v\u00e6re stengt. Jeg har h\u00f8rt at andre topprestauranter mistet noen n\u00f8kkelpersoner, men vi var heldige og har alle v\u00e5re kokker og servit\u00f8rer med oss videre. Det har imidlertid v\u00e6rt, og er fortsatt, litt stressende for flere som fremdeles venter p\u00e5 utbetalinger fra NAV. Der g\u00e5r det for sakte.<\/em><\/p>\n
\n<\/strong>– Vi gjorde en markedsunders\u00f8kelse for tre-retters matkasser med Kontrast-r\u00e5varer, men fant ikke gode nok \u00f8konomiske l\u00f8sninger p\u00e5 det. En matkasse, eller take away, er langt fra det vi driver med til vanlig, og m\u00e5tte representert Kontrast p\u00e5 en god m\u00e5te. Hadde vi hatt et s\u00f8sterlokale med en mer uformell bistro s\u00e5 ville det v\u00e6rt enklere. S\u00e5 jeg brukte heller tiden p\u00e5 \u00e5 g\u00e5 l\u00f8s p\u00e5 oppussingsprosjekter hjemme som har ventet lenge. P\u00e5 Kontrast var alle permittert p\u00e5 heltid, mens restaurantsjefen og jeg var permittert p\u00e5 deltid slik at vi kunne ha kontroll p\u00e5 bookinger, administrasjon og forefallende vedlikehold. <\/em><\/p>\n<\/a>Til tross for virusutbruddet og nedstengningen av samfunnet har vi v\u00e6rt i en ganske heldig situasjon, og har hatt et storting og en regjering<\/strong> som tidlig uttalte at de ville bruke ressurser p\u00e5 \u00e5 unng\u00e5 en for kraftig konsekvens for ansatte og n\u00e6ringsliv. Hvordan synes du tiltakene har fungert ut fra ditt st\u00e5sted?<\/strong><\/p>\n
\n<\/strong>– <\/em><\/strong>Gjestene har v\u00e6rt veldig positive og glade for at vi er tilbake igjen. De forteller oss at de har lengtet etter \u00e5 g\u00e5 ut \u00e5 spise god mat igjen. Men vi strever litt med tiltakene som gjelder n\u00e5 n\u00e5r vi har \u00e5pnet igjen. Det er ikke full koordinering mellom N\u00e6ringsetaten i Oslo og Folkehelseinstituttets retningslinjer, s\u00e5 vi har en del usikkerhet. De kan for eksempel skrive at grupper over fem personer ikke SKAL sitte sammen med mindre de er i samme husstand, men at nasjonale regler gjelder. I de nasjonale reglene skriver FHI det samme, men bruker ordet B\u00d8R. Skal og b\u00f8r er ikke det samme. S\u00e5 vi m\u00e5 bruke litt skj\u00f8nn i praksis, det viktige her er jo at avstand og renhold opprettholdes<\/em>.<\/p>\n