Akademiet

/Akademiet
Akademiet 2019-09-13T15:41:39+00:00

Akademiet består av de 14 mesterkokkene som til nå har konkurrert i verdensfinalen i Lyon.

Akademiet skal medvirke til at Bocuse d’Or Norge leverer med tanke på deres formål, som først og fremst skal være å utvikle norske kokker til å bli best i verden, samt legge retningen for Bocuse d’Or Norge. Akademiet velger også ut kandidater til «Årets Kokk», og bistår kandidatene i deres vei mot Bocuse d’Or.

Akademiet består av:


Arne Brimi

Kongen av Brimiland
Arne Brimi tok seg til semifinalen i det aller første Bocuse d’Or i Lyon i 1987. Brimi er i dag en av Norges mest kjente kokker og en produktiv kokebokforfatter. På 1990-tallet var han kjent som “Gutta på tur-kokken” fra TV2, som snakket varmt på dialekt for «meir sjalottlauk» i det norske kjøkken. I dag er han mest kjent som Kongen av Brimiland, hvor han har skapt sitt eget rike rundt den populære restauranten Vianvang i Vågå, med friluftsliv og utendørs matkultur i fokus. I 2005 ble Brimi utnevnt til Ridder av St. Olav for sin innsats for norsk matkultur.

 

 

 

 

Eyvind Hellstrøm
Først i Norden med 2 stjerner
Eyvind Hellstrøm tok 5. plass i Bocuse d’Or i 1989 og vært en flittig dommer i Bocuse d’Or siden 1993. Han har tidligere vært president for Bocuse d’Or Norge og var president for det første Bocuse d’Or Europe i Stavanger i 2008. Hellstrøm var innehaver av Bagatelle i 27 år, den første restauranten i Norden som oppnådde 2 stjerner i Guide Michelin. Hellstrøm er i dag også kjent via TV-ruta med livsstilsreality som spesialfelt og har vunnet Gullruten som Norges mest populære programleder to ganger. I 2007 fikk han Frankrikes høyeste utmerkelse, Æreslegionen, “L`ordre National de la Légion d`Honneur” og han ble utnevnt til Ridder av 1. klasse av Den Kongelige Norske St. Olavs orden samme år. Han har skrevet en rekke kokebøker og har de senere årene også introdusert en rekke kvalitetsprodukter på det norske markedet.

 

 


Lars Erik Underthun

Prisbelønt Feinschmecker
Oslogutten Lars Erik Underthun har vært en av Norges ledende kokker i flere tiår, og nyter i dag stor respekt i næringen. Allerede i 1988 ble han kåret av sine kolleger til Årets Kjøkkensjef. Forut for kåringen var han åtte år hos Hroar Dege på 3 Kokker i Oslo. Lars Erik var medlem på det Norske Kokkelandslaget i perioden 1987-1992, og vant med sitt lag en OL-bronse i 1988 og et OL-sølv i 1992. Et av flere høydepunkt i hans karriere er selvsagt Bocuse d’Or-sølvet i Lyon i 1991, med Trond Moi som commis. Dette var Norges første medalje i Bocuse d’Or. Han har siden 1991 drevet Restaurant Feinschmecker , og er fortsatt en drivkraft på kjøkkenet der. Feinschmecker hadde en Michelin-stjerne i hele 19 år, og står fremdeles anbefalt av denne røde boken. Underthun var styreleder for Bocuse d’Or Akademiet i perioden 2015-2017, og med det internasjonal dommer i Bocuse d’Or og president for det norske teamet, da Christopher W. Davidsen vant sølv i Europafinalen i Budapest 2016 og Verdensfinalen i Lyon 2017. Høsten 2018 gir han ut boken Feinschmecker – et klassisk kjøkken, en utforsking av en fagtradisjon og en matfilosofi, og et møte med en av landets beste restauranter. Underthun er også en habil golfer. Han spilte på junior- og senior golflandslaget tidlig på 80 tallet, og deltok på herrelandslaget i 1985.

 


Charles Tjessem

Charles de Gull
Charles Tjessem vant Norges 3. gull i Bocuse d’Or i Lyon i 2003, med et knepent poeng mer enn den franske kokken Putelat som tok sølv. Den gang var han kaptein på det norske kokkelandslaget og jobbet som konsernkokk for Statoil, og gullet preget hans virksomhet her. I 2005 etablerte Tjessem Spiseriet Charles & De i Sandnes, et generøst mathus med eget bakeri og konditori, selskapslokaler og konferanserom. Han valgte deretter å selge seg delvis ut av Charles & De, for så å etablere Mondo i Sandnes og for å etablere Charles & De videre. I dag har han solgt seg ut av begge.

Tjessem har gitt ut flere kokebøker, og har jobbet som selvstendig næringsdrivende overfor forskjellige bedrifter, blant annet har han hatt en undervisningsrolle ved Norsk Hotellhøgskole, Universitetet i Stavanger. Tjessem driver nå Villa Skeiane samme med sin kone Monica.

 

 

Tom Victor Gausdal
Verdens nest beste kokk
Tom Victor Gausdal fra Nøtterøy tok en knallsterk sølvplass i Bocuse d’Or i 2005, et poeng bak Frankrikes Serge Vieira. Tom Victor har deltatt på Kokkelandslaget i 12 år, og har konkurrert i mange land, og var med da laget vant VM-gull i 2006. Han er medeier, leder og aktiv som kokk i restaurantgruppen Lava Oslo, som eier og driver restauranter som StrandSmalhansHitchhiker, Sentralen, Katla og The Golden Chimp, samt vinbaren Brutus, cateringfirmaet Flavours og bakeriet Handwerk. Siden sølvseieren i Bocuse d’Or, har han vært fast matspaltist i Dagsavisen, gitt ut syv kokebøker, deriblant Kokkelære. Vi kjenner han også fra TV-skjermen, hvor han har figurert som både programleder og deltager i blant annet  Top Chef, Masterchef, Kokkenes kamp og Til bords med fienden.

 

 

 

Sven Erik Renaa
RE-NAA
Sven Erik Renaa er mesterkokken som maktet det vi lenge har snakket om i Norge, nemlig å oppnå en Michelinstjerne utenfor hovedstaden. Historisk har det å oppnå oppmerksomhet fra Michelinguide i Norden være vanskelig nok for hovedstedene, og det krever et svært høyt nivå for å ‘vende øyne og ører’ i nordisk retning. Det var Sven Erik som i 2016 til slutt brøt gjennom lydmuren med Restaurant RE-NAA. Da hadde vi her på berget snakket om umuligheten å få dette til i minst tre ti-år. Det måtte kanskje nesten bli «fagnerden» Renaa, og hans personlige RE-NAA som klarte det, for utmerkelsen krevde kokkefaglig kunnskap og innsikt på svært høyt nivå. Sven Erik gikk til topps i Årets kokk i 2000 og 2006, og tok prisen for Beste Fisk i Bocuse d’Or 2007. Han har ledet Det Norske Kokkelandslaget til gull i Kokke-OL i 2008, og ble deretter kåret til Årets Kjøkkensjef og fikk André Enghs gullnål, som er Norges Kokkemesteres Landsforenings høyeste utmerkelse. I dag driver han sammen med sin kjære Toril selskapet Renaa Restauranter med ulike spisestedskonsepter for folk som er grunnleggende glad i god mat, uansett anledning. Kafé og Pizzabar Renaa Express for de som har det travelt, Bistroen Renaa Matbaren for uhøytidelig opplevelser med venner og kjente, Renaa Selskap for større feststemte selskap, og Sven Eriks personlige og faglige ‘lekegrind’ og studio RE-NAA, for de som har ønsker matopplevelser i verdensklasse

 

Bent Stiansen
Statholder Stiansen
Bent Stiansen ble kokkestjerne over natten, da han i 1993 tok Norges og Skandinavias aller første gullmedalje i Bocuse d’Or. Året etter etablerte han restauranten Statholdergaarden i Oslo, hvor det siden den gang har blitt utdannet mer enn 200 kokker og servitører. Restauranten fikk en stjerne i Guide Michelin i 1998. Stiansen har gitt ut en rekke kokebøker og blir omtalt som Norges beste formidler av matbordets gleder. Stiansen er en matinspirator for det norske folk, og vi har tidligere sett han sammen med Ingrid Espelid Hovig i Fjernsynskjøkkenet på NRK, samt i Fingrene fra fatet og Top Chef, hvor han var programleder. Stiansen er styreleder i Bocuse d`Or Norge Akademiet i perioden 2017-2019, og med det dommer i internasjonale jury og President for det norske teamet til Bocuse d’Or Lyon 2019 med Årets kokk 2017 som kandidat.

 

 

 

Odd Ivar Solvold
Talentutvikleren
Odd Ivar Solvold vant Bocuse d’Or Bronze i Bocuse d’Or i Lyon i 1997, og har i ettertid coachet Charles Tjessem til VM gull i 2003, Geir Skeie til EM gull i Stavanger 2008 , VM gull i Lyon 2009, og sist Ørjan Johannessen til EM-gull i 2012 og VM gull i 2015. Han har siden 1996 drevet flere restauranter i Sandefjord, blant annet Mathuset Solvold og spisestedet SMAK. Solvold har arbeidet på mange felt innenfor den kulinariske verden, blant annet med konseptutvikling, økonomistyring, kvalitetsforankring, foredrag, gjestespill og med sensorisk smaksutvikling for matindustrien. I tillegg har Solvold utgitt en rekke kokebøker, deriblant Smak fra Solvold, Rett fra Solvold, Ung SMAK og Norsk Fisk av Solvold.

 

 

 

 

 

Geir Skeie
Dobbelt gull til Skeie
Geir Skeie tok gull i historiens første Europafinale i Bocuse d’Or Europe i 2008. Det skjedde på hjemmebane på hans 28 års dag. Året etter tok han gull i Verdensfinalen i Lyon. Seieren åpnet flere muligheter, blant annet reiste han for en periode til Singapore for Snorre Food for å starte opp en fiskeforedling og delikatessebutikk, og promotere norsk fisk i Asia. Samtidig jobbet han i DNs matavdeling. I 2010 åpnet han sammen med sin kjære Katrine sin egen fiskerestaurant, Brygga 11, Geir Skeie i Sandefjord, kort tid etter en filial i hjembyen Leirvik, og etter hvert en filial i Hemsedal på Skarsnuten i 2015 og en sushibar på Stord. Gullgutten har også et eget importselskap for vin og brennevin, Brand Wine Estate og Vinhav Geir Skeie. Skeie vant i 2013 den gjeve førsteplassen i TV-serien Kokkenes kamp på TV2. Han har gitt ut flere matbøker, de nyeste er Sausboka og Grøntboka i 2017.

 

 

Gunnar Hvarnes
Gull-coachen
Gunnar Hvarnes tok bronse i Verdensfinalen i 2011, etter å ha knallet til med sølv i Europafinalen året før og Årets kokk i 2009. Hvarnes har virket som faglig leder for Akademiet av de norske Bocusekokkene siden 2015, og stått ansvarlig for det faglige innholdet av både Veien til Årets kokk og konkurransen Årets kokk i 2015 og 2017. I 2015 aksepterte han rollen som coach for Christopher W. Davidsen, en hardtarbeidende duo som tok en knallsterk sølv både i Europafinalen 2016 og Verdensfinalen 2017. I 2018 var han Christian Andre Pettersens coach under Europafinalen i Torino, hvor de hentet hjem gullet. Gunnar vil også være Pettersens coach under Verdensfinalen i Lyon 2019. Hvarnes er en av Akademiets virkelige fagnerder, noe som kan forklare hans varierte bakgrunn som kokk og kjøkkensjef ved flere ledende restauranter i Skandinavia. På listen finner vi blant annet Hansken og Annen Etage på Hotel Continental i Oslo, Mathias Dahlgren og Bon Lloc i Stockholm og Spiseriet på Konserthuset i Stavanger. Han var også i flere år kulinarisk konsulent ved Gastronomisk Institutt i Stavanger, en jobb som tok han rundt i verden. Fra 204 til 2008 var han kaptein på Kokkelandslaget som vant OL-gull i 2008 og VM-gull i 2006. I dag er Hvarnes selvstendig næringsdrivende, og bidrar med tjenester på flere områder fra restaurantetableringer og troubleshooting i restaurantkjøkken, til produktutvikling og promosjonsoppdrag hjemme og ute i verden.

 

Ørjan Johannessen
Gjestgivern i Bekkjarvik
Ørjan Johannessen sikret Norge gullet i selve Bocuse d’Or Verdensfinale i Lyon 2015, etter først å ha kvalifisert seg i Europafinalen 2014 i Stockholm med en sterk bronseplass. I 2012 tok han gull i Europafinalen og var dermed favoritt før Verdensfinalen i Lyon i 2013. Han nådde ikke opp på pallen, men tok like fullt en hederlig 5. plass og fikk prisen for Beste Fiskerett 2013. Johannessen har sitt daglige virke ved familiebedriften Bekkjarvik Gjestgiveri i Austevoll. Her kan besøkende blant annet få smake Piggvar Austevoll, Verdensfinalens beste fiskerett i 2013, og andre spennende retter han selv og tvillingbroren Arnt Johannessen laget fra sitt kjøkken ved det ærverdige gjestgiveriet i havgapet.

 

 

 

Christopher W. Davidsen
Sølvgutten
Etter stor, målrettet innsats over mange år tok Christopher W. Davidsen sølvet hjem etter Verdensfinalen i Bocuse d’Or i Lyon 2017, slik han også gjorde i Europamesterskapet i Budapest året før. Før sølvet i Lyon kunne han allerede skilte med en verdensmestertittel, nemlig i Global Chef 2014, samt flere titler i nasjonale kokkemesterskap. Davidsen har tidligere jobbet som kjøkkensjef i restaurantgruppen Søstrene Karlsen i Trondheim, og i dag jobber han som kjøkkensjef på den prestisjefylte restauranten Speilsalen, ved det ærverdige hotellet Britannia i Trondheim. I 2017 ga han ut sin første kokebok, Mat Hjemmefra, en reise i hans oppveksts matminner med en personlig beretning om den lange veien fra fosterhjem til Lyon. Christopher er glad i mat som kan kalles BASIC, eller ærlig, og gjør underverker med de enkleste råvarer. For eksempel ble purreløken fra Jæren som han serverte i Veganretten i Lyon en snakkis blant kokkene i Lyon, som også bidro til at kokkeverden internasjonalt fattet større interesse for saktevoksende grønnsaker fra kjølige Norge.

 

Christian André Pettersen
Verdenskokken
Christian André Pettersen gjorde seg bemerket da han vant Årets Kokk 2017, og slik kvalifiserte seg til Europafinalen Bocuse d’Or Europe i Torino, juni 2018. Her tok han gull, og kvalifiserte seg dermed til Verdensfinalen, hvor han og teamet, bestående av coach Gunnar Hvarnes og commis Håvard André Josdal Øverbø, vant bronse. Sverige vant sølv og Danmark gull i samme konkurranse.

Pettersen har så langt konkurrert i 24 kokkekonkurranser, noe som resultert i fjorten gull, åtte sølv og to bronse. I 2017 ble han kåret til en av verdens mest toneangivende personer under 30 år innen sin bransje, av det amerikanske business-magasinet Forbes.

Til daglig jobber Pettersen på Fisketorget Stavanger.