Akademiet består av de 13 mesterkokkene som til nå har konkurrert i verdensfinalen i Lyon.

Akademiet skal medvirke til at Bocuse d’Or Norge leverer med tanke på deres formål, som først og fremst skal være å utvikle norske kokker til å bli best i verden, samt legge retningen for Bocuse d’Or Norge. Akademiet velger også ut kandidater til «Årets Kokk», og bistår kandidatene i deres vei mot Bocuse d’Or.

Akademiet består av:


Arne Brimi

Kongen av Brimiland

arnebrimiArne Brimi tok seg til semifinalen i det aller første Bocuse d’Or i Lyon i 1987. Brimi er i dag en av Norges mest kjente kokker og en produktiv kokebokforfatter. På 1990-tallet var han kjent som “Gutta på tur-kokken” fra TV2, som snakket varmt på dialekt for «meir sjalottlauk» i det norske kjøkken. I dag er han mest kjent som Kongen av Brimiland, hvor han har skapt sitt eget rike rundt den populære restauranten Vianvang i Vågå, med friluftsliv og utendørs matkultur i fokus. I 2005 ble Brimi utnevnt til Ridder av St. Olav for sin innsats for norsk matkultur.

 

 

 

 

Eyvind Hellstrøm
Først i Norden med 2 stjerner

eyvindhellstromEyvind Hellstrøm tok 5. plass i Bocuse d’Or i 1989 og vært en flittig dommer i Bocuse d’Or siden 1993. Han har tidligere vært president for Bocuse d’Or Norge og var president for det første Bocuse d’Or Europe i Stavanger i 2008. Hellstrøm var innehaver av Bagatelle i 27 år, den første restauranten i Norden som oppnådde 2 stjerner i Guide Michelin. Hellstrøm er i dag også kjent via TV-ruta med livsstilsreality som spesialfelt og har vunnet Gullruten som Norges mest populære programleder to ganger. I 2007 fikk han Frankrikes høyeste utmerkelse, Æreslegionen, “L`ordre National de la Légion d`Honneur” og han ble utnevnt til Ridder av 1. klasse av Den Kongelige Norske St. Olavs orden samme år. Han har skrevet en rekke kokebøker og har de senere årene også introdusert en rekke kvalitetsprodukter på det norske markedet.

 

 

 

Lars Erik Underthun
Prisbelønt Feinschmecker

larserikunderthunLars Erik Underthun banet vei for Norges videre suksess i Bocuse d’Or, da han tok Norges aller første medalje i sølv i verdensmesterskapet i 1991. Samme år mottok han en Michelin-stjerne for Spisestedet Feinschmecker i Oslo. 19 år senere, mistet han stjernen, uten at det bekymret ham nevneverdig. En stjerneplassering i Guide Michelin er ensbetydende med at folk «må ha en anledning», mente Underthun, og forretningsmannen så nye muligheter for å treffe et bredere publikum. Underthun har underveis eid flere restauranter i Oslo blant annet Restaurant Oro som han etablerte sammen med sin kokkekollega Terje Ness i 2000. Lars Erik Underthun var president for det norske teamet da Christopher W. Davidsen konkurrerte i Bocuse d’Or.

 

 

 

Charles Tjessem
Charles de Gull

charlestjessemCharles Tjessem vant Norges 3. gull i Bocuse d’Or i Lyon i 2003, med et knepent poeng mer enn den franske kokken som tok sølv. Den gang var han kaptein på det norske kokkelandslaget og jobbet som konsernkokk for Statoil, og gullet fikk prege hans virksomhet her noen år til. I 2005 etablerte Tjessem spiseriet Charles & De i Sandnes, et generøst mathus som også byr på eget bakeri og konditori, selskapslokaler og konferanserom. Slagordet er ærlige råvarer og ekte lidenskap. Tjessem har gitt ut flere kokebøker, og i dag jobber han som selvstendignæringsdrivende inn mot forskjellige bedrifter.

 

 

 

 

Tom Victor Gausdal
Verdens nest beste kokk

tomvictorgausdaTom Viktor Gausdal fra Nøtterøy tok en hederlig sølvplass i Bocuse d’Or i 2005, et poeng bak Frankrike. Gausdal har deltatt på Kokkelandslaget i 12 år og har konkurrert i mange land, høydepunktet var gull i OL i 2008. Gausdal driver nå restauranter som Strand i Bærum, Smalhans, Hitchiker og Sentralen  i Oslo, samt vinbaren Brutus og cateringfirmaet Flavours. Siden sølvseieren i Bocuse d’Or har han vært fast matspaltist i Dagsavisen, gitt ut syv kokebøker, deriblant Kokkelære. Vi kjenner han også fra TV-skjermen, hvor han har figurert som både programleder og deltager i blant annet  Top Chef, Masterchef, Kokkenes kamp og Til bords med fienden.

 

 

 

Sven Erik Renaa
Renaa Xpress

svenerikrenaaSven Erik Renaa nådde ikke opp på pallen i Bocuse d’Or i 2007, men fikk pris for Beste Fiskerett. Siden har det blitt mange utmerkelser. I 2008 ble han kåret til Årets Kjøkkensjef og fikk André Enghs gullnål, som er Norges Kokkemesteres Landsforenings høyeste utmerkelse. Under hans ledelse ble det også gull til Kokkelandslaget i Kokke-OL i 2008. Renaa var kjøkkensjef under oppstarten av Oro bar & restaurant i Oslo, siden flyttet han til Stavanger og Gastronomisk Institutt, før han i 2009 startet opp Renaa Restaurant, Xpress og Matbar i oljebyen. Siden etablerte han Matbaren i Trondheim i 2010.

 

 

 

Bent Stiansen
Statholder Stiansen

bentstiansenBent Stiansen ble kokkestjerne over natten, da han i 1993 tok Norges og Skandinavias aller første gullmedalje i Bocuse d’Or. Året etter etablerte han Restauranten Statholdergaarden i Oslo, hvor det siden den gang har blitt utdannet mer enn 200 kokker og servitører. Restauranten fikk en stjerne i Guide Michelin i 1998. Stiansen har gitt ut en rekke kokebøker og blir omtalt som Norges beste formidler av matbordets gleder. Stiansen er en matinspirator for det norske folk, og vi har tidligere sett han sammen med Ingrid Espelid Hovig i Fjernsynskjøkkenet på NRK, samt i Fingrene fra fatet og Top Chef, hvor han var programleder.

 

 

 

Odd Ivar Solvold
Talentutvikleren

odd_ivarOdd Ivar Solvold vant Bocuse d’Or Bronze i Bocuse d’Or i Lyon i 1997, og har i ettertid coachet Charles Tjessem til VM gull i 2003, Geir Skeie til EM gull i Stavanger 2008 , VM gull i Lyon 2009, og sist Ørjan Johannessen til EM-gull i 2012 og VM gull i 2015. Han har siden 1996 drevet flere restauranter i Sandefjord, blant annet Mathuset Solvold og spisestedet SMAK. Solvold har arbeidet på mange felt innenfor den kulinariske verden, blant annet med konseptutvikling, økonomistyring, kvalitetsforankring, foredrag, gjestespill og med sensorisk smaksutvikling for matindustrien. I tillegg har Solvold utgitt en rekke kokebøker, deriblant Smak fra Solvold, Rett fra Solvold, Ung SMAK og Norsk Fisk av Solvold.

 

 

 

Terje Ness
Gullrestaurantøren

terjenessTerje Ness jobbet som kjøkkensjef på legendariske Bagatelle i Oslo da han hentet hjem Norges andre gull i Bocuse d’Or i 1999. I år 2000 entret han kjøkkenet og ble medeier av restauranten Oro, som betyr gull, og som fikk en stjerne i Guide Michelin i 2001. Ness forlot Oro i 2004, startet så Haga Restaurant som eneeier i 2005. Restauranten fikk en stjerne i Guide Michelin i 2007. Siden kjøpte han tilbake Oro Restaurant og Oro Bar & Grill, som eneeier, og det er det eneste stedet han driver i dag. Oro fikk Bib Gourmand i Guide Michelin i 2010.

 

 

 


Geir Skeie Dobbelt
Gull til Skeie

geirskeieGeir Skeie ble historiens første mester i Bocuse d’Or Europe i 2008, og det på hjemmebane på sin egen 28 års dag. Året etter tok han gull i verdensmesterskapet i Lyon. Seieren åpnet flere muligheter, blant annet reiste han for en periode til Singapore for Snorre Food for å starte opp en fiskeforedling og delikatessebutikk, og promotere norsk fisk i Asia. Samtidig jobbet han i DNs matavdeling. I 2010 åpnet han sin egen fiskerestaurant, Brygga 11, i Sandefjord og ikke lenge etter en filial i hjembyen Leirvik. Gullgutten har også et eget importselskap for vin og brennevin. Skeie fikk den gjeve førsteplassen i TV-serien Kokkenes kamp på TV2 høsten 2013. Geir Skeie ga i 2015 ut sausboka Mine beste sauser.

 

 

 

Gunnar Hvarnes
Smørkokken

gunnarhvarnesGunnar Hvarnes ble Årets Kokk i 2009, tok sølv i EM i kokkekunst i 2010 og bronse i VM i 2011, og har dermed sikret seg en plass i Vinnernes Akademi i Bocuse d’Or. Hvarnes var også Christopher W. Davidsens coach i Europamesterskapet i Budapest 2016 og i Bocuse d’Or Lyon 2017, hvor det endte med sølv for det norske teamet i begge konkurransene. For mange er Hvarnes også kjent som Smørkokken, etter at han spilte inn en reklamefilm for TINE Ekte Meierismør. Hvarnes har jobbet som kjøkkensjef ved flere stjernerestauranter, og som kulinarisk konsulent ved Gastronomisk institutt i Stavanger. Mesterkokken driver nå Spiseriet i det nye konserthuset i Stavanger. Gunnar Hvarnes er faglig leder i Bocuse d’Or Norge.

 

 

 

Ørjan Johannessen
Gjestgivern i Bekkjarvik

orjanjohannessenØrjan Johannessen sikret Norge gullet i selve Bocuse d’Or Verdensfinale i Lyon 2015, etter først å ha kvalifisert seg i Europafinalen 2014 i Stockholm med en sterk bronseplass. I 2012 tok han gull i Europafinalen og var dermed favoritt før Verdensfinalen i Lyon i 2013. Han nådde ikke opp på pallen, men tok like fullt en hederlig 5. plass og fikk prisen for Beste Fiskerett 2013. Johannessen har sitt daglige virke ved familiebedriften Bekkjarvik Gjestgiveri i Austevoll.. Her kan besøkende blant annet få smake Piggvar Austevoll, Verdensfinalens beste fiskerett i 2013, og andre spennende retter han selv og tvillingbroren Arnt Johannessen laget fra sitt kjøkken ved det ærverdige gjestgiveriet i havgapet.

 

 

 

Christopher W. Davidsen
Sølvgutten

CWDEtter over 4000 arbeidstimer på treningskjøkkenet på Kronen Gaard i Sandnes, tok Christopher W. Davidsen sølvet hjem etter Bocuse d’Or i Lyon 2017, noe han for øvrig også gjorde i Europamesterskapet i Budapest året før. Det er ikke bare pallplass i Bocuse d’Or CWD kan skilte med; i 2014 tok kom han på 1. plass i Global Chef, i 2011 ble han Årets Grønne Kokk, og i 2009 vant han NM i klippfisk. Til daglig jobber Davidsen som kjøkkensjef CAYA i Trondheim, og i 2017 blir han aktuel med sin første kokebok. Davidsen er glad i det som er «basic», og gjør underverker med de enkleste råvarer; for eksempel purreløken fra Jæren, som ble en snakkis i Lyon.