Veien til Bocuse d’Or i Lyon, verdensmesterskapet i kokkekunst, strekker seg over en tidsperiode på et og et halvt år. Før kandidatene får en billett til Bocuse d’Or, verdensmesterskapet i kokkekunst, har de først vært igjennom et nasjonalt uttak i sitt respektive land, og deretter hevdet seg blant de ti beste kandidatene i konkurransens Europamesterskap, hvor 20 deltagere konkurrerer. I den store verdensfinalen i Bocuse d’Or, møtes 24 av verdens beste kokker.

Årets Kokk – Det nasjonale uttaket
Årets Kokk er Norges viktigste matkonkurranse og arrangeres annet hvert år. Her konkurrerer landets dyktigste kokker om å bli Norges representant i Bocuse d’Or Europe og Bocuse d’Or.

Neste Årets kokk-konkurranse vil bli arrangert i 2023. 

Bocuse d’Or Europe – Europamesterskapet
Vinneren av «Årets Kokk» representerer Norge i Bocuse d’Or Europe, hvor 20 av Europas beste kokker samles. De 12 best plasserte kokkene blir direkte kvalifisert til verdensmesterskapet i kokkekunst, Bocuse d’Or, som finner sted i Lyon.

Neste Bocuse d’Or Europe vil bli arrangert i Trondheim 19. og 20. mars 2024

Bocuse d’Or Lyon – Verdensmesterskapet
I den store verdensfinalen konkurrerer 24 av verdens beste kokker over to dager. Kandidatene har vært gjennom et nasjonalt uttak, og har alle gått videre fra mesterskapene i sin verdensdel – Europa, Asia eller Latin-Amerika.

Vinneren av Bocuse d’Or får en Bocuse-statuett, en plass i det prestisjefylte Bocuse d’Or vinnerakademiet, samt en pengepremie.

Bocuse d’Or arrangeres i Lyon annet hvert år.

Slik foregår Bocuse d’Or-konkurransen
Verdensmesterskapet i kokkekunst er en studie i kreativitet, smak, detaljrikdom og design. Å hevde seg i eliten av verdens mest ambisiøse konkurrerende kokker er krevende.

Under konkurransen har hver kokk 5 timer og 35 minutter på å tilberede og presentere én kjøttrett og én fiskerett for et internasjonalt dommerpanel. Rettene skal tilberedes for 14 personer; 12 til antall personer i juryen og to til presentasjon og fotografering.

Hovedråvarene blir bestemt av Bocuse d´Or, men utover dette skal hver rett bestå av tre garnityrer og én saus som velges av den som konkurrerer. Fiskeretten skal presenteres på tallerken og kjøttretten på store, kunstferdige fat og siden legges opp på tallerken før servering til juryen.

Hvert konkurrerende land representeres i juryen av sin respektive president.

Foto: Fredrik Ringe