Norge har siden Arne Brimi konkurrerte i den første Bocuse d’Or i 1987 blitt en viktig nasjon i konkurransen. Eyvind Hellstrøm tok en 5. plass i 1989 og i 1991 brakte Lars Erik Undertun Norges første sølvmedalje hjem. Deretter har suksessene kommet på løpende bånd:

Bent Stiansen sikret Norges første gullmedalje i 1993, og Odd Ivar Solvold en bronsemedalje i 1997. I 1999 fikk vi nytt gull med Terje Ness, og det tredje gullet tok Charles Tjessem i 2003. Tom Victor Gausdal sikret oss nok en sølvmedalje i 2005, kun slått av Frankrike med et poeng.

Sven Erik Renaa tok tittelen “Beste Fiskerett” i 2007, og Geir Skeie gjorde en unik prestasjon med norsk gull i både Bocuse d’Or Europe 2008 og i Bocuse d’Or i Lyon i 2009. Gunnar Hvarnes forsvarte Norges ære med bronse i Bocuse d’Or i 2011. Ørjan Johannessen tok gull i Bocuse d’Or Europe i 2012, og fikk “Beste Fiskerett” i Bocuse d’Or i Lyon i 2013. I 2015 tok han gull i Bocuse d’Or i Lyon.

Christopher W. Davidsen tok seieren i Årets Kokk 2015, og ble dermed Norges finalist i Bocuse d’Or Europe, som ble holdt i Budapest i mai 2016. Her tok han sølvmedalje, og ble dermed kvalifisert til verdensmesterskapet, som ble holdt i Lyon i januar 2017. Her tok Christopher W. Davidsen sølv.

Christian André Pettersen vant Årets Kokk 2017, og deltok i Bocuse d’Or Europe i Torino året etter. Her tok han og teamet, bestående av coach Gunnar Hvarnes og commis Håvard André Josdal Østebø, gull. I verdensmesterskapet i Lyon i 2019, tok teamet bronse. Sverige vant sølv og Danmark gull i samme konkurranse. I Europamesterskapet i Tallinn 2020, tok Pettersen gullet hjem.

Filip August Bendi deltok i Årets kokk i 2017, 2019 og 2021. I 2021 vant han og teamet gull i det nasjonale uttaket, og ble Norges kandidat til Bocuse d´Or. Bendi og teamet sikret seg en bronsemedalje i Europamesterskapet i Budapest i 2022, og i 2023 tok Norge sølv i Verdensfinalen, Bocuse d´Or i Lyon.

Med dette har Norges 15 Bocuse-kokker til nå vunnet fem gull, fire sølv og fire bronser i de 17 (av totalt 19) verdensfinalene Norge har deltatt i siden 1987. Norge er dermed den nasjonen med flest medaljer i konkurransen, etterfulgt av Frankrike som har totalt 11 medaljer. Frankrike har åtte, mot Norges fem gull.

Norsk gull, verdensmesterskap:

  • Bent Stiansen (1993)
  • Terje Ness (1999)
  • Charles Tjessem (2003)
  • Geir Skeie (2009)
  • Ørjan Johannessen (2015)

Europamesterskap
Norge har til sammen vunnet fire gull-, to- sølv og tre bronsemedaljer i de totalt ni Europamesterskapene som har blitt arrangert.

Foto:
1 – Bocuse d’Or Lyon 2017, Christopher W. Davidsen tar sølv. Foto: Fredrik Ringe
2 – Bocuse d’Or Lyon 2005, Tom Victor Gausdal tar sølv. Foto: GL Events
3 – Bocuse d’Or Lyon 1999, Terje Ness tar gull. Foto: GL Events
4 – Bocuse d’Or Lyon 1993, Bent Stiansen tar Norges første gull. Foto: GL Events

Denne artikkelen er oppdatert 23. mars 2023