Til nå har 15 norske mesterkokker konkurrert i verdensfinalen i Lyon. Norges Bocuse-kokker er:

Arne Brimi
Kongen av Brimiland
Arne Brimi tok seg til semifinalen i det aller første Bocuse d’Or i Lyon i 1987. Brimi er i dag en av Norges mest kjente kokker og en produktiv kokebokforfatter. På 1990-tallet var han kjent som “Gutta på tur-kokken” fra TV2, som snakket varmt på dialekt for «meir sjalottlauk» i det norske kjøkken. I dag er han mest kjent som Kongen av Brimiland, hvor han har skapt sitt eget rike rundt den populære restauranten Vianvang i Vågå, med friluftsliv og utendørs matkultur i fokus. I 2005 ble Brimi utnevnt til Ridder av St. Olav for sin innsats for norsk matkultur.

 

 

 

Eyvind Hellstrøm

Først i Norden med 2 stjerner
Eyvind Hellstrøm tok 5. plass i Bocuse d’Or i 1989 og vært en flittig dommer i Bocuse d’Or siden 1993. Han har tidligere vært president for Bocuse d’Or Norge og var president for det første Bocuse d’Or Europe i Stavanger i 2008. Hellstrøm var innehaver av Bagatelle i 27 år, den første restauranten i Norden som oppnådde 2 stjerner i Guide Michelin. Hellstrøm er i dag også kjent via TV-ruta med livsstilsreality som spesialfelt og har vunnet Gullruten som Norges mest populære programleder to ganger. I 2007 fikk han Frankrikes høyeste utmerkelse, Æreslegionen, “L`ordre National de la Légion d`Honneur” og han ble utnevnt til Ridder av 1. klasse av Den Kongelige Norske St. Olavs orden samme år. Han har skrevet en rekke kokebøker og har de senere årene også introdusert en rekke kvalitetsprodukter på det norske markedet.

 

 

Lars Erik Underthun

Prisbelønt Feinschmecker
Oslogutten Lars Erik Underthun har vært en av Norges ledende kokker i flere tiår, og nyter i dag stor respekt i næringen. Allerede i 1988 ble han kåret av sine kolleger til Årets Kjøkkensjef. Forut for kåringen var han åtte år hos Hroar Dege på 3 Kokker i Oslo. Lars Erik var medlem på det Norske Kokkelandslaget i perioden 1987-1992, og vant med sitt lag en OL-bronse i 1988 og et OL-sølv i 1992. Et av flere høydepunkt i hans karriere er selvsagt Bocuse d’Or-sølvet i Lyon i 1991, med Trond Moi som commis. Dette var Norges første medalje i Bocuse d’Or. Han har siden 1991 drevet Restaurant Feinschmecker , og er fortsatt en drivkraft på kjøkkenet der. Feinschmecker hadde en Michelin-stjerne i hele 19 år, og står fremdeles anbefalt av denne røde boken. Underthun var styreleder for Bocuse d’Or Akademiet i perioden 2015-2017, og med det internasjonal dommer i Bocuse d’Or og president for det norske teamet, da Christopher W. Davidsen vant sølv i Europafinalen i Budapest 2016 og Verdensfinalen i Lyon 2017. Høsten 2018 gir han ut boken Feinschmecker – et klassisk kjøkken, en utforsking av en fagtradisjon og en matfilosofi, og et møte med en av landets beste restauranter. Underthun er også en habil golfer. Han spilte på junior- og senior golflandslaget tidlig på 80 tallet, og deltok på herrelandslaget i 1985.

 

Terje Ness

Gullrestaurantøren

Terje Ness jobbet som kjøkkensjef på legendariske Bagatelle i Oslo da han hentet hjem Norges andre gull i Bocuse d’Or i 1999. I år 2000 entret han kjøkkenet og ble medeier av restauranten Oro, som betyr gull, og som fikk en stjerne i Guide Michelin i 2001. Ness forlot Oro i 2004, startet så Haga Restaurant som eneeier i 2005. Restauranten fikk en stjerne i Guide Michelin i 2007. Siden kjøpte han tilbake Oro Restaurant og Oro Bar & Grill, som eneeier. Oro fikk Bib Gourmand i Guide Michelin i 2010.La ned Oro 2016. Driver nå med private middager/selskaper.

 

 

 

 

Charles Tjessem

Charles de Gull

Charles Tjessem vant Norges 3. gull i Bocuse d’Or i Lyon i 2003, med et knepent poeng mer enn den franske kokken Putelat som tok sølv. Den gang var han kaptein på det norske kokkelandslaget og jobbet som konsernkokk for Statoil, og gullet preget hans virksomhet her. I 2005 etablerte Tjessem Spiseriet Charles & De i Sandnes, et generøst mathus med eget bakeri og konditori, selskapslokaler og konferanserom. Han valgte deretter å selge seg delvis ut av Charles & De, for så å etablere Mondo i Sandnes og for å etablere Charles & De videre. I dag har han solgt seg ut av begge.

Tjessem har gitt ut flere kokebøker, og i dag jobber han som selvstendig næringsdrivende overfor forskjellige bedrifter, blant annet har han en undervisningsrolle ved Norsk Hotellhøgskole, Universitetet i Stavanger. Charles driver også Villa Skeiane samme med sin kone.

 

 

 

Tom Victor Gausdal

Verdens nest beste kokk

Tom Victor Gausdal fra Nøtterøy tok en knallsterk sølvplass i Bocuse d’Or i 2005, et poeng bak Frankrikes Serge Vieira. Tom Victor har deltatt på Kokkelandslaget i 12 år, og har konkurrert i mange land, og var med da laget vant VM-gull i 2006. Han er medeier, leder og aktiv som kokk i restaurantgruppen Lava Oslo, som eier og driver restauranter som Strand, Smalhans, Hitchhiker, Sentralen, Katla og The Golden Chimp, samt vinbaren Brutus, cateringfirmaet Flavours og bakeriet Handwerk. Siden sølvseieren i Bocuse d’Or, har han vært fast matspaltist i Dagsavisen, gitt ut syv kokebøker, deriblant Kokkelære. Vi kjenner han også fra TV-skjermen, hvor han har figurert som både programleder og deltager i blant annet Top Chef, Masterchef, Kokkenes kamp og Til bords med fienden.

 

 


Sven Erik Renaa

RE-NAA
Sven Erik Renaa er mesterkokken som maktet det vi lenge har snakket om i Norge, nemlig å oppnå en Michelin-stjerne utenfor hovedstaden. Historisk har det å oppnå oppmerksomhet fra Michelin-guide i Norden være vanskelig nok for hovedstedene, og det krever et svært høyt nivå for å vende øyne og ører i nordisk retning. I 2016 brøt Sven Erik til slutt gjennom lydmuren med Restaurant RE-NAA, som mottok stjerne i Guide Michelin. Det måtte kanskje nesten bli «fagnerden» Renaa, og hans personlige RE-NAA som klarte det, for utmerkelsen krevde kokkefaglig kunnskap og innsikt på svært høyt nivå. I 2020 sikret RE-NAA seg to stjerner i den prestisjetunge guiden, og er med det landets eneste restaurant med to stjerner. Sven Erik gikk til topps i Årets kokk i 2000 og 2006, og tok prisen for Beste Fisk i Bocuse d’Or 2007. Han har ledet Det Norske Kokkelandslaget til gull i Kokke-OL i 2008, og ble deretter kåret til Årets Kjøkkensjef og fikk André Enghs gullnål, som er Norges Kokkemesteres Landsforenings høyeste utmerkelse. Sven Erik sitter i styret til World Chef’s Culinary Committee og i organisasjonskomitéen til Bocuse d’Or Europa finalen i Trondheim 2024.

I dag driver han og Torill Matbaren Bistro By RENAA, RE-NAA** og Sirkus Renaa med et fantastiske team.


Bent Stiansen
Statholder Stiansen

Bent Stiansen ble kokkestjerne over natten, da han i 1993 tok Norges og Skandinavias aller første gullmedalje i Bocuse d’Or. Året etter etablerte han restauranten Statholdergaarden i Oslo, hvor det siden den gang har blitt utdannet mer enn 200 kokker og servitører. Restauranten fikk en stjerne i Guide Michelin i 1998. Stiansen har gitt ut en rekke kokebøker og blir omtalt som Norges beste formidler av matbordets gleder. Stiansen er en matinspirator for det norske folk, og vi har tidligere sett han sammen med Ingrid Espelid Hovig i Fjernsynskjøkkenet på NRK, samt i Fingrene fra fatet og Top Chef, hvor han var programleder. Stiansen er styreleder i Bocuse d`Or Norge Akademiet i perioden 2017-2019, og med det dommer i internasjonale jury og President for det norske teamet til Bocuse d’Or Lyon 2019 med Årets kokk 2017 som kandidat.

 

 

Odd Ivar Solvold

Talentutvikleren
Odd Ivar Solvold vant Bocuse d’Or Bronze i Bocuse d’Or i Lyon i 1997, og har i ettertid coachet Charles Tjessem til VM gull i 2003, Geir Skeie til EM gull i Stavanger 2008 , VM gull i Lyon 2009, og sist Ørjan Johannessen til EM-gull i 2012 og VM gull i 2015. Han har siden 1996 drevet flere restauranter i Sandefjord, blant annet Mathuset Solvold og spisestedet SMAK. Solvold har arbeidet på mange felt innenfor den kulinariske verden, blant annet med konseptutvikling, økonomistyring, kvalitetsforankring, foredrag, gjestespill og med sensorisk smaksutvikling for matindustrien. I tillegg har Solvold utgitt en rekke kokebøker, deriblant Smak fra Solvold, Rett fra Solvold, Ung SMAK og Norsk Fisk av Solvold.

 

 

 

 

 

 

Geir Skeie

Dobbelt gull til Skeie

Skeie ble først Europamester i Bocuse d’Or Europe i 2008, og deretter Verdensmester Bocuse d’Or 2009. Dobbelt gull er sjeldent, og sier noe om Geirs vinnerskalle og faglige evner. Seieren åpnet verden for Geir. En periode var han i Singapore for å starte fiskeforedling og en delikatessebutikk med Snorre Food, og for å promotere norsk sjømat i Asia. Han var også del av Dagens Næringslivs matavdeling. Mens nye prosjekter og engasjementer ble løs, åpnet han og Katrine Borg Skeie egen fiskerestaurant i Sandefjord, Brygga 11, Geir Skeie. Med utgangspunkt i denne, har de drevet sushirestaurant i barndomsbyen Leirvik, på Stord og i Hemsedal. Skeie er også på eier- og ledelsessiden av Huset i Sandefjord, mer restaurant, bar og nattklubb. Huset ligger i lokalene der restaurant Solvold lå tidligere. Han har også et eget importselskap for vin og brennevin, Brand Wine Estate og Vinhav Geir Skeie. Han har deltatt i flere matprogrammer, inkludert Kokkenes Kampen på TV2, som han vant, delt oppskrifter gjennom media, gitt ut flere matbøker, de nyeste er Sausboka og Grøntboka i 2017. Internasjonalt har Skeie vært rådgiver for Bocuse d’Or satsning i flere land i Asia og Europa, og er etterspurt med nettverk over hele verden.

Geir Skeie er grunder av ventilasjonsfiltertjenesten Luftig, som har som mål å gi folk bedre luft.


Gunnar Hvarnes

Gull-coachen
Gunnar Hvarnes tok bronse i Verdensfinalen i 2011, etter å ha knallet til med sølv i Europafinalen året før og Årets kokk i 2009. Hvarnes har virket som faglig leder for Akademiet av de norske Bocusekokkene siden 2015, og stått ansvarlig for det faglige innho