Gjev pris til Norge i verdens mest prestisjefylte kokkekonkurranse
Norges kandidat i Bocuse d’Or, Håvard Werkland fra Kyrksæterøra, tok en solid 4. plass og vant for beste tallerkenrett i Lyon i kveld. Frankrike, Danmark og Sverige tok henholdsvis gull, sølv og bronse.
Bocuse d’Or i Lyon er verdens mest prestisjefylte konkurranse i kokkekunst. Mandag kveld 27. januar tok Håvard Werkland og det norske teamet en gjev 4. plass i verdensfinalen i Lyon. Kun 2,5 poeng skilte Norge fra Sverige og en pallplassering. Det norske teamet sikret prisen for beste tallerkenrett i konkurransen, basert på råvarene ørnefisk og hummer.
Team Norway består av kandidat Håvard Werkland, commis Grunde Gillund og coach Christopher W. Davidsen. Geir Skeie er teamets president.
Følgende priser ble delt ut under Bocuse d’Or i kveld:
Gull: Frankrike
Sølv: Danmark
Bronse: Sverige
Beste tallerkenrett: Norge
Beste fatrett: Ungarn
Beste commis: Camille Pigot, Frankrike
Social Commitment Award: New Zealand og Chile
OM TEAM NORWAY
Kandidat Håvard Werkland
Werkland har allerede etablert seg som en av landets mest lovende kokker. Werkland har vært en viktig del av det norske Bocuse-miljøet i flere år, også som commis for Christopher W. Davidsen, da han sikret sølv i Bocuse d’Or Europe og Bocuse d’Or i 2016 og 2017. Etter suksessen jobbet de sammen på den Michelin-stjerne-belønte restauranten Speilsalen på Britannia Hotel i Trondheim. På Britannia var Håvard en av de første ansettelsene i forbindelse med den omfattende restaureringen. Under ett år senere hadde Speilsalen fått Michelin-stjerne.
Christopher W. Davidsen fra Stavanger er en av Norges mest meritterte kokker. Han er kjent for sin sølvmedalje i Bocuse d’Or i 2017. Davidsen har en lang og suksessfull karriere som kokk og leder, blant annet som sjef for Speilsalen på Britannia Hotel. Han er i dag deleier i Mati-Gruppen i Trondheim, som nylig åpnet den store gourmet-bistroen Tollbua. Hans tidligere erfaring som konkurransekokk og mentor har gjort ham til en ettertraktet coach. Han har hjulpet flere norske kandidater i Bocuse d’Or, inkludert Filip August Bendi, som tok sølv i Lyon i 2023.
Commis Grunde Gillund Gillund er en ung og lovende kokk fra Bindal, som i en alder av 20 år allerede har markert seg på konkurransearenaen. Han er kokkelærling ved Britannia og Speilsalen, og har tidligere vunnet Norgescup for lærlinger i 2022 sammen med Espen Laumann, med Håvard Werkland som coach. Gillund bidro til bronsemedalje for Werkland i Bocuse d’Or Europe som commis.
Foto av Tom Haga: Team Norway, fra venstre: Christopher W. Davidsen (coach), Grunde Gillund (commis), Håvard Werkland (kandidat) og Geir Skeie (president/jury).