Fire kandidater skal kjempe om tittelen Årets kokk 2025 og om å få representere Norge i Bocuse d’Or. Her skal vi bli kjent med en av dem – Aleksander Løkkeberg Vartdal.

Motivasjon

Jeg ble kokk fordi jeg elsker å utøve meg kreativt gjennom mat og formidle matglede og gode opplevelser. Det å kunne skape minner og glede rundt et bord med god mat og fantastiske opplevelser i fokus, er det kokkeyrket handler om for meg.

Takket være fantastiske lærere på skolen ble jeg inspirert og ledet inn i kokkeyrkets mange spennende veier.

Målet mitt er å inspirere flere unge inn i vårt mangfoldige og spennende yrke, men også være en formidler av matglede og matkunnskap ut mot befolkningen. Jeg ønsker å dele mer av min kunnskap rundt mat, bærekraft og matglede med alle.

Jeg synes det viktigste for å utvikle yrket og faget er å inspirere og vise alle fremtidige unge kokker de uendelige mulighetene kokkeyrket kan gi, men også å være veiledere og formidlere ovenfor befolkningen. Bærekraft og matglede bør bli en mye større del av et hvert hjem.

Det handler om kreativitet og innovasjon. Vi må fortsette å tenke nytt, finne bærekraftige og spennende måter vi kan ta faget vårt videre på. For at faget skal utvikles videre trenger vi nettopp nye, kreative ideer og det trenger vi unge mennesker for å kunne oppnå.

Mitt bidrag til denne utviklingen skal være å fortsette å jobbe knallhardt for å inspirere og spre matglede til unge og håpefulle. Jeg skal ta de med på min reise og dele mine erfaringer. I tillegg skal jeg fortsette å jobbe målrettet med kreative ideer som kan bidra til økt rekruttering, samt formidle min kunnskap for å øke matgleden og bærekraftige måltider i norske hjem.

Rekruttering er en ytterst nødvendig satsning som kommer til å løfte bransjen vår til nye høyder.

Jeg blir Norges neste kandidat til Bocuse d’Or fordi jeg er ambisiøs, åpen og lidenskapelig opptatt av faget. Min interesse for å konkurrere vokste frem allerede på skolen. På veien hit jeg er nå er mange delmål nådd, blant annet å konkurrere på Kokkelandslaget, representere Norge i Global Young Chef, en uforglemmelig seier i Årets Unge Kokk 2019 og et sterkt sølv i Årets Kokk 2023. Motivasjonen for å vinne har aldri vært større enn nå!

Det å være målrettet har ført meg hit jeg er i dag, nå vil jeg videre. Mitt personlige mål har lenge vært en seier i Årets Kokk og æren av å representere Norge i Bocuse d’Or. En mulighet til å bli neste vinner av Årets Kokk vil være en unik mulighet til å vise frem og dele min kunnskap og mitt engasjement, samt forhåpentligvis inspirere flere fremadstormende kokker til å ta steget videre og satse! Norsk gastronomi skal fortsette å vokse og inspirere mennesker fra hele verden.

Hovedmålet og den store drømmen har hele veien vært å representere Norge, og stå på pallen, i Bocuse d’Or i Lyon.

I 2032 er jeg en Bocuse d`Or Winner med en sterk stemme som kan inspirere og dele erfaringer med Norge og verden. En god representant for norsk gastronomi som har satt mine spor i Norges kulinariske verden. Jeg er en kokk med unik erfaring og kunnskap som fortsetter å kjempe for å skape de magiske opplevelsene, spre matglede og ikke minst jobbe iherdig for å videre bedre rekrutteringen til faget gjennom inspirasjon og kunnskapsdeling.

Stil og matfilosofi

Min matstil baserer seg på gode og rene smaker med inspirasjon fra det nordiske, franske og asiatiske kjøkkenet, i form av både teknikker og smaker. Sammen med spennende smakskombinasjoner, matglede og unike kreasjoner, er målet alltid å skape de magiske opplevelsene rundt bordet.

Min matfilosofi omhandler matglede, samarbeid og innovasjon. Det å kunne samarbeide som team og bransje for å sammen spre matglede gjennom kunnskapsdeling og innovasjon. Det er viktig for meg å vise hvor verdifull gleden rundt mat og opplevelser er, og hvorfor vi må fortsette å jobbe innovativt for å videreutvikle bærekraftige løsninger for bransjen.

Fun Facts

Min favorittråvare er løk. Løken er allsidig, spennende og ikke minst en av de viktigste byggeklossene i sausene jeg lager.

Mitt favorittredskap er min 15 centimeter lange grønnsakskniv. Det er den kniven jeg alltid må ha med meg i knivmappen som brukes til renskjæring, utbeining og presisjonskutting. I tillegg tar den lite plass.

Min favorittrestaurant i verden er Frantzén i Stockholm.

Min favorittrestaurant i Norge er Hot Shop i Oslo.

Jeg ville vært strandet på en øde øy med min samboer, Tim Ekblad og Eirik Tufte (to av mine beste venner og fantastisk kokker). En uslåelig kombo av gode samtaler, jakterfaring, god mat og god stemning.


Foto:
Odd Mehus