23. september samles et imponerende dommerpanel av noen av Norges fremste kokker til finalen i Årets Kokk 2025 – konkurransen som avgjør hvem som skal representere Norge i Bocuse d’Or 2026–27.

 For å kunne bedømme gastronomi på internasjonalt toppnivå, kreves det dommere med høy faglig kompetanse.

Ti norske Bocuse-kokker, som alle selv har konkurrert i verdensfinalen i Bocuse d’Or, skal sammen med Kari Innerå, Heidi Bjerkan og Mikael Svensson kåre Årets kokk 2025.

– Råvarene er utgangspunktet for alt i Årets kokk. Som dommer må man forstå hvilke muligheter de gir, hvordan de kan foredles, og når kandidaten virkelig lykkes med å hente ut hele potensialet i smak. Det krever både faglig tyngde, erfaring og en veltrent smakssans. Derfor er det så viktig at dommerpanelet består av kokker med bred og variert bakgrunn på høyt nivå, sier styreleder i Bocuse-akademiet, Ørjan Johannessen.

De norske Bocuse-kokkene er medlemmer av Bocuse-akademiet, foreningen for kokkene som har konkurrert som Norges kandidater i Bocuse d’Or siden 1987.

Følgende dommere deltar fra Akademiet i år: Ørjan Johannessen, Bent Stiansen, Terje Ness, Lars Erik Underthun, Tom Victor Gausdal, Sven Erik Renaa, Gunnar Hvarnes, Christopher W. Davidsen, Filip August Bendi og Håvard Werkland.

Her kan du lese biografiene om våre norske helter: Bocusekokkene

Gjestedommere med dyp og unik kompetanse

Kari Innerå ble olympisk mester med kokkelandslaget, har vært Nordisk mester og finalist i Årets kokk to ganger. Hun dro som 20-åring til London for å jobbe på restaurant Mirabelle, drevet av kokkelegenden Marco Pierre White. Ibestad-væringen har også jobbet for Eyvind Hellstrøm på Bagatelle. Siden 2008 har Kari gründet og drevet en serie med restauranter med suksess. I dag er hun eierkokk og daglig leder på Brasserie Rivoli i Oslo, og til høsten åpner hun nok en restaurant i Bjørvika, Italia-inspirerte Corso.

Mikael Svensson kommer opprinnelig fra Skåne i Sverige. Som tenåring var han mest opptatt av ishockey, men en deltidsjobb på et hotellkjøkken i Kristianstad vekket en ny interesse. Etter å ha lagt hockeyskøytene på hylla ble han kokk, og fikk jobb på Michelin-restauranten Le Canard i Oslo. Fra Oslo gikk veien videre til anerkjente restauranter som Martín Berasategui og Quique Dacosta i Spania. Med læring fra både luksus og mer uformelle steder, åpnet han sitt eget sted i 2013;  Restaurant Kontrast, hvor bærekraft og sesongbaserte råvarer ble fundamentet. Kontrast fikk en stjerne Michelin i 2016, og hele to i 2024, sammen med den grønne bærekrafts-stjernen. Matfilosofien er basert på sesongbaserte råvarer, fermentering, reduksjon av matsvinn og samarbeid med bønder, fiskere og produsenter som deler hans verdier. Sammen med Will Moffat har han også etablert b.culture, som produserer unike fermenterte produkter av lokale råvarer og biprodukter fra restauranter i Norge.

Heidi Bjerkan vokste opp i Trondheim og i bestefarens båt på Garten, tett på både jord og hav – bånd som fortsatt preger hennes matlaging.

Hun startet karrieren som 18-åring på Østbanekafeen, hvor hun raskt fant sin plass i det høye kjøkkentempoet. Rastløs av natur, visste hun tidlig at det var mat hun ville jobbe med.

Bjerkan er i dag en av landets mest respekterte kokker, kjent for sin kompromissløse visjon om fruktbar jord, råvarenes skjulte potensial og framtidens bonde. Bærekraft har alltid stått sentralt i hennes arbeid, og Credo drives med et tydelig mål om å styrke lokalt landbruk.

Hun har vært en pionér i å bygge langsiktige partnerskap med bønder, som Skjølberg Søndre og Fannremsgården – samarbeid som synliggjør håndverket bak råvarene på tallerkenen. For Bjerkan er det produsentene som er heltene, og måltidet en reise gjennom landskapene maten kommer fra.

Hun ble kåret til Årets Kjøkkensjef i 2015, fikk både Ingridprisen og Matprisen i 2017, og ble i 2019 hedret som Kokkenes Kokk. I 2024 var hun utnevnt til æresdommer i Bocuse d’Or Europe, som fant sted nettopp i Trondheim.