Årets Kokk nærmer seg, og du lurer kanskje på hva som skjer av aktiviteter i Stavanger Konserthus utover konkurransen? På 3. plan blir det spennende mesterklasser og BAMA Storkjøkken har invitert et knippe bønder som står klare for å dele kunnskap og smaksopplevelser med publikum!
Har du lyst til å lære noe nytt? Her finner du info om våre mesterklasser!
Gode råvarer er selve fundamentet for enhver kokk. BAMA Storkjøkken har samlet et knippe norske bønder som viser frem det store mangfoldet av frukt og grønnsaker vi dyrker i Norge. Fra frodige grønnsakshager til bugnende frukttrær – bøndene står klare til å dele både stolthet og smaksopplevelser med publikum. Her møter du spennende produsenter, blant annet Hanasand Gård og Gilhus Gård, som begge har råvarer i konkurransen.
Med lidenskap for tomater
Hanasand Gård er en av Norges største leverandører av tomater, og i årets konkurranse er gul og rød perletomat obligatoriske råvarer kandidatene skal bruke – gul i tallerkenretten og rød i fatoppgaven.
Gården på Rennesøy drives av bonde og gartner Stig Jakob og hans kone Monica. Stigs forfedre har eid området siden 1500-tallet, og siden tomatproduksjonen startet i 1936, har ting blitt både større og mindre – større i volum og sortiment, men tomatene har blitt mindre.
Stig Jakob og Monica har 21 ulike små sorter i omtrent 15 mål med drivhus, og driver biologisk produksjon, der de bruker nyttedyr istedet for sprøytemidler.
Utvider grønnsakssortimentet
Gilhus Gård er med på å utvide det norske sortimentet innen grønnsaker, og stilkblomkål fra nettopp denne gården er obligatorisk råvare i kandidatenes fatoppgave.
Gården i Lier drives av Ragne Helene Ravensborg og mannen Knut-Andreas Malmberg, og har vært i familiens eie i hele seks generasjoner – helt siden 1850. Gården ligger fint plassert ved Drammensfjorden, og med Lierelva rennende tvers gjennom dyrkningsområdet, skapes de optimale dyrkningsforhold.
Her var de tidlig ute med å dyrke brokkoli, kinakål og stilkselleri, som i tillegg til blomkål er hovedkulturene på gården i dag. De siste årene har de også dyrket brokkolini, farget blomkål og selvsagt stilkblomkål.
Med sine 90 mål dyrkbare mark er Gilhus en liten til middels gård, men med leid areal dyrkes det i dag grønnsaker på 500 mål.
Disse møter du i konserthusets 3. etasje:
Gilhus Gård
Hanasand Gard
Gyda Gård
Slinde
Reme
Holtskog
Sogn Frukt & Grønt
Innvik Fruktlager
Linnes Gård
Roy Hasle
* Med forbehold om endringer.
Foto: Stig Jakob, Hanasand Gård | Ragne Helene, Gilhus Gård.