For Aleksander Løkkeberg Vartdal (30) begynte reisen mot å finne seg selv som kokk med et øyeblikk han aldri glemmer: seieren i Årets unge kokk 2019. «En helt uvirkelig opplevelse», sier han i dag. Men det var mer enn bare en pokal. Det ble starten på et dypdykk ned i egen identitet: hvem han er som kokk, og hvilken mat han ønsker å lage.
Jakten på identiteten
Vartdal peker på at konkurranser er en viktig del av utviklingen – men ikke fordi de handler om å imponere dommere. For ham er det aller vanskeligste å våge å stole på seg selv. «Å finne sin identitet, og maten du virkelig tror på, er kanskje den største utfordringen av alle», sier han.
Det er en reise som har tatt tid, og som fortsatt pågår. Men underveis har han oppdaget en viktig lærdom: tillit til egne smaker. Han lager maten han selv liker å spise, og som han ønsker å dele med gjester, venner og familie.
Rundt middagsbordet
Det han brenner mest for er likevel ikke konkurransen i seg selv, men øyeblikkene rundt et bord. «Samlingene rundt middagsbordet er så utrolig viktige – for samholdet, for samtalene, for fellesskapet», sier Vartdal. Han drømmer om å inspirere både unge og eldre, profesjonelle og amatører, til å finne matgleden – enten på restaurant eller hjemme.
Når han en dag åpner restaurant, skal den speile hvem han er som kokk. Ikke striglet luksus, men noe han selv kaller kosegourmet: uformelt, varmt, med minnerike måltider og ekte matglede i sentrum.
Tre favoritter – og en guilty pleasure
Selv henter han inspirasjon fra spisesteder med sjel og tydelig karakter. Han trekker frem Prinsen, for enkel og perfekt tilberedt internasjonal mat med varm stemning. Le Benjamin, for klassisk fransk kombinert med moderne vri og solid vinliste. Og Szechuan Chengdu, hvor krydder og varme setter standarden for tradisjonell szechuan-mat.
Hjemme er han ikke redd for det enkle. Pasta med tomat, hvitløk og olivenolje er en gjenganger. Og når det skal være aller enklest, innrømmer han en guilty pleasure: wienerpølser.
Foto: Odd Mehus