De deler en dragning mot konkurranse, et blikk for detaljer og en urokkelig respekt for råvarene. Likevel bærer hver av kandidatene i Årets Kokk 2025 med seg sin egen historie, sine egne verdier – og sin egen drøm om hvordan mat skal oppleves og deles.

Bli bedre kjent med fire kokker som på ulike måter speiler hva norsk gastronomi er i ferd med å bli.

Av Arne Sørvig, daglig leder i Stiftelsen Norsk Gastronomi

Aleksander Løkkeberg Vartdal – fellesskapets kokk
For Aleksander startet reisen for alvor da han vant Årets unge kokk 2019. Siden har han brukt konkurranser som ramme for å finne og stole på sin egen identitet. Han brenner for fellesskapet rundt middagsbordet, og drømmer om å åpne et kosegourmet-sted: uformelt, varmt og minnerikt, med mat som samler mennesker like mye som den metter.

Favorittsteder: Prinsen, Le Benjamin og Szechuan Chengdu.

Guilty pleasure: Wienerpølser – eller en enkel pastarett.

Aron Espeland – analytikeren
Aron fikk sitt store øyeblikk da han tok VM-gull i Abu Dhabi i 2022. Men de erfaringene han setter høyest, kommer fra gangene han ikke nådde til topps. Han har lært å være hard og ærlig i evalueringen av seg selv – og å hente styrke ut av motgang. Drømmen er Bocuse d’Or, og han vil være en pådriver som viser at kokkeyrket rommer muligheter for et helt liv.

Favorittsteder: Barish og ZZ Pizza i Oslo og Ming House på Bryne.

Elsk/hat: Mais – en råvare han styrer unna etter dårlige opplevelser.

Hverdagsmat: En raus brødskive med syltet jalapeños.

Eli Anne Rosvold Sundset – forkjemperen
Eli Anne har gått gradene fra commis til seier i Årets unge kokk, og har to klare hjertesaker: at flere kvinner tør å satse i konkurransefaget, og at bønder, fiskere og sankere får den hyllesten de fortjener. Hun drømmer om å åpne en restaurant nær naturen – på en gård eller en seter – der maten lages tett på råvarenes opprinnelse.

Favorittsteder: To Rom og Kjøkken, Spontan Vinbar og Le Bistro i Trondheim – og Tollbua.

Elsk/hat: Skate – en fantastisk fisk med altfor kort holdbarhet.

Hverdagsmat: Eggerøre med brød eller knekkebrød.

Christian André Pettersen – kulturbyggeren
CAP har vunnet Årets Kokk flere ganger og representert Norge i Bocuse d’Or. Nå er han på vei til å åpne egen restaurant, Alter Ego i Sandnes – en arena der han forener det lekne og det profesjonelle. Han snakker om å bygge en bærekraftig garderobekultur, om å løfte spisekulturen og samtidig ivareta tradisjonene. For ham handler drømmen like mye om mennesker og miljø som om retter og smaker.

Favorittsteder: Ahaan, Arakataka og Brasserie France.

Elsk/hat: Rå paprika – men piquillos og bearbeidede varianter elsker han.

Hverdagsmat: Toast eller en enkel brødskive med godt pålegg.

Fire ulike stemmer, men med felles røtter
Resultatet er fire ulike stemmer, men med felles røtter: presisjon, teamarbeid, respekt for råvarer – og en urokkelig tro på at konkurranser kan flytte både mennesker og faget videre.

Foto: Odd Mehus