Til nå har 15 norske mesterkokker konkurrert i verdensfinalen i Lyon. Norges Bocuse-kokker er:
Arne Brimi
Kongen av Brimiland
Arne Brimi tok seg til semifinalen i det aller første Bocuse d’Or i Lyon i 1987. Brimi er i dag en av Norges mest kjente kokker og en produktiv kokebokforfatter. På 1990-tallet var han kjent som “Gutta på tur-kokken” fra TV2, som snakket varmt på dialekt for «meir sjalottlauk» i det norske kjøkken. I dag er han mest kjent som Kongen av Brimiland, hvor han har skapt sitt eget rike rundt den populære restauranten Vianvang i Vågå, med friluftsliv og utendørs matkultur i fokus. I 2005 ble Brimi utnevnt til Ridder av St. Olav for sin innsats for norsk matkultur, og i 2024 ble han tildelt NHO Reiselivs hederspris for innsatsen han har gjort for norsk matkultur.
Eyvind Hellstrøm
Først i Norden med 2 stjerner
Eyvind Hellstrøm tok 5. plass i Bocuse d’Or i 1989 og vært en flittig dommer i Bocuse d’Or siden 1993. Han har tidligere vært president for Bocuse d’Or Norge og var president for det første Bocuse d’Or Europe i Stavanger i 2008. Hellstrøm var innehaver av Bagatelle i 27 år, den første restauranten i Norden som oppnådde 2 stjerner i Guide Michelin. Hellstrøm er i dag også kjent via TV-ruta med livsstilsreality som spesialfelt og har vunnet Gullruten som Norges mest populære programleder to ganger. I 2007 fikk han Frankrikes høyeste utmerkelse, Æreslegionen, “L`ordre National de la Légion d`Honneur” og han ble utnevnt til Ridder av 1. klasse av Den Kongelige Norske St. Olavs orden samme år. Han har skrevet en rekke kokebøker og har de senere årene også introdusert en rekke kvalitetsprodukter på det norske markedet.
Lars Erik Underthun
Prisbelønt Feinschmecker
Oslogutten Lars Erik Underthun har vært en av Norges ledende kokker i flere tiår, og nyter i dag stor respekt i næringen. Allerede i 1988 ble han kåret av sine kolleger til Årets Kjøkkensjef. Forut for kåringen var han åtte år hos Hroar Dege på 3 Kokker i Oslo. Lars Erik var medlem på det Norske Kokkelandslaget i perioden 1987-1992, og vant med sitt lag en OL-bronse i 1988 og et OL-sølv i 1992. Et av flere høydepunkt i hans karriere er selvsagt Bocuse d’Or-sølvet i Lyon i 1991, med Trond Moi som commis. Dette var Norges første medalje i Bocuse d’Or. Han har siden 1991 drevet Restaurant Feinschmecker , og er fortsatt en drivkraft på kjøkkenet der. Feinschmecker hadde en Michelin-stjerne i hele 19 år, og står fremdeles anbefalt av denne røde boken. Underthun var styreleder for Bocuse d’Or Akademiet i perioden 2015-2017, og med det internasjonal dommer i Bocuse d’Or og president for det norske teamet, da Christopher W. Davidsen vant sølv i Europafinalen i Budapest 2016 og Verdensfinalen i Lyon 2017. Høsten 2018 gir han ut boken Feinschmecker – et klassisk kjøkken, en utforsking av en fagtradisjon og en matfilosofi, og et møte med en av landets beste restauranter. Underthun er også en habil golfer. Han spilte på junior- og senior golflandslaget tidlig på 80 tallet, og deltok på herrelandslaget i 1985.
Terje Ness
Gullrestaurantøren
Charles Tjessem
Charles de Gull
Charles Tjessem vant Norges 3. gull i Bocuse d’Or i Lyon i 2003, med et knepent poeng mer enn den franske kokken Putelat som tok sølv. Den gang var han kaptein på det norske kokkelandslaget og jobbet som konsernkokk for Statoil, og gullet preget hans virksomhet her. I 2005 etablerte Tjessem Spiseriet Charles & De i Sandnes, et generøst mathus med eget bakeri og konditori, selskapslokaler og konferanserom. Han valgte deretter å selge seg delvis ut av Charles & De, for så å etablere Mondo i Sandnes og for å etablere Charles & De videre. I dag har han solgt seg ut av begge.
Tjessem har gitt ut flere kokebøker, og i dag jobber han som selvstendig næringsdrivende overfor forskjellige bedrifter, blant annet har han en undervisningsrolle ved Norsk Hotellhøgskole, Universitetet i Stavanger. Charles driver også Villa Skeiane samme med sin kone.
Tom Victor Gausdal
Verdens nest beste kokk
Sven Erik Renaa
RE-NAA
Sven Erik Renaa er mesterkokken som maktet det vi lenge har snakket om i Norge, nemlig å oppnå en Michelin-stjerne utenfor hovedstaden. Historisk har det å oppnå oppmerksomhet fra Michelin-guide i Norden være vanskelig nok for hovedstedene, og det krever et svært høyt nivå for å vende øyne og ører i nordisk retning. I 2016 brøt Sven Erik til slutt gjennom lydmuren med Restaurant RE-NAA, som mottok stjerne i Guide Michelin. Det måtte kanskje nesten bli «fagnerden» Renaa, og hans personlige RE-NAA som klarte det, for utmerkelsen krevde kokkefaglig kunnskap og innsikt på svært høyt nivå. I 2020 sikret RE-NAA seg to stjerner i den prestisjetunge guiden, og i 2024 oppnådde Sven Erik enda en bragd, da restauranten mottok utrolige tre stjerner.
Sven Erik gikk til topps i Årets kokk i 2000 og 2006, og tok prisen for Beste Fisk i Bocuse d’Or 2007. Han har ledet Det Norske Kokkelandslaget til gull i Kokke-OL i 2008, og ble deretter kåret til Årets Kjøkkensjef og fikk André Enghs gullnål, som er Norges Kokkemesteres Landsforenings høyeste utmerkelse. Sven Erik satt i styret til World Chef’s Culinary Committee og i organisasjonskomitéen til Bocuse d’Or Europe-finalen i Trondheim 2024.
I dag driver han og Torill Matbaren Bistro By RENAA, RE-NAA*** og Sirkus Renaa med et fantastiske team.
Bent Stiansen
Statholder Stiansen
Bent Stiansen ble kokkestjerne over natten, da han i 1993 tok Norges og Skandinavias aller første gullmedalje i Bocuse d’Or. Året etter etablerte han restauranten Statholdergaarden i Oslo, hvor det siden den gang har blitt utdannet mer enn 200 kokker og servitører. Restauranten fikk en stjerne i Guide Michelin i 1998. Stiansen har gitt ut en rekke kokebøker og blir omtalt som Norges beste formidler av matbordets gleder. Stiansen er en matinspirator for det norske folk, og vi har tidligere sett han sammen med Ingrid Espelid Hovig i Fjernsynskjøkkenet på NRK, samt i Fingrene fra fatet og Top Chef, hvor han var programleder. Stiansen var styreleder i Bocuse d`Or Norge-Akademiet i perioden 2017-2019, og var med det dommer i den internasjonale jury og President for det norske teamet til Bocuse d’Or Lyon 2019.
I 2021 ble Bent Stiansen hedret som Chevalier (Ridder) av den franske L’ordre National du Merite, gitt av Frankrikes president, Emmanuel Macron.
Våren 2024 ble Stiansen hedret med Bocuse d’Or Norges ærespris, Gullgaffelen, for et sterkt livslangt engasjement for norsk gastronomikultur. Kort tid etter ble han utnevnt til Oslo Håndverk & Industriforenings (OHIF) Æreshåndverker, blant annet for sitt usedvanlig gode håndlag med mat og mennesker.
Odd Ivar Solvold
Talentutvikleren
Odd Ivar Solvold vant Bocuse d’Or Bronze i Bocuse d’Or i Lyon i 1997, og har i ettertid coachet Charles Tjessem til VM gull i 2003, Geir Skeie til EM gull i Stavanger 2008 , VM gull i Lyon 2009, og sist Ørjan Johannessen til EM-gull i 2012 og VM gull i 2015. Han har siden 1996 drevet flere restauranter i Sandefjord, blant annet Mathuset Solvold og spisestedet SMAK. Solvold har arbeidet på mange felt innenfor den kulinariske verden, blant annet med konseptutvikling, økonomistyring, kvalitetsforankring, foredrag, gjestespill og med sensorisk smaksutvikling for matindustrien. I tillegg har Solvold utgitt en rekke kokebøker, deriblant Smak fra Solvold, Rett fra Solvold, Ung SMAK og Norsk Fisk av Solvold.
Geir Skeie
Geir Skeie ble først Europamester i Bocuse d’Or Europe i 2008, og deretter Verdensmester Bocuse d’Or 2009. Dobbelt gull er sjeldent, og sier noe om Geirs vinnerskalle og faglige evner. Seieren åpnet verden for Geir. En periode var han i Singapore for å starte fiskeforedling og en delikatessebutikk med Snorre Food, og for å promotere norsk sjømat i Asia. Han var også del av Dagens Næringslivs matavdeling. Mens nye prosjekter og engasjementer ble løs, åpnet han og Katrine Borg Skeie egen fiskerestaurant i Sandefjord, Brygga 11, Geir Skeie. Med utgangspunkt i denne, har de drevet sushirestaurant i barndomsbyen Leirvik, på Stord og i Hemsedal. Skeie er også på eier- og ledelsessiden av Huset i Sandefjord, mer restaurant, bar og nattklubb. Huset ligger i lokalene der restaurant Solvold lå tidligere. Han har også et eget importselskap for vin og brennevin, Brand Wine Estate og Vinhav Geir Skeie. Han har deltatt i flere matprogrammer, inkludert Kokkenes Kampen på TV2, som han vant, delt oppskrifter gjennom media, gitt ut flere matbøker, de nyeste er Sausboka og Grøntboka i 2017. Skeie er grunder av ventilasjonsfiltertjenesten Luftig, som har som mål å gi folk bedre luft.
Skeie har vært rådgiver for Bocuse d’Or-satsning i flere land i Asia og Europa, og er etterspurt med nettverk over hele verden. I dag er han styreleder i det norske Bocuse-akademiet, og under Europamesterskapet i Trondheim i 2024, var han President of the Bocuse d’Or Europe 2024.
Gunnar Hvarnes
Gull-coachen
Gunnar Hvarnes tok bronse i Verdensfinalen i 2011, etter å ha knallet til med sølv i Europafinalen året før og Årets kokk i 2009. Hvarnes har virket som faglig leder for Akademiet av de norske Bocusekokkene siden 2015, og stått ansvarlig for det faglige innholdet av både Veien til Årets kokk og konkurransen Årets kokk i 2015, 2017 og 2019. I 2015 aksepterte han rollen som coach for Christopher W. Davidsen, en hardtarbeidende duo som tok et knallsterk sølv, både i Europafinalen 2016 og Verdensfinalen 2017. I 2018 var han Christian Andre Pettersens coach under Europafinalen i Torino, hvor de hentet hjem gullet, og i 2019 i Verdensfinalen i Lyon, hvor det ble bronse. Hvarnes var også coach for Pettersen, da det ble gull i Europafinalen i Tallinn i oktober 2020.
Hvarnes er en av Akademiets virkelige fagnerder, noe som kan forklare hans varierte bakgrunn som kokk og kjøkkensjef ved flere ledende restauranter i Skandinavia, deriblant Hansken, Annen Etage på Hotel Continental, Mathias Dahlgren og Bon Lloc i Stockholm og Spiseriet på Konserthuset i Stavanger. Han var også i flere år kulinarisk konsulent ved Gastronomisk Institutt i Stavanger, og fra 2004 til 2008 var han kaptein på Kokkelandslaget som vant OL-gull i 2008. Tidligere i 2020 greide Norge igjen å få sine kokker på toppen av pallen, da med hjelp av Hvarnes som coach og leder for laget.
I dag er Hvarnes selvstendig næringsdrivende, og bidrar med tjenester på flere områder fra restaurantetableringer og troubleshooting i restaurantkjøkken, til produktutvikling og promosjonsoppdrag hjemme og ute i verden. Blant annet skal Hvarnes ha ansvar for matopplevelsene på Havila Kystruten, som fra 2021 skal drifte fire av Hurtigruten-skipene.
Ørjan Johannessen
Gjestgivern i Bekkjarvik
Ørjan Johannessen sikret Norge gullet i selve Bocuse d’Or Verdensfinale i Lyon 2015, etter først å ha kvalifisert seg i Europafinalen 2014 i Stockholm med en sterk bronseplass. I 2012 tok han gull i Europafinalen og var dermed favoritt før Verdensfinalen i Lyon i 2013. Han nådde ikke opp på pallen, men tok like fullt en hederlig 5. plass og fikk prisen for Beste Fiskerett 2013. Johannessen har sitt daglige virke ved familiebedriften Bekkjarvik Gjestgiveri i Austevoll. Her kan besøkende blant annet få smake Piggvar Austevoll, Verdensfinalens beste fiskerett i 2013, og andre spennende retter han selv og tvillingbroren Arnt Johannessen laget fra sitt kjøkken ved det ærverdige gjestgiveriet i havgapet. Høsten 2023 åpnet Johannessen gorumetrestauranten Mirabelle i det nye hotellet Beckerwyc House i Austevoll.
Christopher W. Davidsen
Sølvgutten
Etter stor, målrettet innsats over mange år, tok Christopher W. Davidsen sølvet hjem etter Verdensfinalen i Bocuse d’Or i Lyon 2017, slik han også gjorde i Europamesterskapet i Budapest året før. Før sølvet i Lyon kunne han allerede skilte med en verdensmestertittel, nemlig i Global Chef 2014, samt flere titler i nasjonale kokkemesterskap. Davidsen har jobbet som kjøkkensjef på den prestisjefylte restauranten Speilsalen ved det ærverdige hotellet Britannia i Trondheim. Under ett år etter åpningen, mottok restauranten stjerne i Guide Michelin. Davidsen har nå valgt å ga egne veier, og i 2023 startet han og Karl Johan Kopreitan selskapet Matigruppen AS, som blant annet står bak Tollbua, en nordisk gourmet-bistro, som åpnet på Brattørkaia i Trondheim vinteren 2024.
Christopher er glad i mat som kan kalles BASIC, eller ærlig, og gjør underverker med de enkleste råvarer. For eksempel ble purreløken fra Jæren som han serverte i Veganretten i Lyon en snakkis blant kokkene i Lyon, som også bidro til at kokkeverden internasjonalt fattet større interesse for saktevoksende grønnsaker fra kjølige Norge. I 2017 ga Davidsen ut sin første kokebok, «Mat Hjemmefra,» en reise i hans oppveksts matminner, med en personlig beretning om den lange veien fra fosterhjem til Lyon.
Christian André Pettersen
Verdenskokken
Christian André Pettersen gjorde seg bemerket da han vant Årets Kokk 2017, og slik kvalifiserte seg til Europafinalen Bocuse d’Or Europe i Torino, juni 2018. Her tok han gull, og kvalifiserte seg dermed til Verdensfinalen, hvor han og teamet, bestående av coach Gunnar Hvarnes og commis Håvard André Josdal Øverbø, vant bronse. Sverige vant sølv og Danmark gull i samme konkurranse. I 2019 deltok Christian André i Årets kokk-konkurransen igjen, hvor han kom på første plass. Med dette ble han Norge representant i Bocuse d´Or Europe, som ble arrangert i Tallinn i oktober 2020. Her tok han, sammen med commis Even S. Sørum og coach Gunnar Hvarnes, gullet hjem. I den store verdensfinalen i Lyon 2021, ble det bronse på Christian André Pettersen, commis Even S. Sørum og coach Geir Skeie.
I 2017 ble Pettersen kåret til en av verdens mest toneangivende personer under 30 år innen sin bransje, av det amerikanske business-magasinet Forbes.
Filip August Bendi
Filip August Bendi deltok i Årets kokk i 2017, 2019 og 2021. I 2021 vant han og teamet gull i det nasjonale uttaket, og ble Norges kandidat til Bocuse d´Or. Bendi og teamet sikret seg en bronsemedalje i Europamesterskapet i Budapest i 2022, og i 2023 tok Norge sølv i Verdensfinalen, Bocuse d´Or i Lyon. Dette var ikke første gang Filip deltok i Europa- og Verdensmesterskapet, han var nemlig Gunnar Hvarnes sin commis da han tok sølv i Bocuse d’Or Europe i 2010 og bronse i verdensfinalen i 2011.