Aron Espeland (28) fra Bryne er soussjef på Brasserie France i Oslo. Han er ung, men allerede merittert, og bærer på en drøm han har hatt siden læretiden hos Bent Stiansen på Statholdergaarden: å stå på startstreken i Bocuse d’Or.
Gull og lærdommer
Høydepunktet til nå kom i 2022, under VM i Abu Dhabi. Etter flere utsettelser og usikkerhet rundt om konkurransen i det hele tatt ville bli avholdt, ble lettelsen enorm da laget tok gull. «Det var et øyeblikk av ren glede,» forteller han.
Men Espeland vet også at de viktigste erfaringene ofte ligger i nederlagene. Prosjekter og konkurranser der han ikke nådde helt til topps, har lært ham verdien av selvkritikk. «Å evaluere seg selv, tørre å være ærlig og hard, og å finne ut hva som kan bli bedre neste gang – det har gitt meg mest utvikling,» sier han.
Lysten til å vise vei
Espeland brenner for å løfte faget, og for å vise at kokkeyrket rommer store muligheter – uansett hvilken retning man velger. «Jeg vil være en pådriver for å vise hvor flott dette faget er, og at det går an å ha et langt liv i bransjen, på mange nivåer,» sier han.
Han har også lært å stoppe opp. Tidligere har fokuset alltid ligget på «neste» – neste oppgave, neste konkurranse, neste mål. Nå minner han seg selv på å nyte øyeblikkene, og å sette pris på reisen, ikke bare resultatet.
Drømmen om egen restaurant
Når tiden er moden, ser han for seg en restaurant som gjenspeiler hvem han er som kokk. Ikke et glansbilde, men mat som vekker følelser og speiler personligheten hans. – «Det skal være ekte, og det skal reflektere meg», sier han.
Skatter, særheter og smørbrød
Selv setter han pris på matsteder med sjel og særpreg. I Oslo er Barish en favoritt, med indisk streetfood og deleretter. Hjemme i Bryne trekker han frem Ming House for klassisk kinamat. Og når pizzalyktene blinker i Oslo, er det ZZ Pizzasom gjelder – med kokkeaktive toppinger og mye smak.
Én råvare styrer han derimot unna: mais. «Jeg har hatt dårlige opplevelser med hermetisk mais, og klarer det rett og slett ikke,» innrømmer han.
Og når han virkelig ikke orker å lage mat? Da er det en raus brødskive med pålegg og masse syltet jalapeños som gjør susen.
Foto: Odd Mehus