Aron Espeland er en av de fire kandidatene som skal konkurrere om tittelen Årets kokk 2025 i Stavanger konserthus 23. september. La oss bli litt bedre kjent med Aron!
Motivasjon
Jeg ble kokk fordi…
Det luktet godt på kjøkkenet allerede da jeg tok mine første skritt, begge mine foreldre var kokker. Jeg ville bli fotballspiller, men magefølelsen valgte grytene. Kreften tok dessverre min far da jeg var 5 år, det var derfor spesielt å starte i oppvasken på Jæren Hotell som 10-åring, der han var kjøkkensjef. Å skape smaker og minner hos gjester som min far gjorde, vil jeg også gjøre. I dag er både søsteren min og jeg kokker.
Jeg synes det viktigste for å utvikle yrket og faget er…
Gode opplevelser, selvtillit og åpenhet tror jeg er med å sikre at vi får morgensdagens kokker. En kokk med kompetanse og lidenskap nok til å ta vare på mattradisjoner vi allerede har, men også å utvikle de videre.
Det jeg skal gjøre for å bidra til denne utviklingen skal være…
Team Aron vil skape en arena gjennom satsingen mot Årets Kokk, hvor flere generasjoner kokker møtes og har mulighetene til å være kreative, bygge nettverk og skape inspirasjon.
Jeg vinner Årets kokk 2025 fordi…
Over tid har jeg bevisst prøvd å jobbe med de flinkeste kokkene vi har. Jeg har bygget opp en systematisk konkurranseerfaring siden min læretid hos Bocuse-vinner Bent Stiansen. I 2023 ble det 3. plass, og jeg føler siden den gang at jeg har utviklet meg faglig, og også som person.
I 2032 er jeg…
Bocuse-vinner og restauratør.
Stil og matfilosofi
Min matstil/filosofi:
Moderne, leken og elegant.
I min matlaging skal nøkkelspillerne være råvarene, der grunnleggende kokkekunst som smak alltid skal stå i fokus. Ofte med rot i våre norske tradisjoner.
Samtidig med ett ønske om å utfordre etablerte smaksbilder i konkurranser, og i hverdagen. Det er noe jeg virkelig brenner for.
Gjennom min satsning mot årets kokk, ønsker jeg å utvikle og inspirere morgensdagens kommende kokker.
Fun Facts
Favorittråvare…
Sjøkreps! Fordi den har en fantastisk særegen smak. Den går an å kombinere med smaker fra hele verden, og spesielt den norske er unik.
Favorittredskap…
Slikkepott. En god slikkepott har rett konsistens og hardhet, slik den elegant får med seg siste «rest» av det produktet du måtte holde på med.
Favorittrestaurant i verden…
Frantzen.
Favorittrestaurant i Norge…
RE-NAA og Statholdergaarden.
Hvilke tre personer ville du strandet på en øde øy med?
Marco Pierre White, Pep Guardiola og min far (var kokk).
Foto: Odd Mehus