Hvem skal representere Norge i Bocuse d’Or Europe? 23. september skal fire kandidater kjempe om tittelen Årets kokk 2025 i Stavanger konserthus. Her kan du bli litt bedre kjent med en av dem – Christian André Pettersen.

Motivasjon

Jeg ble kokk fordi jeg ble født inn i yrket, med en kjærlighet for faget som alltid har vært en del av meg. Min asiatiske bakgrunn og de verdiene jeg har vokst opp med, har formet meg – både som kokk og person.

Det viktigste for å utvikle kokkeyrket og faget, mener jeg er å bevare balansen mellom tradisjon og innovasjon. Å løfte frem mat, historie og håndverk skaper en sterkere matkultur og gir faget dypere mening. Håndverk og kvalitet er tidløst, en stolthet som sitter i ryggmargen. Det handler om å sette seg mål, drømme stort og samtidig være ydmyk nok til å jobbe strategisk for å nå dem.

Jeg vil bidra ved å dele min egen reise, fra barndommen til Bocuse, og bruke den til å inspirere neste generasjon kokker. For meg handler dette yrket om mer enn teknikk og råvarer. Det handler om mennesker, om verdien av det vi gjør, og hvordan mat kan skape relasjoner vi aldri kunne sett for oss.

Samtidig handler det om å finne balansen. Dette er et maraton, ikke en sprint. Det krever prioriteringer, tålmodighet og evnen til å holde fast ved det som virkelig betyr noe. Og ikke minst kjærlighet for faget.

Til syvende og sist er mat en følelse. Den kan skape opplevelser som treffer dypere og varer lenger enn vi aner. Det er det som gjør dette yrket til en livsstil.

I 2032 er jeg forhåpentligvis ferdig som kandidat i Årets kokk og Bocuse d’Or, med en sunn og bærekraftig stjernerestaurant . Og samtidig kunne ha en normal arbeidsdag og kunne nyte litt av livet utenfor grytene. Det handler om det evige jaget etter balansen, i kombinasjon med å gjøre det man elsker mest.

Jeg blir Norges neste kandidat til Bocuse d’Or fordi jeg er ambisiøs, åpen og lidenskapelig opptatt av faget. Det å være målrettet har ført meg hit jeg er i dag, nå vil jeg videre. Mitt personlige mål har lenge vært en seier i Årets Kokk og æren av å representere Norge i Bocuse d’Or. En mulighet til å bli neste vinner av Årets Kokk vil være en unik mulighet til å vise frem og dele min kunnskap og mitt engasjement, samt forhåpentligvis inspirere flere fremadstormende kokker til å ta steget videre og satse! Norsk gastronomi skal fortsette å vokse og inspirere mennesker fra hele verden.

Stil og matfilosofi

Det er ikke alltid lett å sette ord på egen filosofi, spesielt når både psyke og verdier har utviklet seg over tid. De siste fire årene har formet meg, men kjernen i det jeg står for er den samme – kanskje enda mer forankret i tradisjon, essens og følelser.

For meg er perfeksjon møtet mellom nostalgi og futurisme. Noen grader over raw food, men alltid med målet om ren, ærlig smak.

Min identitet, min person og min mat deler samme oppgav – en sømløs blanding av øst og vest, Norge og Asia, det naturlige og det tekniske. Jeg bærer alt dette med meg i arbeidet.

Nordisk preg og forsiktighet, ispedd et hint av Østen.

Fun Facts

Min favorittråvare er sjøkreps. Den har en særegen smak og konsistens som er utrolig delikat og elegant. Samtidig som den har en ekstremt allsidig bruk.

Mitt favorittredskap er Takamura universalkniv på 14 centimeter. Helst tynn og lang i bladet. Semi-fleksibel og hexagon-formet håndtak. Fordi mat fortjener all den respekten og stoltheten den kan få.

Mine favorittrestauranter er Frantzen i Stockholm, og her hjemme er RE-NAA og Hot Shop åpenbare favoritter.

Alle tre representerer enorm kunnskap, ekthet, nærhet og varme til råvarene og faget.

Hvilke tre personer ville du strandet på en øde øy med?
Om jeg strandet på en øde øy ville jeg kunne bli der om selskapet var mamma, pappa og Paul Bocuse.


Foto:
Odd Mehus