Bli bedre kjent med Eli Anne R. Sundset, en av kandidatene til Årets kokk 2025.

Motivasjon

Jeg ble kokk fordi jeg har en kjærlighet for å lage mat. Når jeg får jobbe med mat gir det meg glede å se at jeg gleder andre. Da jeg var yngre, var det kaker og søtsaker jeg likte å lage. Derfor valgte jeg å utdanne meg for å bli konditor. Jeg startet på restaurant og matfag, men heldigvis mente læreren min at kokk var mere passende for meg og veiledet meg i riktig retning. Nå gir denne bransjen meg inspirasjon og glede hver dag. Det beste med jobben er at jeg gleder meg til å dra på jobb.

Jeg synes det viktigste for å utvikle yrket og faget er å holde seg oppdatert i det nye, og den spennende utviklingen som skjer i bransjen, samtidig som man tar vare på de gode tradisjonsteknikkene. Utviklingen i faget er å være nyskapende, tenke bærekraft og bruke hele råvaren. Da viser man også respekt for den jobben som er gjort på råvaren fra før. Yrket har utallige sammensetninger og smakskombinasjoner som man stadig kan gjøre ny vri på.

Det jeg skal gjøre for å bidra til denne utviklingen skal være å holde meg oppdatert på det som skjer i bransjen. Lære av andre, men også være flink til å lære andre det jeg kan. Det er viktig at vi utvikler hverandre slik at Norge fortsetter å være nyskapende. Samtidig skal jeg bruke hele råvaren, ved å preservere restene eller bruke til personalmat. Jeg skal også bruke lokale råvarer fra Trøndelag og Norge, så langt det strekker til.

Jeg vinner Årets Kokk 2025 fordi jeg har en god grunnmur. I oppveksten har jeg hatt muligheten av å lære hvordan grønnsaker, meieriprodukter og kjøtt sin utvikling foregår til en ferdigstilt råvare. Det gir meg en respekt og forståelse som er viktig å ha med seg når man skal lage god mat. Jeg har også hatt muligheten til å drive seterdrift, hvor man får en unik forståelse av hva vår matkultur er basert på. I tillegg har jeg jobbet med noen av de dyktigste kokkene jeg vet av, som er utrolig flinke på finesse. Miksen av en god grunnmur og det at jeg er opplært av gode forbilder, gir meg muligheten til å stikke av med seieren i Årets Kokk 2025.

I 2032 er jeg forhåpentligvis en erfaren kokk, som jobber i en topprestaurant som kjøkkensjef. Et godt team rundt meg er det jeg setter høyest. Slik trives man og ønsker å yte mere på jobb hver dag. Jeg håper også at jeg har lyktes med Årets kokk-løpet og fått oppleve Bocuse d’Or, som den første norske kvinnelige kokken. Mitt største mål i livet er å stå på toppen av pallen i Bocuse d’Or.

Stil og matfilosofi

Min matfilosofi går ut på at råvarene skal få skinne i form av ekte smaker. I Norge er vi rike på delikate råvarer. Matskattene våre finnes blant annet langs kysten, i dyrket mark, dypt i skogen, i de tusen fjøs og over viddene. Dette danner utgangspunktet i mitt arbeid på kjøkkenet.

Den tradisjonelle norske matkulturen, med en moderne vri, vil gjenspeiles i rettene mine. Maten jeg tilbereder har som fokus å være smakfull og konservert på spennende måter. Min kjærlighet for det asiatiske kjøkken kan lure seg inn i smaksbildet.

Fun Facts

Min favorittråvare er setersmør. Setersmøret er fyldig og smaksrikt. Passer til alt og gir den siste prikken over i-en til måltidet.

Mitt favorittredskap er tresleiv. Tresleiven er et universelt redskap som kan brukes til det meste i matlagingen. Det er samtidig miljøvennlig og slitesterkt.

Min favorittrestaurant i utlandet er Le Theodore i Lyon. Maten var tradisjonell og god, men det var stemningen og atmosfæren som var unik. Hele team Norway i 2023 feiret sølvet og innsatsen vi hadde lagt ned i Bocuse d’Or her. Vi hadde hyggelige samtaler og fortalte hverandre hvor takknemlig vi var.

Min favorittrestaurant i Norge er Rest i Oslo. Jeg var på middag med Tonje, ei god kokkevennine. Utrolig god mat og spennende bruk av råvarer. Et viktig fokus de har med å utnytte hele råvaren, bekjempe matsvinn, men fortsatt ha mat i toppklasse.

Tre personer jeg ville ha strandet på en øde øy med… Jon Almås, Åge Aleksandersen og Emil Meek.


Foto:
Odd Mehus