Commis Grunde Gillund: Et springbrett

Vilje, tempo og faglig dyktighet er essensielt for en commis – det unge kokketalentet som samarbeider tett med kandidaten. Rollen er avgjørende, og valget av commis er alltid en viktig beslutning.

En commis er en kokk under 23 år, som bidrar gjennom hele konkurranseprosessen. På selve dagen har teamet fem og en halv time til å tilberede sin tallerkenrett og sitt fat, som presenteres for 24 dommere. Commisen kan utføre alle oppgavene på lik linje med kandidaten.

– Det krever presisjon og samarbeid mot tydelige mål. Laget må forstå hverandre godt for å lykkes, sier Geir Skeie, styreleder i det norske Bocuse-akademiet og teamets president.

Valget av Grunde
Håvard Werkland valgte Grunde Gillund (21), en kokk han kjenner godt fra tiden i Speilsalen, da Gillund var der som kokkelærling. Grunde var også Håvards commis i Europamesterskapet i Trondheim, hvor Norge tok sølv.

– Grunde er utrolig dyktig på smak, tilpasningsdyktig og ambisiøs. Han er en «ingenting er umulig»-type som vil bli best, sier Werkland.

Bocuse d’Or Europe i Trondheim 2024, var ikke første gang Grunde og Håvard konkurrerte sammen. I 2022 vant nemlig Grunde Norgescup for lærlinger sammen med Espen Laumann, med Werkland som coach.

En vei til toppen
Rollen som commis er en unik læringsarena for fremtidige stjernekokker. Håvard Werkland startet selv som commis for Christopher W. Davidsen, og sammen tok de sølv i Bocuse d’Or Europe 2016 og Bocuse d’Or i Lyon 2017.

– Mange tidligere commiser går hele veien til Bocuse d’Or som kandidater, avslutter Geir Skeie.

Eksempler inkluderer kandidat Filip August Bendi, kandidat i Bocuse d’Or 2023, som var commis for Gunnar Hvarnes i 2011. Ørjan Johannessen, som vant Bocuse d’Or 2015, etter å ha vært commis for Geir Skeie i 2009, og Tom Victor Gausdal som selv konkurrerte i 2005, etter å ha vært commis for Odd Ivar Solvold i 1997.

Les mer om Håvard Werklands valg av coach her.

Foto: BERRE