Fire unge kokker skal lage mat for dommere i toppsjiktet under Årets unge kokk. Konkurransen finner sted samme dag som Årets kokk, 18. september i Stavanger konserthus.

Årets unge kokk arrangeres i år for tredje gang. Tilbake i 2019 vant Aleksander L. Vartdal, som i år er kandidat til Årets kokk, og i 2021 var det Andrea Svendsen som stakk av med seieren. Hun er nå en av dommerne i årets konkurranse.

Kandidatene i Årets unge kokk kan bli fremtidige konkurransekokker på toppnivå, og dette reflekteres også i hvordan de blir bedømt. I dommerpanelet finner vi styreleder i det norske Bocuse-akademiet, Geir Skeie, tidligere Årets unge kokk-vinner Andrea Svendsen, gründer og kjøkkensjef på Hot Shop, Jo Bøe Klakegg, eier av restaurant K2 i Stavanger, Ola Solfridson Klepp, kjøkkensjef på Smag og Behag, Hanne Rutgerson, og den franske Bocuse-kokken Régis Marcon, eier av Le Maisones Marcon.

– Kandidatene blir møtt av dommere med lang og bred erfaring, og selv om de ikke har like mye konkurranseerfaring som Årets kokk-kandidatene, vil de oppleve at det de skaper blir tatt like seriøst. Det skal dømmes etter smak, presentasjon, råvarer, kreativitet og fagkunnskap, sier styrelder i det norske Bocuse-akademiet Geir Skeie.

Bli kjent med dommerne for Årets unge kokk
Geir Skeie
er styreleder i det norske Bocuse-akademiet, og med det president i Team Norway. Skeie ble først Europamester i Bocuse d’Or Europe i 2008 i Stavanger, og deretter Verdensmester i Bocuse d’Or Lyon 2009. Dobbelt gull er sjeldent, og sier noe om Geirs vinnerskalle og faglige evner. Skeie er også president i den europeiske organisasjonskomitéen for Bocuse d’Or Europe 2024, som skal avholdes i Trondheim 19-20. mars neste år.

 Régis Marcon vant verdensfinalen i prestisjetunge Bocuse d’Or i Lyon i 1995. Han har også konkurrert i en rekke andre konkurranser, slik som French dessert championship i 1973, Taittinger Prize i 1989 og Brillat-Savarin Prize i 1992. Marcon har sammen med sin familie skapt et generøst og inkluderende univers gjennom Le Maisons Marcon i fjellandsbyen Saint-Bonnet-Le-Froid, som ligger en times kjøretur nord for Lyon, i regionen Auvergne-Rhône-Alpes. Han har jobbet svært tett med Paul Bocuse i en årrekke med utvikling av Bocuse d’Or som konkurranse, og har de siste årene etter Paul Bocuse’ bortgang vært president i den internasjonale organisasjonskomitéen i Bocuse d’Or.

I 2005 ble han tildelt den ettertraktede tredje Michelin-stjernen til Restaurant Marcon i Saint-Bonnet-Le-Froid.

Andrea Svendsen var vinneren av duellen i Årets unge kokk i 2021 og jobber for tiden som sous chef på Bula Neobistro i Trondheim. Reneé Fagerhøi var hennes coach den gangen.

Hanne Rutgerson hadde læretiden hos Feinschmecker og Havsmak, før jobb på Grefsenkollen, Astral og ved nikkei-restauranten Chotto Matte i London. Når hun hun returnerte til Oslo ble hun den første kvinnelige kokken som fikk fast jobb på Palace Grill. Hun var sous chef på Einer, før hun ble kjøkkensjef på suksessrike Kastellet. I dag er hun kjøkkensjef ved Smag og Behag i Grimstad.

Jo Bø Klakegg fra Oslo, har tidligere jobbet på prestisjefylte Bagatelle og Noma. Han er nå gründer, deleier og kjøkkensjef ved restaurantfenomenet Hot Shop som har fått svært god mottakelse, og ble tildelt en stjerne i Michelin-guiden i 2022.

Ola Solfridson Klepp gikk i lære hos Charles Tjessem og Roger Malmin, før han ble hentet inn som sous chef på RE-NAA den våren de ble tildelt to Michelin-stjerne. I mai 2020 åpnet han Restaurant K2 sammen med min kone Elisabeth Kress. I juni 2023 ble K2 tildelt både en grønn og en rød stjerne i guide Michelin.

Årets unge kokk, kan streames hos Nordic Food Life.