Norge leter etter Årets unge kokk 2025
Stiftelsen Norsk Gastronomi har åpnet for søknader til Årets unge kokk 2025, en konkurranse for kokker under 25 år*, som vil utfordre seg selv med både nye og tradisjonelle norske råvarer. Søknadsfristen er 25. februar, og konkurransen, som arrangeres i september, er en unik mulighet for unge kokker til å vise frem sine evner og bygge en plattform for fremtiden.

Her finner du innsendelsesoppgaven og søknadsmal.

Et dypdykk i råvarenes historie
Blant årets ingredienser finner vi yellowtail kingfish fra Fredrikstad, tomater fra Hanasand, fjærehinne fra Lofoten, gulrot, småpoteter og ekte setersmør. Oppgavene inkluderer både en amuse-bouche, bedre kjent som ganefryd, og en klassisk Bocuse d’Or-tallerkenrett.

Christopher W. Davidsen, faglig leder i det norske Bocuse-akademiet, forklarer hvordan råvarene forteller en historie om både bærekraft og innovasjon.

– Vi kombinerer tradisjon og nyskaping, fra fjærehinne som vi nordmenn lenge har oversett selv om vi har spist det som importert nori i årevis, til oppdrett av yellowtail kingfish, som jo  representerer det nyeste innen norsk sjømat for tiden, sier han.

Grønnsaker i hovedrollen
Hovedretten i oppgaven fokuserer på grønnsaker, med fjordørret, setersmør og poteter som støttespillere. Kandidatene må bruke alle obligatoriske ingredienser, men også løfte en valgfri grønnsak som hovedråvare.

– Vi kokker blir mer imponert over en perfekt utført grønnsaksrett enn å legge dyr kaviar. Dette er en spennende utfordring, nesten en vegetarrett smaksutviklet med fjordørret som støtteingrediens, sier Davidsen.

Læring og lederskap
Årets unge kokk handler ikke bare om konkurranse, men også om utvikling. Tidligere vinnere har beskrevet det som en unik læringsprosess. Eli Anne Sundset, vinner av Årets unge kokk 2023, oppsummerer:

– Det var tøft, men ga meg en dypere forståelse av råvarene og faget. Jeg anbefaler alle som vurderer det å søke, det er en erfaring for livet!

Veien videre
Kandidatene vurderes på smak, teknikk og kreativitet, men også på deres dedikasjon til kokkefaget. Geir Skeie, styreleder i Bocuse-akademiet, ser konkurransen som et svennestykke:

– Dette handler om å bygge sitt eget kulinariske konsept og gå all-in med det i konkurransen. Vi ønsker at alle med lidenskap og dyktighet skal kunne delta, det handler om mat og god smak, ikke alt det andre det ofte snakkes så mye om.

Årets unge kokk er mer enn en konkurranse – det er en investering i egen utvikling, og egen rolle i fremtidens norske kokkekunst. For de som vil utfordre seg selv og kanskje stå på toppen av pallen i september 2025, er det bare én ting å gjøre: Søk!

Et ungt kokketallent
* For å blir blant de utvalgte kan kandidaten ikke ha fylt 25 år på eller før konkurransedagen, som er satt til 23. september. Commis skal være lærlingen i aktiv lærekontrakt, og under 22 år.

Å stille til som kandidat til Årets unge kokk krever først og fremst selvstendighet, og evne til å bygge et godt team rundt seg som komplementerer styrker og svakheter. En bør jobbe i team, ikke alene, selv om det er kandidaten selv som til slutt må stå for sitt kulinariske konkurransekonsept.
For kandidatene er Årets unge Kokk ikke bare en konkurranse; det er en gigantisk læringsmulighet. Kombinert med være et sted å vise hvordan du, gjennom faglighet og kreativitet, løfter din forståelse for egen og norsk gastronomi. Den er også et steg nærmere Veien til Årets kokk og Bocuse d’Or, for vinneren av Årets unge kokk vinner en plass blant kandidatene i neste Årets kokk, som er i 2027.

Søknadsfrist 25. februar.

Her finner du innsendelsesoppgaven og søknadsmal.

Foto:
1) Årets unge kokk 2023, Eli Anne Sundset, på toppen av pallen. Foto: Oclin.

2) Råvarer ganefryd: Tomat fra Hanasand, yellowtail kingfish og fjærehinne-tare fra Lofoten.

3) Råvarer hovedrett: Norsk fjordørret, grønnsaker og setersmør.