Et erfarent og kreativt team  

//Et erfarent og kreativt team  

Blir det pallplassering i Europafinalen? Det er et erfarent og rutinert team, ledet av mesterkokken Christian André Pettersen, som inntar konkurransekjøkkenet i Tallinn 16. oktober. Commis er Even Strandbråten Sørum, Gunnar Hvarnes er teamets coach, og Tom Victor Gausdal er president for Team Norway og Norges dommer i konkurransen. 

 Dette teamet både utfordrer og utfyller meg, og får meg til å prestere bedre, sier kandidat Christian André Pettersen. – Både kjerneteamet og det utvidede teamet har jeg satt sammen av kokker som jeg kjenner og som jeg har jobbet med tidligere, men også kokker som jeg ikke kjente så godt, og som dermed bidrar med nye innfallsvinkler på ting.

Norges kandidat i Bocuse d’Or, Christian André Pettersen, er en av Norges mest erfarne konkurransekokker. Han tok et overlegent gull i Europafinalen i 2018, og en sterk tredjeplass i verdensfinalen i Lyon 2019. Han er født og oppvokst i Bodø, og har i over 20 år hatt en drøm og en ambisjon om å stå øverst på pallen i Lyon.

– Det er et veldig erfarent team. Likevel går det ikke på rutine på treningskjøkkenet, og det skapes mye nytt både til Europa- og Verdensfinalen. De virkelige resultatene må vi vente til Lyon for å se, men vi skal få oppleve nye og faglig krevende saker også i Bocuse d’Or Europe i Tallin. Selv om det er nok å være blant de ti beste, er det jo vanskelig for slike vinnerskaller å ikke gi gass når det nærmer seg konkurranse. Nå gleder vi oss til å se hva konkurrentene finner på, og hvordan det står seg mot det vi skal presentere, sier Gunnar Hvarnes, coach for Team Norway.

Energi og kreativitet på konkurransekjøkkenet 
Som coach har Pettersen igjen valgt Bocusekokk Gunnar Hvarnes, en av Norges beste kokker og en svært erfaren konkurransekokk.

– Gunnar Hvarnes var coach da vi tok gull i Europafinalen 2018 og bronse verdensfinalen i 2019. Vi kjenner hverandre godt og vet hvor hverandres grenser går. Samtidig utfordrer han meg hele tiden, får meg til å pushe grenser og gjør meg definitivt bedre, forteller Christian André Pettersen.

I 2010 tok Hvarnes sølv i Bocuse d’Or Europe ,og i 2011 bronse i verdensfinalen i Bocuse d’Or. Han var coach for Christopher W. Davidsen, da han vant sølv i Bocuse d’Or Europe 2016 og Bocuse d’Or i Lyon i januar 2017, og coach for Christian André Pettersen da han tok gull i Bocuse d’Or Europe 2018 og bronse i Bocuse d’Or 2019. I februar 2020 var han også coach for Det Norske Kokkelandslaget, da Norge tok gull i Kokke-OL.

Commis er Even Strandbråten Sørum fra Begnadalen i Valdres. Han hadde læretiden ved Statholdergaarden i Oslo, og har jobbet som kokk på restaurant Fagn i Trondheim. Even Strandbråten Sørum var med som commis da Pettersen gikk til topps i Årets kokk 2019.

–  Jeg kjente ikke Even så godt fra før, men vi fant fort tonen og fungerer veldig godt sammen. Han er hardtarbeidende og har et energinivå som er slående. Jeg gleder meg til å stå på konkurransekjøkkenet med ham i både Tallinn og Lyon, sier Christian André. 

President for Team Norway er Tom Victor Gausdal. Han tok sølv i Bocuse d’Or i 2005, ett poeng bak Frankrikes Serge Vieira. Han har deltatt på Kokkelandslaget i 22 år, og var med da laget vant VM-gull i 2006. Han er medeier, leder og aktiv kokk i restaurantgruppen Lava Oslo, har gitt ut flere kokebøker og vært programleder og deltager i Top Chef, Masterchef, Kokkenes kamp og Til bords med fienden.

–  Tom Victor er en svært dyktig og kreativ kokk med en tung konkurranseerfaring. Han er valgt både til styreleder og faglig leder blant de norske Bocuse-kokkene i foreningen Årets kokk Akademiet. Det er et privilegium å ha ham med som president for Team Norway, og som Norges representant i dommerpanelet, forteller Arne Sørvig, daglig leder i stiftelsen Norsk Gastronomi, som står bak den norske innsatsen.

Nytt treningskjøkken 
Konkurranseforberedelsene har denne gangen vært veldig annerledes. Korona-pandemien fikk store konsekvenser for treningen, og i en periode ble alle forberedelsene satt på pause. Teamet opplevde at Europafinalen ble flyttet to ganger, og en stund så det ut til at det bare ville være tre måneders mellomrom mellom Europafinalen og verdensfinalen, men nylig kom også nyheten om at Bocuse d’Or i Lyon arrangeres i juni 2021.

– Det har vært sinnsykt stressende måneder, innrømmer Pettersen, men fra juli var han og teamet igjen i hardtrening på nytt treningskjøkken i Havnespeilet i Sandnes. – Et flunkende nytt kjøkken ga hele teamet en energiboost og har påvirket kreativiteten veldig positivt. 

Pettersen sier de har fått mer plass på det nye treningskjøkkenet.

– Vi har fått bygget et konkurransekjøkken som er identisk med det som er i Lyon, og jeg føler at vi har både frihet og rom til å dra det enda lenger i treningen nå. Det er skikkelig kult!

Selv om det Europafinalen i Tallinn nærmer seg, så er det verdensfinalen i Lyon som er det overordnede målet og konkurransen teamet egentlig trener mot.

– I forrige runde vant vi Europa med veldig stor margin, og det skapte en ekstrem forventning til Lyon. Denne gangen så er målet pallen i Europafinalen, så holder vi igjen på noen av godsakene vi har utviklet til vi står på konkurransekjøkkenet i Lyon.

Foto: Jonas Haarr Friestad

 

2020-10-13T19:40:04+02:00 oktober 13th, 2020|