18. september stiller en imponerende rekke toppkokker som dommere i finalen i Årets kokk 2023 – der vinneren skal representere Norge i Bocuse d’Or 2024-25.

Når kokkekunst på internasjonalt toppnivå skal bedømmes, kreves høy kompetanse i dommerpanelet.

Ti norske Bocuse-kokker, som alle selv har konkurrert i verdensfinalen i Bocuse d’Or, skal sammen med Kari Innerå, Heidi Bjerkan og Régis Marcon kåre Årets kokk 2023.

– Å være smaksdommer under Årets kokk er krevende. Man må ha god oversikt over råvarenes muligheter, konkurransereglenes begrensninger, være en erfaren kokk og ha en trent gane for å forstå hva kandidatene både bør få til, og for å forstå når en kandidat har skapt noe unik.  Det er avgjørende for resultatet at vi har dommere med variert, lang og bred erfaring med fag og prestasjoner på høyt nivå, som virkelig vet hva dette handler om, sier styreleder i Bocuse-akademiet Geir Skeie.

De norske Bocuse-kokkene er medlemmer av Bocuse-akademiet, som er en forening for de norske kokkene som har konkurrert i Lyon siden 1987.

Følgende dommere deltar fra Akademiet i år: Eyvind Hellstrøm, Bent Stiansen, Lars Erik Underthun, Tom Victor Gausdal, Sven Erik Renaa, Geir Skeie, Gunnar Hvarnes, Christopher W. Davidsen, Christian André Pettersen og Filip August Bendi.

Her kan du lese mer om Akademiet-kokkene

Gjestedommere med dyp og unik kompetanse
Kari Innerå er olympisk mester med kokkelandslaget, Nordisk mester og har vært finalist i Årets kokk to ganger. Hundro som 20-åring til London for å jobbe på restaurant Mirabelle, drevet av kokkelegenden Marco Pierre White. Ibestad-væringen har også jobbet for Eyvind Hellstrøm på Bagatelle, og i 2008 var hun med å etablere restauranten Cru vin & kjøkken sammen med Merete Bø. I 2013 ble hun hentet inn for å etablere restaurant Fru K på The Thief Hotel i Oslo. I 2015 åpnet hun BA 53, før hun etablerte Brasserie Rivoli på Munch Brygge i Oslo, som hun både eier og leder i det daglige.

Heidi Bjerkan har vært aktiv kokk og leder i og utenfor bransjen i over 30 år. I dag driver hun stjernerestauranten Credo, Jossa mat og drikke og Edoramen i Trondheim, og er også initiativtaker bak mathallen Vippa i Oslo. Bjerkan er en respektert kokk med en kompromissløs og engasjert visjon om fruktbart land, råvarenes ubenyttede ressurser og framtidens bonde. Hun er drivkraften bak Credo Kompetansesenter, som jobber for å ta vare på både lokal og global mat- og kulturarv for å bevare viktige ferdigheter og håndverk for fremtiden. Etter fullført utdannelse ved Oslo kokk- og stuertskole, jobbet hun ved Grand Hotel, Queen Elizabeth 2, Kastanjen, Palace Grill, Bølgen & Moi og Claridges i London. Hun var også kjøkkensjef ved Det kongelige hoff i åtte år. Parallelt med disse jobbene, åpnet hun Credo Restaurant i Trondheim sammen med to andre restauratører.

Régis Marcon vant verdensfinalen i prestisjetunge Bocuse d’Or i Lyon i 1995. Han har også konkurrert i en rekke andre konkurranser, slik som French dessert championship i 1973, Taittinger Prize i 1989 og Brillat-Savarin Prize i 1992. Marcon har sammen med sin familie skapt et generøst og inkluderende univers gjennom Le Maisons Marcon i fjellandsbyen Saint-Bonnet-Le-Froid, som ligger en times kjøretur nord for Lyon, i regionen Auvergne-Rhône-Alpes. Han har jobbet svært tett med Paul Bocuse i en årrekke med utvikling av Bocuse d’Or som konkurranse, og har de siste årene etter Paul Bocuse’ bortgang vært president i den internasjonale organisasjonskomitéen i Bocuse d’Or.

I 2005 ble han tildelt den ettertraktede tredje Michelin-stjernen til Restaurant Marcon i Saint-Bonnet-Le-Froid.

Alle dommere til Årets kokk
Eyvind Hellstrøm, tidl. Bagatelle, nå egen.
Lars Erik Underthun, Feinschmecker, Oslo
Bent Stiansen, Statholdergaarden, Oslo
Tom Victor Gausdal, EIK-Gruppen, Oslo
Sven Erik Renaa, RE-NAA, Stavanger
Geir Skeie, Brygga 11, Sandefjord
Gunnar Hvarnes, Compass Group Norge
Christopher W. Davidsen, faglig leder Bocuse-akademiet, Matigruppen
Christian André Pettersen, Studio CAP, Sandnes
Filip August Bendi, Thon Hotels
Kari Innerå, Brasseri Rivoli, Oslo
Heidi Bjarkan, Restaurant Credo, Trondheim
Régis Marcon, Restaurant Marcon