– Pappa mente jeg ville svi tevannet.
Slik startet Håvard Werklands kokkekarriere. Oppvokst i Kyrksæterøra, med begrensede valgmuligheter på videregående, var det kokkelinjen som lå foran ham. Det var ikke med jubel fra omgivelsene han gikk inn i dette valget, og gaming – ikke gastronomi – var det som virkelig opptok ham som tenåring. Faktisk var han så dyktig at han en stund spilte på elitenivå og nærmet seg landslaget. Hadde det vært en IT-linje på hjemstedet, er det lite trolig at vi hadde sett Håvard i den hvite kokkejakken i dag.
Men Håvard er kjent for å fullføre det han begynner på, og selv om kokkefaget ikke umiddelbart fenget, tok han lærlingplassen på Rica Nidelven. Der møtte han Christopher W. Davidsen for første gang – et møte som skulle endre alt.
Et frø blir sådd
Under lærlingtiden konkurrerte Håvard flittig, blant annet i Ricas egen konkurranse for lærlinger, hvor han sikret seg førsteplassen. Det var her Christopher så noe helt spesielt i den unge kokken. I 2014 overtalte han Håvard og Leopold P. Roze til å delta i NM for lærlinger, med Christopher som lagleder. Resultatet? Gull.
– Christopher stilte krav og hadde høye forventninger. Han fikk meg til å forstå at om jeg skulle vinne, måtte jeg investere tid, mye tid. Han var en stor motivator, sier Håvard.
Vennskapet og kokkesamarbeidet mellom de to vokste, og året etter spurte Christopher om Håvard ville være hans commis i Årets kokk 2015. Det ble starten på en intens treningsperiode, og arbeidet bar frukter. Christopher vant tittelen, og Håvard ble kåret til Beste commis under Årets kokk 2015.
Til Bocuse d’Or og tilbake
Suksessen fortsatte da duoen sikret sølv både i Bocuse d’Or Europe og verdensfinalen i Lyon i 2017. Håvard sto ved Christophers side gjennom hele løpet, og opplevelsen la grunnlaget for en ustoppelig ambisjon.
Tilbake i Trondheim ble Håvard en av de første som ble ansatt på Britannia Hotel i forbindelse med den omfattende restaureringen. Før åpningen søkte han inspirasjon i København, der han jobbet på Stagier 108 – erfaringer han tok med seg til Britannias Speilsalen. Resultatet lot ikke vente på seg: Michelin-stjerne under ett år etter åpningen.
Egen vei til toppen
I 2019 stilte Håvard for første gang i Årets kokk under eget navn. Resultatet var en respektabel fjerdeplass, men for Håvard føltes det ikke som et punktum. Han ville mer.
– Jeg er min egen største konkurrent. Jeg drives av viljen til å forbedre meg, til å overgå mine egne prestasjoner, sier han.
Denne viljen førte ham tilbake til konkurransen, og i 2023 sto han øverst på pallen som Årets kokk. Med plaketten i hånden sikret han billetten til Bocuse d’Or Europe, den kontinentale europeiske kvalifiseringen, som i 2024 ble arrangert i Trondheim. Der leverte han godt innenfor kravet med en sterk bronseplassering, og med det var den endelige billetten til Bocuse d’Or sikret. Billetten til Lyon og verdens vanskeligste og mest prestisjefylte kokkekonkurranse.
Hva som startet som et tilfeldig valg på Kyrksæterøra, har blitt en reise mot toppen av verdens gastronomi. Og nå er det Håvard Werklands tur til å skinne på den største scenen!
Her kan du lese mer om Team Norway.
Foto: BERRE