– Pappa mente jeg ville svi tevannet.
Slik starta Håvard Werkland sin kokkekarriere. For Håvard var det ikke aktuelt å flytte fra Kyrksæterøra når han starta på videregående, og på hjemstedet var ikke valgene mange. Ingen mente det var en særlig god ide å starte på kokkelinjen, men nå sitter Werkland med billetten til verdens mest prestisjefylte kokkekonkurranse, Bocuse d’Or.
Det var gaming som var Håvards hovedinteresse som ung, og han var faktisk så god at han en tid var oppe og nikka på landslaget. Hadde det vært IT-linje på Kyrksæterøra, er det lite trolig at vi hadde sett Håvard i den hvite kokkejakken i dag.
Han ble utplassert som lærling på Rica Nidelven, og selv om han fortsatt var usikker på om dette var noe for ham, var han fast bestemt på å avslutte det han hadde starta på. Det er også en god beskrivelse av Håvards personlighet – han gir seg aldri før han kan sette punktum. På Rica Nidelven møtte han Christopher W. Davidsen for første gang.
Frøet blir sådd
Som lærling ble Håvard med på flere konkurranser med blant annet en førsteplass i Ricas egen konkurranse for lærlinger. Christopher må ha sett noe spesielt med lærlingen, for i 2014 overbeviste han Håvard og Leopold P. Roze om å melde seg på NM for lærlinger med han selv som lagleder. Det endte med en første plass, og nå var frøet for alvor sådd.
– Christopher satte krav og hadde forventninger til meg. Han fikk meg til å forstå at om vi skulle vinne dette, så måtte jeg prioritere å bruke tid, mye tid. Han var en stor motivator, sier Håvard.
Et vennskap og et kokkesamarbeid var etablert, og i 2014 kom en tekstmeldingen fra Christopher – om ikke Håvard ville være hans commis i Årets kokk 2015. Etter mye hardt arbeid ble innsatsen kronet med førsteplassen, og ikke nok med det, Håvard ble også kåret til «Beste commis Årets kokk 2015». Med tittelen «Beste commis» i lomma og Årets kokk-statuetten på hylla, gikk ferden videre til selveste Bocuse d’Or. Han stod ved Christophers side i hele løpet, og i 2017 tok de plass på pallen i Verdensfinalen i Lyon, hvor de kunne heve sølvstatuetten over hodet.
Håvard returnerte medaljeglad til Trondheim, og var en av de første som ble ansatt på Britannia i forbindelse med den store oppussingen. Det var fortsatt en stund til åpningen av den nye attraksjonen i Trondheim, og Håvard søkte seg til København og Stagier 108 for inspirasjon til det som senere ble Speilsalen. Som kjent fikk Speilsalen en Michelin-stjerne under ett år etter åpning, og i dag er Håvard assisterende kjøkkensjef på samme sted.
2019 var Håvards første forsøk under eget navn i Årets kokk. Det endte med en fjerdeplass, men føltes ikke som et punktum. Han ville bevise for seg selv at han kunne gjøre det bedre. I denne energien ligger mye av Håvards motivasjon. Han er sin egen argeste konkurrent, og drives i stor grad av egen vilje og troen på at han kan gjøre det bedre enn forrige gang. Kanskje det forteller hvorfor det er mulig at en uinteressert tenåring i dag står med billetten til Bocuse d’Or?
Sammen med Christopher hadde han kjent på følelsen av å stå på pallen, og i 2023 kunne Håvard heve plaketten «Årets kokk», og med det billetten til Bocuse d’Or, verdens vanskeligste og mest prestisjefylte kokkekonkurranse.