Kunnskapsrike mateksperter leder oss gjennom konkurransedagen

//Kunnskapsrike mateksperter leder oss gjennom konkurransedagen

24. september kåres Norges neste kandidat i Bocuse d’Or. Konkurransedagen starter kl. 07.00 med Årets unge kokk, mens selveste Årets kokk starter kl. 14.00. Et fagsterkt og dyktig lag med kokker og matentusiaster, skal lede publikum gjennom begge konkurransene, enten som konferansierer i Mathallen eller som programledere og ekspertkommentatorer i studio.

Klikk her for å streame konkurransen 24. september.

Hva skjer på konkurransekjøkkenene? Hva er Årets unge kokk? Hvem konkurrerer i Årets kokk? Hvilke råvarer brukes i konkurransen? Hva kreves det av kandidatene på konkurransekjøkkenet? Hvilke valg har de gjort med råvarene, og hvorfor? Hva ser dommerne etter? Og hva er det egentlig som ligger bak en seier i Årets kokk?

Disse spørsmålene, og mange flere, vil et fagsterkt team svare på både i Mathallen, for de som er der, og via live-streamen, for de som ikke får vært tilstede. For det blir både faglig tyngde og gode historier når konferansierene Karl-Erik Pallesen og Renee Fagerhøi leder publikum gjennom maratondagen i Mathallen, hvor både Norges neste Bocuse d’Or-kandidat, og den aller første Årets unge kokk, kåres.

Karl-Erik Pallesen er daglig leder og matfaglig ansvarlig på Fisketorget i Stavanger. Han har konkurrert mye som kokk, både på kokkelandslaget og i individuelle konkurranser. Han var coach for Christopher W. Davidsen i Årets kokk 2015, og for Christian André Pettersen i Årets kokk 2017. Begge vant tittelen Årets kokk de respektive årene, og sier ikke så lite om Palle.

Renee Fagerhøi 
driver Bula Bistro i Trondheim, og ble i 2018 kåret til
Årets kjøkkensjef for sin fremragende presentasjon av norsk fagkunnskap. Hun tok bronse i NM i kokkekunst i 2013, og vant Masterchef på TV2 i 2016, og er kjent som en fagsterk matrevolusjonær.

Kunnskapsrike matentusiaster i studio
Hele konkurransen livestreames i sin helhet. Programledere i studio er Arne Hjeltnes og Amanda Sunita Bahl. De to skal formidle stemning, smaker og gode historier, gi seerne den nødvendige innsikten og skildringen av konkurransen gjennom intervjuer og samtaler med nøkkelpersoner som er tilstede i mathallen.

Amanda Sunita Bahl er freelance-journalist og restaurantkritiker, og har skrevet en mastergrad innenfor restaurantkritikk. Hun har vært med å skifte Norsk Restaurantkritikerlag, og er en pådriver for profesjonalisering av restaurantkritikerrollen i media.

Arne Hjeltnes har en allsidig bakgrunn fra media, reklame- og matbransjen, og er blant annet medeier i Restaurant Vaaghals i Oslo sammen med Bocusekokk Arne Brimi, Bjørn Dæhlie og Vegard Ulvang. Gjennom programmet “Gutta på tur”, fikk han for alvor vist sin interesse og kunnskap for å fortelle gode historier om matens opprinnelse og hvordan den anvendes i ulike land og bygder.

Skarpe analyser og faglig formidling
For å analysere og formidle det som skjer i konkurransen, intensiteten og kravene som ligger på kandidatene og teamene, har Stiftelsen Årets kokk sørget for at et stjernelag skal kommentere, analysere og formidle konkurransene Årets kokk og Årets unge kokk i Mathallen. Dette stjernelaget består av Bocusekokk Lars Erik Underthun, Harald Osa og Even Ramsvik.

Lars Erik Underthun har siden 1991 drevet restauranten Feinschmecker, med Michelin-stjerne i 19 år og fortsatt anbefaling i den ettertraktede guiden. Underthun tok sølv i Bocuse d’Or i 1991, og var president for Team Norway i perioden 2015 – 2017, da Norge med Christopher W. Davidsen vant sølv, både i Europafinalen i Budapest og verdensfinalen i Lyon.

Harald Osa var coach for Gunnar Hvarnes da han vant bronsen i verdensfinalen i Lyon i 2011. Han var på kokkelandslaget i 12 år, også som lagkaptein, og har jobbet som kokk i Paris, Oslo og Stavanger. Han var med å starte Gastronomisk Institutt i Stavanger i 1990, og ledet dette i mange år, og har gjennom sitt virke hatt stor betydning for en hel generasjon gode norske kokker. I dag jobber han med spesialiteter i Bama, blant annet Kort & Godt-serien som fremmer stolte norske råvarer og bønder overfor norske kokker og forbrukere.

Even Ramsvik er kjent som kokkehjernen bak Michelin-restauranten Ylajali. Han har konkurranseerfaring fra landslag og fra Årets kokk. I Årets kokk 2017 var også han coach for Team Dalelv som vant sølv. I dag er Even partner og daglig leder i Lava Oslo Gruppen.

  

 

Foto:
Harald Osa, foto: Geir Hasle
Karl Erik Pallesen
Renee Fagerhøi, foto: Marius Viken
Amanda Sunita Bahl, foto: Øyvind Toft
Lars Erik Underthun
Even Ramsvik, foto: Anne Valeur

 

2019-09-20T23:51:12+00:00 september 20th, 2019|