ÅK17 – Råvare: Trøffeltang

//ÅK17 – Råvare: Trøffeltang

Trøffeltang fra Lofoten
– Behagelig, men distinkt smak av trøffel.

Sjømatrettens hovedråvare skal være norsk ishavsrøye kombinert med en eller flere av disse norske skalldyrene: råreker, kongekrabbe og sjøkreps. Retten skal også ha en distinkt smak av trøffeltang, en nyoppdaget delikatesse.

Trøffeltang, opprinnelig kalt grisetangdokke, er en delikatesse som vokser i fjæra i strømsterke kystområder i Norge. Trøffeltangen kandidatene skal bruke i konkurransen er håndhøstet i en av Lofotens sterkeste strømmer, Nappstraumen.

– Rødalgen vokser kun i kalde farvann og finnes bare i noen deler i verden. Nappstraumen er næringsrik og ren, her dukker disse små duskene opp i værutsatte områder ved lavvann. Trøffeltangen er helårig og overlever den tøffe vinteren i Nord-Norge, der den holder seg fast i grisetangen, sier Angelita Eriksen i Lofoten Seaweed Company. – Å rense trøffeltangen er et nennsomt arbeid, og vi må være nøye når vi separerer artene fra hverandre før tørking og foredling.

Tang er en storartet kilde til umami, den femte smaken ved siden av søtt, salt, surt og bittert. Det som er virkelig spennende og unikt med denne algen er den behagelige, men distinkte smaken av trøffel når den spises.

Tang har størst næringstetthet av alle jordens råvarer, men er også antibakteriell. Den har derfor lang holdbarhetstid selv i fersk variant. Tørket holder den seg opptil 18 måneder om lagret riktig.

 

13

Foto: Lofoten Seaweed Company

 

 

2017-09-11T09:21:42+00:00 mai 3rd, 2017|