Smakssterk jury dømmer årets ganefryd

//Smakssterk jury dømmer årets ganefryd

Hva er en Ganefryd?
Ganefryd er en god oversettelse av det franske begrepet Amuse-Bouche, som direkte oversatt betyr «munnglede». Det er en eller flere små appetittvekkere gode spisesteder serverer før forretten, som setter tonen for måltidet og gjerne peker retning for den stilen måltidet vil ha.

Kvalifisering
Som en del av kvalifiseringsoppgaven til Årets Kokk 2017, sendte alle kandidatene inn sine unike oppskrifter på en ganefryd med tørrfisk fra Lofoten. Det er denne lille munnfullen som skal presenteres under konkurransen. Den enkelte kandidat vil instruere en kokk de stoler på til å gjenskape sin ganefryd, og det er disse som presenteres for juryen.

Ganefryd-presentasjonen vil ikke telle i vurderingen av Årets kokk, men beste ganefryd vil bli premiert med prisen ”Beste Ganefryd av Tørrfisk”, og vinneren blir Norges Tørrfiskambassadør 2018 og skal blant annet på en reise i tørrfiskens Italia.

Ganefrydjuryen
Det er satt ned en jury med norske kokker og matfolk til å bedømme oppskrift og smak av tørrfiskrettene. Dette er årets Ganefryd-jury:

Guro Helgesdotter Rognså, juryleder
Valdresingen Guro Helgesdotter Rognså er noe så sjeldent som sivilingeniør, doktor i molekylær gastronomi og sommelier. Det er ingen tvil om at hun kan smak. Guro er altså utdannet sivilingeniør i kjemi- og bioteknologi fra NTNU, med bachelor fra Institut National des Sciences Appliquées de Toulouse. Hun ble, som første nordmann, ferdig med doktorgraden sin i molekylær gastronomi/Food Chemistry i 2014. Hun har også tatt Hautes Études du Goût ved Université de Reims Champagne-Ardenne og utdannet seg som sommelier. Det siste året har Guro utdannet seg videre innen vin gjennom programmet WSET Diploma. Til daglig jobber Guro ved Nofima i Stavanger.

Wenche Andersen
Folkekjære Wenche Andersen er utdannet kokk og kostholdsøkonom. Hun er også matjournalist, men er nok aller best kjent som Wenche i Wenches Kjøkken i TV2s God Morgen Norge. Der har hun formidlet kunnskap og matglede til de tusen hjem siden 1994. Hun fikk fagbrev som kokk i 1976, og det førte henne videre til Statens skole for kostholdsøkonomer. I sin kokkekarriere har hun vært kokk og kjøkkensjef ved flere viktige institusjoner, blant annet Røde Kors Klinikk i Oslo, Sentralsykehuset i Elverum og Sebbelow Stiftelse. Wenche har forfattet, medforfattet, oversatt og vært redaktør for en rekke kokebøker. Hun var også sentral produktutvikler og medeier i Småfolk Barnemat i fire år frem til det ble solgt i 2001. I 2004 mottok hun Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris, og i 2006 ble hun utnevnt som nordisk ambassadør for Ny Nordisk Mat i regi av Nordisk Råd.

Ole Martin Alfsen
Ole Martin Alfsen er utdannet kokk og vinkelner, og har blant annet vært kjøkkensjef ved To rom og kjøkken, Restaurant Lipp og Millenium. Ole Martin har medvirket i en rekke TV- og radioprogrammer, deriblant Vis meg ditt kjøleskap, God Morgen Norge, Kokkelerium og Norgesglasset i P1. I de senere år har vi sett han i både 4 stjerners middag og som dommer i Mitt kjøkken ruler. Ole Martin har jobbet som mat- og vin skribent for blant annet D2, Vinforum og Appetitt, og har også gitt ut en rekke bøker om både mat og vin.

I 2011 startet Ole Martin Alfsens Kokkedeliske, som tilbyr ulike konsulenttjenester innen blant annet TV-produksjon, undervisning og vinproduksjon, og fra 2010 – 2016 var han med-grunder og medeier i Godt Levert AS, i tillegg til å være matfaglig ansvarlig og frontfigur.

Håvard Werkland
Håvard har base i Trondheim og jobber på Scandic Nidelven, hvor han har arbeidet i fem år.

Werkland var Christopher W. Davidsens commis, da han i 2015 vant gullet i Årets Kokk. Samme år vant teamet Ganefryd-konkurransen, og Håvard Werkland mottok prisen for ”Beste commis”. Europamesterskap i Budapest i 2016 ventet og deretter verdensfinalen i Lyon 2017. Teamet vant sølv i begge konkurranser.

Håvard har også vunnet gull i NM for kokkelærlinger og sølv i nordisk mesterskap for kokkelærlinger, begge i 2014.

Heidi Bjerkan
Heidi Bjerkan startet restaurant Credo for 18 år siden. Etter en pause hvor hun var kjøkkensjef på slottet i åtte år, kom hun tilbake i 2013 for å drive Credo til nye kulinariske høyder. På Credo jobber hun tett med produsentene av maten hun foredler og serverer. Hun drifter Credo etter kretsløpstankegang, og gårdene tilknyttet restauranten nyter godt av både forbruket og gjenbruket Credo står for. Heidi Bjerkan er kjent som kokkenes kokk.  Trondheim er en god matdestinasjon der både Credo, og den enklere men fortsatt fantastiske restauranten Jossa Mat og Drikke er to av byens høydepunkt.

Øyvind Næsheim
I 12 år har Øyvind Næsheim jobbet for Nobu restauranter. Det hele begynte i 2003, da han forlot Stavanger for å jobbe på Nobu Matsuhisas restaurant i London. Tre år senere åpnet Nobu restaurant i Hong-Kong, og Øyvind ble spurt om å lede kjøkkenet. Beijing sto for tur, da det fire år senere også åpnet en restaurant her. Etter noen år her gikk turen til Hawaii.

I 2015 returnerte han til Norge, og kort tid etter åpnet han sin første restaurant i Stavanger, suksessen KITA. I dag jobber Øyvind for Alex Sushi sine restauranter, med hovedsete i Stavanger.

Foto:
Ole Martin Alfsen, foto Stian Broch
Guro H. Rognså, foto Arne Bru Haug

 

 

 

 

 

 

2017-09-10T14:34:58+00:00 september 9th, 2017|