Bocuse d’Or fortsetter å putte overraskelser på menyen. I dag ble det kjent at tallerkenretten Christopher W. Davidsen og de andre finalistene skal servere under verdensfinalen, utelukkende skal bestå av frukt, grønnsaker, korn, frø eller belgfrukter.

eI anledning Bocuse d’Ors 30års-jubileum, har den internasjonale organisasjonskomitéen bestemt seg for å fornye konkurransen og utfordre de 24 finalekokkenes kreativitet. Når de i dag offentliggjør at tallerkenretten skal være 100 % vegetabilsk og bare bestå av frukt, grønnsaker, korn, frø eller belgfrukter, begrunner de det med at de ønsker å være i tiden og reflektere over moderne matlaging.

– Yes! Dette er nytt, utfordrende og kjempebra, sier Norges Bocuse d’Or-kandidat Christopher W. Davidsen om tallerkenretten.

Christopher W. Davidsen og teamet hans har nå en måned på seg til å utarbeide en vegetaroppskrift som skal presenteres for de 14 dommerne under verdensfinalen i Lyon 24. og 25. januar. Retten, som skal serveres på 14 identiske tallerkener, kan være varm, kald eller begge deler.

For mer informasjon om tallerkenoppgaven, klikk her.

Surf and turf
I september ble det kjent at fatretten (tidligere kjent som kjøttretten) skulle være «bressekylling og skalldyr», altså en tolkning av den berømte Lyon-oppskriften «Chicken and crayfish». Denne retten ble valgt ut for å feire byen Lyon og konkurransens far, Paul Bocuse.

Siden august har kandidat Christopher W. Davidsen, commis Håvard Werkland og coach Gunnar Hvarnes stått på treningskjøkkenet på Kronen Gaard Hotell i Sandnes. Lars-Erik Underthun er president for teamet, og også Norges dommer under verdensfinalen.

Verdensfinalen i Lyon arrangeres 24. og 25. januar 2017, og Christopher skal i ilden på konkurransens første dag.

Fakta om Bocuse d’Or–konkurransen
Bocuse d’Or er verdens desidert vanskelige og mest prestisjefylt kokkekonkurranse. Verdensfinalen arrangeres annethvert år i januar i Lyon med 24 land, neste i 2017. De 24 teamene i verdensfinalen har kvalifisert gjennom nasjonale konkurranser, og deretter gjennom de regionale kvalifiseringskonkurransene Bocuse d’Or Asia, Americas og Europa. Om lag 70 land ønsket å konkurrere i Lyon.

Konkurransen ble etablert i 1987 av mesterkokken Paul Bocuse, og har siden det utviklet seg til å bli en global konkurranse i kokkekunst. Deltakelse i Lyon endrer en mesterkokks karriere, og en pallplass er en utrolig prestasjon. Norges 12 Bocuse-kokker har til sammen vunnet fem gull, to sølv og to bronser i de 13 (av totalt 15) verdensfinalene de har deltatt i siden 1987. Kun Frankrike slår Norge i antall medaljer. Med én.

Fakta om Bocuse d’Or Norge
Stiftelsen Bocuse d’Or Norge er «norske mesterkokkers olympiatopp», og organiserer det nasjonale uttaket Årets kokk og det norske teamets deltakelse i Bocuse d’Or Europa og verdensfinalen i Bocuse d’Or. Stiftelsen har ikke kommersielle mål, og er sponsorfinansiert.

Bocuse-Akademiet er foreningen av norske Bocuse-kokker, de 12 mesterkokkene som til nå har konkurrert i verdensfinalen i Lyon. Bocuse-Akademiet velger blant annet ut kandidater til Årets kokk og legger retningen for Bocuse d’Or Norge. Formålene i stiftelsen er å jobbe for gode norske resultater i Verdensfinalen (pallplass), bidra til norsk matglede, kunnskap og matkultur, samt å virke for at kokkeyrkets status forblir sterkt og attraktivt.

Foto: Fredrik Ringe