Fem kandidater skal konkurrere om tittelen Årets unge kokk i Mathallen den 24. september. Jordskokk er hovedråvare i den første tallerkenretten, mens den andre tallerkenen skal være en sjømatfest der laksen spiller hovedrollen sammen med skalldyr.
– Vi synes dette er en veldig fin og tidsriktig oppgave der kandidatene får muligheten til å vise at de behersker å lage smakfulle vegetar- og sjømatretter, sier Tom Victor Gausdal, sølvvinner i Bocuse d’Or og Akademiets styreleder.
Første tallerkenrett er ovo-lacto-vegetarisk og skal bestå av jordskokk fra Gyda gård, vaktelegg fra Ryfylke, rotgrønnsaker fra Stange, Jeløy og Spydeberg og norsk meierismør.
– Vi ønsker å utfordre kandidatene til å lage en vegetarrett som kunne ha blitt servert på en av topprestaurantene i Skandinavia. Jordskokk er en veldig spennende grønnsak som fortjener å løftes mer frem på matbordet igjen. I konkurransen skal kandidatene tilberede den sammen med vaktelegg fra Ryfylke, godt Tinesmør og minst to ulike rotgrønnsaker, sier Gunnar Hvarnes, bronsevinner i Bocuse d’Or og Akademiets faglige leder.
Den andre tallerkenretten skal bestå av auroralaks, trøffeltang og skalldyr, enten kamskjell, sjøkreps, blåskjell eller hjerteskjell. Kandidatene må bruke minst to skalldyr.
– I Japan bruker de Aurora-laksen til sushi og sashimi, men i denne konkurransen så skal den varmebehandles og serveres med rotgrønnsaker og trøffeltang. Sistnevnte er en relativt nyoppdaget delikatesse som vi har brukt som råvare i Årets kokk-konkurransen i 2017. Det blir veldig spennende å se hvordan kandidatene løser denne oppgaven, forteller Hvarnes.
Begge tallerkenretter skal serveres til konkurransens seks smaksdommere.
Konkurransen Årets unge kokk arrangeres for første gang i år. Konkurransen er viktig bidrag til å bygge opp et større miljø av norske kokker som på sikt kan hevde seg i internasjonale konkurranser og dermed bidra til å løfte faget, norske råvarer og matkultur.
Oppgaven:
Ovo-lacto-vegetar: Jordskokk med rotgrønnsaker, vaktelegg og Tinesmør.
Det skal lages åtte tallerkener med jordskokk fra Gyda gård og vaktelegg fra Vaktelgården i Ryfylke. Disse skal kombineres med enten pastinakk fra Reier Gård på Søndre Jeløy, purreløk fra Egeland Gård i Spydeberg eller regnbuegulrøtter fra Hegsvold Gård i Vestbygda, Stange. Jordskokken er hovedråvare og kandidatene må bruke minst en av de tre rotgrønnsakene.
Sjømatfest: Aurora-laks med skalldyr og trøffeltang
Det skal lages åtte tallerkener med Aurora-laks, som skal kombineres med minst to av følgende skalldyr: kamskjell, sjøkreps, blåskjell og hjerteskjell. Trøffeltang skal også brukes.
Disse skal konkurrere om å bli Årets unge kokk 24. september:
Aleksander Løkkeberg Vartdal
Aron Espeland
Celine Ekholt
Frida Netland Berge
Liliana Haaland
Runar Helgeland
Foto: Tom Haga