Gjestedømming er vanlig praksis internasjonalt, og å invitere andre lands mesterkokker til å dømme, har vi lang tradisjon for. Generøsiteten vi blir til del når andre stiller opp for oss og faget, og forståelsen og vennskapene som bygges på tvers av landegrensene, er viktige verdier gjestedømming bringer med seg. Dommerne er ofte ledende kokker fra land som vi senere konkurrerer mot. Men det å jobbe i åpne systemer, der en ser hverandre litt i kortene, gir nettopp inspirasjonen som trengs for å skyve grensene for faget enda lengre.
Vi er veldig stolte over å ha med oss dommere som er legender på den internasjonale kokkescenen også i år. Her kan du lese litt mer om de som skal være med å forsegle skjebnen til konkurrentene 24. September.
Dette er årets gjestedommere: Rasmus Kofoed, Esben Holmboe Bang, Matti Jämsen, Kamilla Seidler, Kari Innerå, Renee Fagerhøi, Sebastian Gibrand, Gunnar Jensen, Jens Peter Kolbeck og Kjetil Gundersen.
Gjestedommer Rasmus Kofoed
Respekt for dansk natur, og en sterk vilje til å forfølge drømmer.
Når det snakkes om det nye nordiske kjøkkenet, eller om Bocuse d’Or, er det umulig å ikke nevne den danske stjernekokken Rasmus Kofoed. Som kjøkkensjef og medeier i 3-stjernesrestauranten Geranium i København, har han bidratt til å sette det nordiske kjøkkenet på verdenskartet, og som konkurransekokk har han opplevd å stå på pallen i Lyon hele tre ganger: i 2005 vant han bronse i Bocuse d’Or, i 2007 tok han sølv, og i 2011 sto han helt øverst på pallen. Dette gjør ham til den mestvinnende kokken i Bocuse d’Ors historie.
Kofoed anses som en kokk som lever ut sine drømmer i det daglige. Som kjøkkensjef ved Geranium, gjør han sine gjester til kulinarisk oppdagelsesreisende i det danske og nordiske. Hans unike forståelse og tilnærming til lokale danske råvarer, gjør maten hans til vakker mosaikk av smaksprofiler, teksturer og former. Siden 2016 har Geranium hatt tre stjerner i Michelin-guiden , og i 2019 ble den kåret til 5. plass på Worlds 50 Best-listen.
Rasmus Kofoed skal være smaksdommer både for Årets kokk og Årets unge kokk i Mathallen den 24. september.
Gjestedommer Esben Holmboe Bang
Rå natur, opplevelser og smaker.
Esben Holmboe Bang og Maaemo, har på få år blitt en internasjonal referanse for norsk mat og matidentitet. Københavneren Holmboe Bang, lever og jobber i Oslo som kjøkkensjef og medeier i 3-stjernesrestauranten, som gjennom sin nysgjerrighet og respekt for «det norske», har plassert Norge på det innovative og kulinariske verdenskartet. Hans matfilosofi baserer seg på å skape opplevelser rundt rene, norske smaker og naturlige råvarer. Det har gitt ham en plass på Time Magazines liste over de 100 mest innflytelsesrike kokkene i verden, og i 2016 utpekte Elite Traveler Magazines ham til «Young Chef of the Year».
I 2012 ble Maaemo den andre restauranten i Norge med to stjerner i Michelinguiden, kun fire måneder etter at de åpnet dørene. I 2016 mottok restauranten sin tredje Michelin-stjerne. Dette var den første norske restaurant som mottok tre stjerner, og Esben og teamet på Maaemo har klart å holde på disse. I 2019 ble Maaemo kåret til den 35. beste restauranten i verden.
Esben Holmboe Bang skal være smaksdommer for Årets kokk i Mathallen den 24. September.
Gjestedommer Matti Jämsen
Gode rene og inspirerende smaker.
For tiden står den finske kokken Matti Jämsen på kjøkkenet til pop-up-restauranten Soromnoo i Helsinki, der han utfordrer gjestene i hva det tradisjonelle «fine dining» kan være. Han er også restauratør ved Sesonki Gastro Bar, og president for det finske Bocuse d’Or-akademiet.
Han finner inspirasjon i gode, rene og sesongbaserte råvarer, og ønsker å inspirere sine gjester med råvarene gjennom sin særegne tilnærming til gastronomi. Han har jobbet ved flere anerkjente og profilerte Michelin-restauranter, blant annet Chez Dominique og G.W. Sundmands i Helsinki og Die Quadriga i Berlin. Råvarelidenskapen førte ham i 2002 til
Norge og norsk sjømat. I Oslo fikk den nysgjerrige Jämsen det han selv omtaler som «en bratt lærekurve», og kjøkkenerfaring ved toppstedene Bagatelle og Statholdergaarden.
Jämsen har også en solid konkurranseerfaring. Han ble kåret til Chef of the Year i Finland i 2005, og har konkurrert i Bocuse d’Or to ganger: I 2011 med en 5. plass og i 2015 med en 4. plass og pris for beste fatrett. Fjerdeplassen står fortsatt som det beste finske resultatet i en Bocuse d’Or-konkurranse.
Matti Jämsen skal være smaksdommer for Årets kokk.
Gjestedommer Kamilla Seidler
Danske smaker, latinamerikanske råvarer og kulinarisk kreativitet.
Den danske kokken Kamilla Seidler har bidratt sterkt til å sette preg på det latinamerikanske kjøkkenet, og især det nye «new Bolivian cuisine». Claus Meyer inviterte i 2012 Kamilla til å delta i et prosjekt som skulle løfte det bolivianske kjøkkenet og utdanne mindre privilegerte, unge bolivianere til kokker. Hun reiste til La Paz i Bolivia, der de starte topprestauranten Gustu, hvor hun i mange år jobbet som kjøkkensjef.
Hennes matfilosofi har vært å kombinere danske smaker og nordisk matfilosofi med lokale produkter, og skapte med det en smaksverden av ulike kulturer og kjøkken. Seidlers kreativitet sørget for at hun i 2016 ble kåret til «Latin America’s Best Female Chef», mens restaurant Gustu ble anerkjent som en av Latin-Amerikas beste restauranter. Nå er hun tilbake i København og jobber frem mot åpningen av sitt nye restaurantprosjekt Lola.
Kamilla Seidler skal være smaksdommer for Årets unge kokk i Mathallen den 24. September.
Gjestedommer Kari Innerå
Kokkekunst med ekte og ærlige smaker.
Kari Innerå er blant Norges dyktigste kokker og er den kvinnelige norske kokken med mest konkurranseerfaring. Hun er blant annet tidligere nordisk mester og olympisk mester i kokkekunst.
Hennes matfilosofi er å servere ekte og ærlig, gjenkjennelig mat av de beste råvarene og med rene, gode smaker. Hun vokste opp på gård i Nord-Norge, men dro som 20-åring ut i verden og til London for å jobbe som lærling på gourmetrestauranten Mirabelle, som ble drevet av Marco Pierre White (der Gordon Ramsey også gikk i lære). Innerå jobbet også for Eyvind Hellstrøm på Bagatelle, og i 2008 var hun med å starte restauranten Cru vin & kjøkken sammen med blant annet Bocusekokk Terje Ness. I 2013 ble hun hentet inn for å etablere restauranten Fru K på luksushotellet The Thief i Oslo, før hun i 2015 startet sin egen restaurant, BA 53. BA53 ble omtalt i Michelin-guiden. Denne sommeren grunnla og åpnet Innerå Brasserie Rivoli, som serverer fransk-norsk bryggemat i moderne Bjørvika.
Kari Innerå skal være smaksdommer for Årets unge kokk i Mathallen den 24. September.
Gjestedommer Renee Fagerhøi
Med forkjærlighet for å vri og vrenge på råvarene.
Renee Fagerhøi var plutselig på alles lepper etter å ha gått til topps i konkurransen Top Chef, som ble vist på TV2 i 2016, også utenfor kokkemiljøet. Men i bransjen var hun allerede et gryende talent, etter at hun i 2013, som første kvinnelige kokk siden Kari Innerå’s sølv i 2006, tok medalje i NM i Kokkekunst.
Fagerhøi er en uredd kokk med kreativ mat, og en ydmyk holdning til råvarene. Opprinnelig fra Nøtterøy, men ser på seg selv som trønder etter å ha levd nesten hele livet i Trondheim. Læretiden hadde hun på Britannia Hotell, før hun ble kokk hos Kontrast catering og etterhvert kjøkkensjef på Kalas & Canasta. I 2017 åpnet hun sin egen restaurant, Bula Neobistro, og med det har hun bidratt til å sette Trondheim på spisekartet. Maten her er godt forankret i det klassiske kjøkken, men alltid med en kreativ vri.
Renee Fagerhøi skal være smaksdommer for Årets unge kokk i Mathallen 24. september.
Gjestedommer Sebastian Gibrand
Sølvvinner fra Bocuse d’Or 2019.
Sebastian Gibrand var kandidaten som ledet det Team Sweden til sølv i Verdensfinalen Bocuse d’Or i Lyon i januar i år. Svenske Gibrand vant altså hårfint over vår egen Christian André Pettersen, som tok bronse. Gibrand har selvsagt bred konkurransebakgrunn, blant annet fra det svenske juniorlandslaget som vant OL-gull og som lagkaptein på det svenske kokkelandslaget. Hans kjøkkenerfaring inkluderer store kjøkken om Oaxen Kro og Restaurang Franzén. For tiden driver han Gibrands Gastronomi i Stockholm.
Sebastian Gibrand skal være smaksdommer i Årets kokk.
Gjestedommer Gunnar Jensen
Gjestedommer Gunnar Jensen
Allsidig konkurransebakgrunn og -forståelse.
Gunnar Jensen jobber for tiden som kjøkkensjef på Mathallen Tromsø, hvor han også er medeier. På fritiden er han kaptein på Det Norske Kokkelandslaget Junior, for årene 2019-2020. Gunnar har blant annet ledet Skarven Kulinariske Teater i Tromsø i en årrekke, før Mathallen ble etablert. Han har mottatt utnevnelser som Årets Kjøkkensjef i 2017 og Ingridprisen 2015. Allsidig konkurransebakgrunn og -forståelse gjør han til et naturlig valg som kjøkkendommer i Årets unge kokk 2019.
Gjestedommer Jens Peter Kolbeck
Mester i det klassiske franske kjøkken han selv er med å modernisere.
Etter endt utdannelse ved Hotel Dagmar i Danmark i 1966, reiste Kolbeck til Frankrike, hvor han i perioden 1970-74 arbeidet på noen av verdens beste restauranter, deriblant Haeberlin, Guérard, Vergé, Troisgros, Bocuse og Point. Han ble headhuntet tilbake til Danmark og til Det Kongelige Slott, som kjøkkensjef hos Dronning Margrethe. I 1988 åpnet han restauranten Christies sør i Jylland, som i 1993 ble kåret til Danmarks beste. Samme år vant Kolbeck sølv i Bocuse d´Or Lyon, året der Bent Stiansen kom hjem med gullet. Kolbeck har siden vært coach for en rekke danske kandidater i Bocuse d´Or-konkurransen. Han er i dag en av Danmarks mest kjente og kjære kokker, en svært anerkjent fagperson som villig deler av sin tid og kunnskap med den nye generasjonen kokker. Han har også en spesiell relasjon til norske kokker etter mange års samarbeid på tvers av landegrensene.
Kolbeck ble i 2012 hedret med Æresprisen Kokkenes Kokk, året han markerte sitt 50-års jubileum som kokk.
Jens Peter Kolbeck skal være kjøkkendommer i Årets kokk-konkurransen.
Gjestedommer Kjetil Gundersen
En av svært få A-sertifiserte norske dommere i kokkekunst.
Gundersen gikk kokkelinja på Nes videregående skole, og hadde sin læretid ved Olavsgaard Hotel. Etter et opphold på Hos Thea, jobbet han ved De Fem Stuer i Oslo, hvor han raskt ble soussjef. Fra 1999-2006 var han rådgivende kokk ved Gastronomisk Institutt, en rolle som tok han verden rundt på inspirerende oppdrag. En periode jobbet Kjetil også for Thomas Rode på Kongens Kælder i København. Fra 2007 har Kjetil jobbet ved Augusta Arnesen og Bama Storkjøkken.
Gundersen har mye konkurranseerfaring fra blant annet NM, og i 1998 konkurrerte han i Årets kokk. Han ledet Ungdomslandslaget for kokker, og var selv kokk på Kokkelandslaget i perioden 2001-2004. Kjetil er også en av få sertifiserte WACS-dommere på A-nivå, og har dømt i en rekke internasjonale konkurranser i perioden 2006 til i dag. Gundersen var også kjøkkendommer under Årets kokk 2013, 2015 og 2017.
Stiftelsen Årets kokk (tidl. Bocuse d’Or Norge) har en samarbeidsavtale med Norske kokkers landsforening (NKL) knyttet til strategisk samarbeid rundt individuelle konkurranser. Gundersen er også NKLs representant i dommerkollegiet i Årets kokk.
Kjetil Gundersen skal være kjøkkendommer i Årets kokk-konkurransen.